Επιμένει προκλητικά η Αυστρία για τους πρόσφυγες – Νέες επικοινωνίες Αλ. Τσίπρα
Πολιτική

Επιμένει προκλητικά η Αυστρία για τους πρόσφυγες – Νέες επικοινωνίες Αλ. Τσίπρα

Με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε ο πρωθυπουργός προκειμένου να της εκφράσει τη  δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο βρέθηκε η κατάσταση στο προσφυγικό.

Επίσης ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φίλιππο Γκράντι. Η συζήτηση επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην παροχή υποστήριξης από την Ύπατη Αρμοστεία στις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Τονίστηκε ότι μονομερείς και μη συντονισμένες ενέργειες δεν συμβάλλουν στη διαχείριση ενός διεθνούς προβλήματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Το απόγευμα αναμένεται παρέμβαση του πρωθυπουργού στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να ανακοινώσει την πραγματοποίηση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο για το προσφυγικό.

Εν τω μεταξύ, νέες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί στον περιορισμό της προσφυγικής ροής εξαπέλυσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά την έναρξη της Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια που συγκάλεσε η Βιέννη, πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας. Έπρεπε να προσκληθεί η Ελλάδα, λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, ο οποίος παρίσταται στις συνομιλίες. Δεν δράσαμε μονομερώς, υποστηρίζει η ΠΓΔΜ.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς και η υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, συγκάλεσαν εξωθεσμικά διάσκεψη με τους ομολόγους τους από εννέα χώρες των Βαλκανίων -συγκεκριμένα από Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία, με στόχο τον «συντονισμό» τους στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Στην ίδια γραμμή των τελευταίων εβδομάδων και μηνών με τις φραστικές επιθέσεις και τις απειλές του εναντίον της Ελλάδας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προσήλθε στις εργασίες της διάσκεψης κατηγορώντας την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης.

Απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας για τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν, με μεγάλη δόση ειρωνείας, ότι «δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή». «Η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων» υποστήριξε.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας δήλωσε ότι η χώρα του συνεχίζει να έχει ως στόχο μία ευρωπαϊκή λύση, ωστόσο, κατά την άποψή του, δεν διαγράφεται στον ορίζοντα μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή λύση και ως εκ τούτου η Αυστρία υποστηρίζει μία λύση σε εθνικό επίπεδο, την οποία θέλει να συντονίσει σε περιφερειακό επίπεδο με τις εμπλεκόμενες χώρες. Απευθυνόμενος δε προς τη Γερμανία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε ότι αναμένει μία πλήρους σεβασμού στάση της και κατανόηση για το ότι η Αυστρία είναι υπερβεβαρημένη (με το προσφυγικό).

Νωρίτερα, ο Κουρτς είχε επικρίνει τη στάση της Γερμανίας στο προσφυγικό, καλώντας το Βερολίνο να ξεκαθαρίσει την στάση του. «Η Αυστρία είχε πέρυσι διπλάσιες αιτήσεις ασύλου κατά κεφαλή σε σύγκριση με τη Γερμανία, αυτό δεν θα συμβεί δεύτερη φορά» είπε ο Κουρτς μιλώντας στην Bild.

«Θέλουμε συνεργαία με τη Γερμανία, και για αυτό περιμένουμε να πει η Γερμανία εάν είναι ακόμη πρόθυμη να δεχθεί πρόσφυγες και πόσους ή όχι, επειδή την Παρασκευή διαβεβαίωσε την Ελλάδα για ανοικτά σύνορα και τάχθηκε εναντίον του κλεισίματος της μεθορίου με την ΠΓΔΜ» ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.

ΠΓΔΜ: Δεν δράσαμε μονομερώς – Ας μας πουν τι περιμένουν από εμάς

Πριν τη Διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, υπερασπίστηκε τη στάση των Σκοπίων και αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του έδρασε μονομερώς.

«Δεν πήραμε καμία μονομερή απόφαση, αντιδράσαμε στις εξελίξεις σε άλλες χώρες» είπε σε συνέντευξή του στην Bild ο Πόποσκι, δείχνοντας στις «αποφάσεις Κροατίας και Σερβίας να μην επιτρέπουν πλέον την είσοδο σε Αφγανούς που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές».

Ο Ποπόσκι φάνηκε στο ζήτημα απόστασης μεταξύ Βερολίνου και Βιέννης να συντάσσεται με την Αυστρία, λέγοντας ότι «η Γερμανία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσφυγική κρίση και πρέπει να καταστήσει σαφές τι περιμένει κανείς από τις χώρες διέλευσης».

Η Κομισιόν και η ολλανδική προεδρία ανέφεραν, σε κοινή δήλωση του επίτροπου για τη Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλου και του προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Ολλανδού υπουργού Μετανάστευσης, Κλάας Ντάικχοφ, ότι ενώ «κατανοούν την πίεση» που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».

«Η ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου στα σημεία διέλευσης των συνόρων» αναφέρουν, υπογραμμίζοντας ότι «όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις».

Σερβία: Έπρεπε να προσκληθεί η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ο οποίος λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη, εξέφρασε τη θέση ότι «χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση στην προσφυγική κρίση», ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην Αυστρία για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στην πραγματοποιούμενη στις συνομιλίες. «Εάν συμμετείχαν Έλληνες εκπρόσωποι στη Διάσκεψη στη Βιέννη, θα μπορούσαν ίσως να αποφευχθούν παρεξηγήσεις» αναφέρει.

Το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα θα ήταν μία μεγάλη επιβάρυνση για την Ελλάδα, και ο ίδιος, ζώντας σε αυτή την περιοχή του κόσμου, αντιτίθεται «στο να αφεθεί η Ελλάδα στο έλεος του θεού», τονίζει ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών.

Ο Νεμπόισα Στεφάνοβιτς λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη που συγκάλεσαν οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, με τους ομολόγους τους από εννέα χώρες των Βαλκανίων -συγκεκριμένα από Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία, με στόχο τον «συντονισμό» τους στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Στη συνέντευξή του ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι εάν η Γερμανία και η Αυστρία δεν κλείσουν τα σύνορά τους, δεν θα το κάνει και καμία από τις χώρες των Βαλκανίων, οι οποίες, όπως σημειώνει, θα συμπεριφερθούν ακριβώς όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός τρόπος για το σταμάτημα της μετανάστευσης, καθώς, όπως παρατηρεί, μπορεί μεν κάποιος να κλείσει ένα τμήμα των συνόρων, ωστόσο οι πρόσφυγες θα διέλθουν από άλλες χώρες, όπου υπάρχουν λιγότερη αστυνομία και λιγότεροι έλεγχοι.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet