Στα παλαιότερα των… βρετανικών υποδημάτων οι αντιδράσεις για τα Γλυπτά
Πολιτισμός

Στα παλαιότερα των… βρετανικών υποδημάτων οι αντιδράσεις για τα Γλυπτά

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, προαναγγέλλοντας ότι κι άλλα γλυπτά του Παρθενώνα θα δανειστούν, όπως το άγαλμα του Ιλισσού, το οποίο ταξίδεψε στο Ερμιτάζ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι ήδη γίνονται συζητήσεις για δανεισμό περισσότερων Γλυπτών του Παρθενώνα σε ξένα Μουσεία. Όπως ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, παρά την οργισμένη κυβέρνηση της Ελλάδας για τον δανεισμό του θεού – ποταμού Ιλισσού στο Ερμιτάζ της Ρωσίας.

«Αρκετά Ινστιτούτα στο εξωτερικό έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα» είπε ο κ. ΜακΓκρέγκορ, εννοώντας τον δανεισμό των ελληνικών Γλυπτών. «Μερικές ακόμα συζητήσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί» πρόσθεσε,  ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για χρόνο και τόπο. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο, ο ίδιος είχε δηλώσει σε αυστραλιανή εφημερίδα ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για να εκτίθενται τα Γλυπτά, αφού στην Αθήνα «μπορούν να θεωρηθούν κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και στο Λονδίνο κομμάτι της ιστορίας του κόσμου».

Ο διευθυντής του Ερμιτάζ, Μιχαήλ Πιοτρόβσκι, χαρακτήρισε τον δανεισμό «μια πολύ μεγάλη και σημαντική χειρονομία,» ενώ ελπίζει ότι δεν θα χαλάσουν οι σχέσεις του ρωσικού Μουσείου με τα ελληνικά.

Τέλος, η αμερικανική εφημερίδα New York Times, κάνοντας εκτενή αναφορά στην υπόθεση δανεισμού του αγάλματος, γράφει ότι το Βρετανικό Μουσείο «αυτοβυθίστηκε σε μια γεωπολιτική θύελλα». Επίσης, αναφορά γίνεται στην αντίθεση μεταξύ Ελλάδας – Βρετανίας για τα Γλυπτά, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Βρετανικό Μουσείο δανείζει μέρος της συγκεκριμένης συλλογής. Όπως αποκαλύπτει, οι σχετικές συζητήσεις γίνονταν επί δίμηνο, όμως ο δανεισμός ανακοινώθηκε αφού το άγαλμα είχε φτάσει στη ρωσική πόλη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet