Art Athina 15-18 Μαΐου
Πολιτισμός

Art Athina 15-18 Μαΐου

Από τις 15 έως τις 18 Μαΐου 2014 θα πραγματοποιηθεί η 19η Art Athina στο κλειστό γήπεδο TaeKwonDo του Παλαιού Φαλήρου.

Πρόκειται για τη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης στην οποία φέτος θα συμμετάσχουν 45 γκαλερί συνολικά, εκ των οποίων 30 ελληνικές και 15 ξένες, καθώς και καταξιωμένοι ξένοι θεωρητικοί τέχνης, επιμελητές, σημαντικοί προσκεκλημένοι και έξι Τούρκοι συλλέκτες που θα εκθέσουν έργα των συλλογών τους, σε επιμέλεια της ισχυρής κυρίας της σύγχρονης τουρκικής τέχνης, θεωρητικού Μπεράλ Μαντρά.

Θα παρουσιαστεί επίσης το πρόγραμμα «Platform Project» που εισήγαγε με επιτυχία πέρσι ο θεσμός και συνεχίζει εφέτος, σε επιμέλεια Άρτεμις Ποταμιάνου και αφορά στην προσπάθεια χαρτογράφησης της εικαστικής δράσης, όπως παράγεται από διάφορες κολεκτίβες και καλλιτεχνικές ομάδες μη εμπορικού χαρακτήρα που αναζητούν από κοινού λύσεις στα εικαστικά ζητήματα, δημιουργώντας τις λεγόμενες πλατφόρμες.

Θα παρουσιαστούν ακόμη εκπαιδευτικά προγράμματα, ένα ειδικό αφιέρωμα στη μακροβιότερη ελληνική αίθουσα τέχνης, τον «Ζυγό» και θα εκπροσωπηθούν διάφορα μουσεία ιδρύματα και καλλιτεχνικές εκδόσεις.

Το 2013 και ύστερα από ματαίωση ενός χρόνου, η Art Athina προσέλκυσε 30.000 επισκέπτες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των διοργανωτών, οι οποίοι ευελπιστούν ότι χρόνο με το χρόνο η μεγάλη εικαστική διοργάνωση της χώρας θα εδραιώνεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μια περιοχή που διαμορφώνει τα δικά της χαρακτηριστικά στη σύγχρονη τέχνη, τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης όσο και στην αγορά της τέχνης.

Στο κατά πόσο υπάρχει περιθώριο για αγορά έργων τέχνης σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα μας απήντησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοργανωτής της έκθεσης Αλέξης Κανιάρης (γιος του εικαστικού Βλάση Κανιάρη), ο οποίος ανέλαβε από πέρσι τη διοργάνωση της έκθεσης, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης. «Υπάρχουν έργα για όλα τα βαλάντια» είπε ο κ. Αλ. Κανιάρης.

«Σαφώς έχει μειωθεί το αγοραστικό κοινό, αλλά μια μερίδα φαίνεται ότι έχει την τέχνη περισσότερο από άλλους στο αίμα της. Αγοραστές που ναι μεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση συνεχίζουν όμως να αγοράζουν έργα τέχνης, περικόπτοντας άλλου είδους δαπάνες. Μην ξεχνάτε ότι και οι πλούσιοι έχουν περιορίσει τα έξοδα τους σε σκάφη, αυτοκίνητα, κ.λπ. και επικεντρώνονται σε κάποιες δαπάνες που είναι στα όρια της επένδυσης» εξήγησε ο διοργανωτής και ξεκαθάρισε πως οι πωλήσεις δεν είναι αυτοσκοπός της Art Athina.

Στους στόχους της αθηναϊκής φουάρ είναι «να την επισκεφτεί πολύς κόσμος, να δώσει ερείσματα στο κοινό, να εκπαιδεύσει μια νέα γενιά συλλεκτών» λέει ο ίδιος και φέρνοντας ως παράδειγμα τη συζήτηση για «τέχνη και αρχιτεκτονική» που θα αναπτύξουν στην 19η Art Athina, δύο καταξιωμένοι ξένοι ειδικοί αναφέρει ότι «Προτείνουν έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους που συγκεντρώνουν κόσμο, σε ξενοδοχεία κ.λπ., ενώ παράλληλα αναπτύσσουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να εξελιχθεί σε συλλέκτη, ξεκινώντας από τα βασικά και σταδιακά να χτίσει μια συλλογή, χωρίς να μείνει απληροφόρητος και για φορολογικά ζητήματα».

Κεντρικό θέμα για τους διοργανωτές είναι η αθηναϊκή φουάρ να φέρει σε επαφή τις ελληνικές αίθουσες τέχνης με τις διεθνείς εικαστικές τάσεις αλλά και με τις ξένες εκθέσεις. «Οι ελληνικές γκαλερί πρέπει να δουν κι αυτό το κομμάτι, τη συμμετοχή τους σε μεγάλες ξένες εκθέσεις και δεν αναφέρομαι μόνο στις ακριβές εικαστικές εκθέσεις» τονίζει ο κ. Αλ. Κανιάρης. «Υπάρχουν κι άλλες, περιφερειακές, όπως είναι του Ρότερνταμ ή της Κολωνίας, που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα έπρεπε να τις γνωρίσουμε καλύτερα. Γι΄ αυτό προσκαλέσαμε ειδικούς και καλλιτέχνες από εκεί να τους γνωρίσουμε, να γίνει ένας διάλογος».

Τέλος, η διοργάνωση στηρίζεται οικονομικά στο ποσό των 480.000 ευρώ που είχε διασφαλιστεί για τη διετία 2013-2014 από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet