Ενημέρωση του ΠτΔ για το προσφυγικό από τον Αλ. Τσίπρα
Πολιτική

Ενημέρωση του ΠτΔ για το προσφυγικό από τον Αλ. Τσίπρα

Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής γραμμής αντιμετώπισης για το προσφυγικό, που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας μικρής χώρας, διότι αφορά στην Ευρώπη στο σύνολό της, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει με πολύ προσεκτικές και συντονισμένες κινήσεις, διαμορφώνοντας μια εθνική γραμμή, να δούμε και τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή μας, που παραμένουν δυστυχώς ανησυχητικές.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολη, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και εξέφρασε την άποψη ότι η προσφυγική κρίση θα καθορίσει πολλά πράγματα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των πανανθρώπινων αξιών και ότι ο ελληνικός λαός δείχνει το πρόσωπο της αλληλεγγύης, όμως πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά αν μοιράζει μόνο βάρη σε ορισμένους και δεν διέπεται από κοινούς κανόνες.

Επίσης, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν θετικά διότι, όπως είπε, «καταφέραμε να τελειώσουμε τη συζήτηση για τη Σένγκεν και να θέσουμε τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας στο επίκεντρο της συζήτησης». Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει μια ευρύτατη υποστήριξη στις προτάσεις μας και στις θέσεις μας.

ΠτΔ: Οι πολιτικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη μεριά του, τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη αυτή τη στιγμή με τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε από την ίδρυσή της γιατί, όπως είπε, κινδυνεύει αυτή τη στιγμή ο πυρήνας της.

«Εμείς ξέραμε πάντοτε ότι δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Επίσης, χαρακτήρισε το πρόβλημα υπαρξιακό για την Ε.Ε. και εξέφρασε τη χαρά του γιατί αυτή τη στιγμή κι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποιούν την ίδια ακριβώς λέξη.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας, γιατί ήμασταν από εκείνους που πιστεύαμε στις αρχές και στις αξίες της Ε.Ε.

Παράλληλα, επικαλέστηκε τη φράση του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ: «Η Ελλάδα είναι η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι φορά το προσφυγικό και την υπεράσπιση της ιδέας της Ευρώπης, αλλά και των αρχών του ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και υπενθύμισε ότι «αυτό φάνηκε και στην τελευταία σύσκεψη την οποία κάνουμε».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, με τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και οπτικές γωνίες που έχει ο καθένας. «Πάντως στο μεγάλο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό στόχο είμαι βέβαιος ότι όλοι θα βαδίσουμε μαζί» υπογράμμισε.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet