Στον απόηχο του μεγάλου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Πολιτική

Στον απόηχο του μεγάλου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Άνοιξαν λίγο μετά τις 5:00 το απόγευμα οι σταθμοί του μετρό στην Ομόνοια και το Πανεπιστήμιο, που είχαν κλείσει λόγω του συλλαλητηρίου για την ονομασία της ΠΓΔΜ στο Σύνταγμα.

Ανοιχτός είναι πλέον και ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, που είχε κλείσει λόγω του συλλαλητήριο.

Τι έγραψαν τα Σκοπιανά ΜΜΕ για το συλλαλητήριο

Με συνεχή ενημέρωση, απεσταλμένους και ζωντανή εικόνα κάλυψαν το συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία τα σκοπιανά ΜΜΕ.

Ανέφεραν πως οι διοργανωτές εκτιμούσαν ότι ο κόσμος που συμμετείχε στο συλλαλητήριο ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, σημειώνοντας μάλιστα πως παρότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει υποστεί σκληρά οικονομικά μέτρα, ποτέ δεν είχε συγκεντρώσει τόσο κόσμο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

Επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. – Περίπου 140.000 οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο

Σε μόλις 140.000 άτομα υπολογίζει η Ελληνική Αστυνομία τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, ενώ αναφέρει ότι στην Αττική έφτασαν 283 λεωφορεία από τα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας.

Η επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αναφέρει:

«Από ώρα 12:00 σήμερα (04-02-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και σε έκταση 50.000 τ.μ. περίπου.

»Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έλαβε από νωρίς το πρωί σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

»Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, από τα οποία 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης».

Μίκης Θεοδωράκης: Να γίνει δημοψήφισμα για το Σκοπιανό

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη λύση της ονομασίας των Σκοπίων πρότεινε κατά την «πύρινη» ομιλία του ο αναγνωρισμένος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, τονίζοντας πως «την ευθύνη τέτοιων αποφάσεων που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας και διακυβεύουν την εθνική της κυριαρχία δεν μπορεί να την πάρει μόνη της η οποιαδήποτε κυβέρνηση».

Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο του Συντάγματος κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων χαρακτηρίστηκε από σαφή πολιτική χροιά και έντονα σκληρό λόγο κατά της κυβέρνησης. Παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές να φέρουν τη συζήτηση στη βουλή και να προωθήσουν το συγκεκριμένο αίτημα, αλλά και τον κόσμο να αντιμετωπίσουν το εν λόγω ζήτημα ενωμένοι σαν μια γροθιά, γιατί πάνω από όλα είμαστε πατριώτες. «Όταν υπερασπίζεται κανείς τα δίκαια του λαού του αυτό δεν είναι εθνικισμός αλλά πατριωτισμός. Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλη ανάγκη από πατριώτες» σημείωσε.

Με τις φράσεις «Καλοί μου Έλληνες, φασίστες, τραμπούκοι, τρομοκράτες» ξεκίνησε την ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στο σύνολο των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο και αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται στο Σύνταγμα «για να τα πει όλα».

Δήλωσε «πατριώτης και διεθνιστής», ενώ γνωστοποίησε πως θα μιλήσει «με λόγια σταράτα και ασυμβίβαστα, όπως έμαθε να μιλά σε όλη του τη ζωή». «Ένας είναι ο αρχηγός, ο κυρίαρχος λαός», ήταν το σύνθημα που συνόδευε την ομιλία του αναγνωρισμένου μουσικοσυνθέτη. Ο κ. Θεοδωράκης αφιέρωσε την ομιλία του στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό.

«Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν, θα παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που δίδαξαν την αγάπη και την θυσία για το έθνος και την πατρίδα. Μια πατρίδα που σέβεται κι αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου. Είμαι πατριώτης, διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό σε όλες του τις μορφές και προπαντός στην απατηλή μορφή του την αριστερόστροφη. Σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι δειλοί τρομοκράτες, των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν την χώρα μας», συμπλήρωσε ο Μίκης Θεοδωράκης αναφερθείς στη χθεσινή επίθεση στην οικία του.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε ότι «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα νέα προβλήματα, καθώς τα Σκόπια παραμορφώνουν τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, ενώ επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας».

«Λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι απόγονοι των βασιλέων της Μακεδονίας, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνρδου» τόνισε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτήρισε «κολοσσιαία» την προπαγάνδα των Σκοπίων, τονίζοντας ότι έχουν καταφέρει να παρασύρουν πολλά άλλα έθνη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι και δική μας ευθύνη το γεγονός ότι επιτρέψαμε να αναθρέφονται τόσες γενιές Σκοπιανών με τις προαναφερθείσες ιδέες και το αποτέλεσμα είναι να φαίνεται άδικη η σημερινή μας απαίτηση να αλλάξουν το όνομά τους».

Ωστόσο, όπως τόνισε, «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας».

«Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον Ελληνικό λαό» προσέθεσε ο κ. Θεοδωράκης, για να επισημάνει πως «η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στο τοπικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί κι ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας».

«Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 αποφάσισε για μια κοινή γραμμή πλεύσης, η οποία δεν θα δέχεται για κανένα τρόπο τη λέξη Μακεδονία, με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς όπως Άνω, Κάτω, κι επί τα αυτά και κυρίως Νέα Μακεδονία», σημείωσε, στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης.

Αυτή η γραμμή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας. «Αν υποχωρήσουμε είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας», διεμήνυσε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτήρισε τις λύσεις που προτείνονται «κουτοπονηριές που θα μπορούσαν να απευθύνονται μόνο σε λαό ηλιθίων και γονατισμένων», τόνισε ότι για τους Έλληνες είναι ντροπή ακόμα και να αναφερόμαστε σε αυτό, «αφού η ονομασία του όποιου αεροδρομίου και όποιας λεωφόρου είναι στη δική τους ευχέρεια να αλλάξει ξανά αφού επιτύχουν τους σκοπούς του». «Αλήθεια τόσο βλάκες μας θεωρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός;» διερωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης.

Παράλληλα είπε ότι επειδή μας έχουν επιβάλλει τα μνημόνια νομίζουν ότι ξεχάσαμε την ιστορία μας και ποιοι είμαστε.

«Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 αποφάσισε για μια κοινή γραμμή πλεύσης, η οποία δεν θα δέχεται για κανένα τρόπο τη λέξη Μακεδονία, με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς όπως Άνω, Κάτω, κι επί τα αυτά και κυρίως Νέα Μακεδονία». Αυτή η γραμμή, σύμφωνα με τον κ Θεοδωράκη «θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας. Αν υποχωρήσουμε είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας» υπογράμμισε.

«Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι ακόμα νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την πύρινη ομιλία του ο μουσικοσυνθέτης και τη φράση ακολούθησαν συνθήματα όπως «Μίκη αλλάζεις την ιστορία!».

«Τα μαύρα σύννεφα που μας ακολουθούν γίνονται κάθε μέρα και πιο ορατά. Αν υποχωρήσουμε τώρα στην πίεση των Σκοπίων και γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ με την δική μας ψήφο θα είμαστε άξιοι Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας έχει μεταβληθεί σε αρνιά αλλά εκείνος σηκώνεται όρθιος ξανά» σημείωσε.

Τονίζοντας ότι «είμαστε ένας λαός φιλειρηνικός που επιθυμεί την ειρηνική του συνύπαρξη με τους γύρω του», σημείωσε πως αυτό δεν ισχύει όταν «υπάρχει ένα βαθύ κράτος που συνωμοτεί με άλλες δυνάμεις εναντίον της ακεραιότητας της χώρας».

Στη συνέχεια προέτρεψε να μην «έχουμε αυταπάτες και να παίρνουμε όλα τα μέτρα για την προάσπιση της χώρας μας». «Χρειάζεται η βούλα της Ελλάδας για να θεωρηθούν γνήσιοι Μακεδόνες κι όχι χάρτινοι και νόθοι όπως είναι σήμερα».

Τέλος, πρότεινε να συνεχίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη, αλλά να μην δώσουμε τη συγκατάθεσή μας για να γίνουν μέλος της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Πολάκης: Η λαοθάλασσα δεν… ήρθε

Το συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, Παύλος Πολάκης.

Ο υπουργός ανέφερε: «Για τον Μίκη δεν θα πω κουβέντα……ο καθένας είναι οι πράξεις του σε ΚΑΘΕ περίοδο της ζωής του ….
Θα πω όμως:
Η λαοθάλασσα που περίμεναν οι “διοργανωτές ” ΔΕΝ ΗΡΘΕ !!!!!
Γιατί ο κόσμος κατάλαβε …..και δε θέλει ο πατριωτισμός του να γίνει το εφαλτήριο κάποιων για να ξαναγυρίσουν στο φαγοπότι…

Κοτζιάς: Συνεχίζω με ήσυχη συνείδηση τη διαπραγμάτευση

Με ένα tweet σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τη σημερινή συγκέντρωση για την Μακεδονία αναφέροντας ότι «σήμερα διαψεύτηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι συνεχίζει «με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη» τη διαπραγμάτευση.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet