«Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
Πολιτισμός

«Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Σε μια εποχή εθνικής δυστυχίας, το εμβληματικό κείμενο του ποιητή Κώστα Βάρναλη, «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη», σαν μια πολιτική μουσική πράξη παντός καιρού, έρχεται να θυμίσει, να διακωμωδήσει και να ξύσει πληγές, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 10 έως τις 19 Ιουλίου (εκτός Κυριακής 13/7), στις 9 το βράδυ.

Καίριος κορμός της επαναστατικής τέχνης

Η «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» είναι ένα λυσσαλέο έργο, γεμάτο κυνισμό, κέφι και γλύκα, ένα κράμα λυρισμού και σαρκασμού, που επιχειρεί την ηθική αποκατάσταση του Σωκράτη, αφού ο καθένας από εμάς κρύβει μέσα του έναν Σωκράτη, που θα αποφασίσει να κάνει έναν πόλεμο και θα ριχτεί, ανεπιστρεπτί, στη μάχη.

Σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, με τον Σταμάτη Κραουνάκη να ενσαρκώνει τον Σωκράτη και τους καλλιτέχνες της Σπείρας να μοιράζονται μαζί του τα λόγια του Βάρναλη, η παράσταση -σαν μια απολογία ρεσιτάλ, σαν ένα μουσικό θέατρο δρόμου- επικεντρώνεται στην εκρηκτική προσωπικότητα του Σωκράτη, που δημιούργησε ο Κώστας Βάρναλης.

Η δημοτική γλώσσα και η αρχαιογνωσία του μεγάλου Έλληνα ποιητή χορεύουν μαζί στο σατιρικό αυτό έργο, που αποτελεί καίριο κορμό της επαναστατικής τέχνης. Ο ήρωας δηλώνει: «Γλεντάω και ‘φραίνομαι να σας δαγκώνω», αναφερόμενος στους καταπιεστές της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτή είναι και η πεμπτουσία του έργου. Άλλοτε ως μαθητές, άλλοτε ως κλέφτες, άλλοτε ως μελλούμενες γενιές, κατήγοροι, λαός, σωκράτηδες, οι συντελεστές της παράστασης τραγουδούν τα λυρικά και επικά στάσιμα, μελοποιημένα από τον Άρη Βλάχο.

«Λεύτεροι πολίτες, δικιά μας η πατρίδα, μα τίποτα δικό μας μέσα σ’ αυτήν, όλα ξένα»…

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι, πρωτότυπη μουσική σύνθεση – πιάνο: Άρης Βλάχος, σύμβουλος δραματουργίας: Ναταλί Μινιώτη, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Κανελλοπούλου, επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Ένκε Φεζολλάρι – Σταμάτης Κραουνάκης, ήχος: Δημήτρης Μουρλάς, φωτισμοί: Ένκε Φεζολλάρι, χειρισμός φωτισμών: Δημήτρης Στίγκας, φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης. Ερμηνεύουν: Σταμάτης Κραουνάκης, Σπείρα Σπείρα: Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστος Γεροντίδης, Αναστασία Έδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Ελευθερία Σικινιώτη, Γιώργος Στιβανάκης.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Αίθουσα «Θέατρο» (η αίθουσα κλιματίζεται): Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 16 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 – 14:00), ηλεκτρονικά: www.mcf.gr. Οι θεατές των παραστάσεων δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της παράστασης, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet