Γ. Σγουρός: “Διαχείριση απορριμμάτων α λα καρτ δε γίνεται”
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: “Διαχείριση απορριμμάτων α λα καρτ δε γίνεται”

“Μνημείο υποκρισίας” χαρακτηρίζει την ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Ρένα Δούρου μετά τη φωτιά που ξέσπασε στον ΧΥΤΑ Φυλής, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. Παράλληλα την καλεί, για μια ακόμη φορά, να δηλώσει εάν θα τηρήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και την απομάκρυνση του Αποτεφρωτήρα Ιατρικών Αποβλήτων.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, από το βήμα της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο κ. Γ. Σγουρός τόνισε:

Τα δύο τελευταία χρόνια δίνουμε καθημερινά τη μάχη με τη «μαφία των σκουπιδιών» για να διασφαλιστεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλή και, παρά τις αντιξοότητες, πετύχαμε η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής να μην σταματήσει ούτε λεπτό.

Η κ. Δούρου, με αφορμή τη φωτιά στον ΧΥΤΑ Φυλής, έβγαλε μια ανακοίνωση γεμάτη αοριστίες, χωρίς κανένα περιεχόμενο και χωρίς να προτείνει καμία απολύτως λύση. Μια ανακοίνωση-μνημείο υποκρισίας, που εξισώνει θύτες και θύματα. Παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και αποφεύγει να πάρει θέση για το πρόβλημα. Ίσως δεν έχει αντιληφθεί ότι έχει πλέον ευθύνη. Θα πρέπει να δηλώσει εάν θα συνεχίσει τη μάχη που δώσαμε απέναντι στη «μαφία των σκουπιδιών».

Έχει υποχρέωση να πει τι θα κάνει. Θα κλείσει τον ΧΥΤΑ Φυλής και θα διώξει τον αποτεφρωτήρα, όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά. Διαχείριση απορριμμάτων α λα καρτ, άλλα να λες προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά δεν γίνεται.

Τέλος στα χρέη του ΕΔΣΝΑ

Την ίδια στιγμή ο κ. Γ. Σγουρός αναφέρθηκε στα σπουδαία αποτελέσματα της διετούς οικονομικής διαχείρισης του ΕΔΣΝΑ που, όπως ανέφερε, έχουν ως αποτέλεσμα τον μηδενισμό των χρεών του φορέα και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ενημέρωσε ότι εγκρίθηκε, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, επιπλέον επιχορήγηση του Συνδέσμου για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, μετά την επιτυχή άντληση περίπου 21,8 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ότι μέσα σε δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της διοίκησης το “κοντέρ” των χρεών θα έχει μηδενιστεί.

«Τον Ιούνιο του 2012 βρεθήκαμε σε ένα οικονομικό περιβάλλον δραματικό. Ποιος δεν θυμάται τις κατασχέσεις στους λογαριασμούς μας, τα χρέη ύψους 90 εκατ. ευρώ, τις αγωγές που έπεφταν βροχή; Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εμείς αντέξαμε. Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν κατέρρευσε. Και όχι μόνο δεν κατέρρευσε, αλλά ο ΕΔΣΝΑ έδειξε σημάδια ζωής. Απέκτησε σφυγμό. Τα χρέη άρχισαν να αποπληρώνονται και σήμερα, δυο μόλις χρόνια μετά μηδενίζονται. Τα έσοδα μπήκαν σε μια σειρά. Τετελεσμένα δεν υπάρχουν. Ούτε καμένη γη. Αντιθέτως έχουμε διαμορφώσει το πλαίσιο εκείνο και τις προϋποθέσεις, ώστε κανείς να μην βρει το περιβάλλον που εμείς συναντήσαμε. Αυτό επιτάσσει η πολιτική μας ηθική και αξιοπρέπεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Σγουρός.

Σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης του ΕΜΑΚ και του Αποτεφρωτήρα, προκειμένου να διενεργηθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για τη λειτουργία των δύο μονάδων. Τα τεύχη θα σταλούν για θεώρηση στο υπουργείο Εσωτερικών. Ταυτόχρονα προχωράνε όλες απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια στη λειτουργία του φορέα και το απρόσκοπτο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Τέλος, κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στον ΧΥΤΑ Φυλής. Την αναφορά συνοδεύει πλήρης φάκελος με τις ενέργειες και παρεμβάσεις της διοίκησης προς την Πολιτεία, προκειμένου να αναδειχθεί και αντιμετωπισθεί συνολικά το φλέγον ζήτημα της ανεξέλεγκτης εισόδου τρίτων στον ΧΥΤΑ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet