Γ. Σγουρός: Συνεκτικός ιστός η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: Συνεκτικός ιστός η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε Ημερίδα με θέμα «Η θέση της Κεντρικής Διοίκησης και των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης», που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ) στην Ηλιούπολη, παρευρέθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, μετά από πρόσκληση του προέδρου του ΟΠΣΑ και τέως δημάρχου Ηλιούπολης Θεόδωρου Γεωργάκη.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Γ. Σγουρός, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Η Αυτοδιοίκηση μόνο με γνώση, με οργάνωση και με συντονισμό των δράσεών της θα μπορέσει να δώσει μια πειστική και αξιόπιστη απάντηση στην κρίση και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

»Η θητεία που ολοκληρώνεται ήταν ίσως η δυσκολότερη που γνώρισε ποτέ η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Περικοπές στους πόρους που φτάνουν το 60% για τα λειτουργικά μας και το 90% για τις επενδύσεις δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν. Παράλληλα, πλήθος διατάξεων, όπως η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, οι οριζόντιες καταργήσεις υπηρεσιών και το Παρατηρητήριο Αυτοδιοίκησης, συμπληρώνουν το ζοφερό τοπίο και καταργούν στην πράξη κάθε έννοια συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας. Και φυσικά μέσα σε αυτό το κλίμα γενικευμένης και συντονισμένης απαξίωσης και αποδυνάμωσης της Αυτοδιοίκησης επιχειρείται και μια μεθοδευμένη προσπάθεια συκοφάντησης και στιγματισμού της ως δήθεν σπάταλης και διεφθαρμένης.

»Παράλληλα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη κοινωνική συγκυρία, ο μοναδικός αξιόπιστος συνεκτικός ιστός για την κοινωνία και τους πολίτες που δοκιμάζονται. Τη νέα χρονιά που έρχεται, το Κεντρικό Κράτος πρέπει να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση λειτουργικά, οργανωτικά και οικονομικά και να μην επιχειρεί είτε να της μεταφέρει τα προβλήματά του, είτε να την υπονομεύει.

»Θεωρούμε όμως ότι ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το να αντιμετωπιστούν τα σημερινά οξυμμένα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα των ΟΤΑ, διότι είναι αδιανόητη οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εάν δεν αντιμετωπιστεί το παρόν της.

»Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα με το πολύπλοκο και ασαφές νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας, τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, τις τεράστιες ελλείψεις σε εξειδικευμένο και τόσο χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό, την ανεπάρκεια πόρων και μέσων θα πρέπει να αλλάξει ριζικά.

»Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Έχει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που δουλεύει με γνώση, όρεξη και μεράκι. Έχει υπαλλήλους που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους παρά τις συνεχείς περικοπές και την απαξίωση που τους περιβάλλει.

»Ο Όμιλος Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό τον στόχο της καλύτερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω της συνεχούς επιμόρφωσης. Ελπίζω και εύχομαι να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά την πορεία και τις παρεμβάσεις του στο δημόσιο διάλογο με τα σεμινάρια και τις ημερίδες που διοργανώνει».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet