«Η γλώσσα μου είναι η ψυχή μου»*
Περιφέρεια Αττικής

«Η γλώσσα μου είναι η ψυχή μου»*

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας (21 Φεβρουαρίου), ο αντιπεριφερειάρχης του Βόρειου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

Η γλώσσα είναι η πιο θαυμαστή επινόηση του ανθρώπινου γένους και η συστηματική ενασχόληση με αυτή αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των σύγχρονων κοινωνιών. Η δική μας γλώσσα, η ελληνική, έχει πίσω της μια πολύτιμη παράδοση χιλιάδων ετών, από την οποία αρδεύεται η σύγχρονη πνευματική δημιουργία. «Για κοιτάξτε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι», γράφει ο Σεφέρης, «να λογαριάζει κανείς πως, από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα. Κι αυτό δεν σταμάτησε ποτέ, είτε σκεφτούμε την Κλυταιμνήστρα που μιλά στον Αγαμέμνονα, είτε την Καινή Διαθήκη, είτε τους ύμνους του Ρωμανού και του Διγενή Ακρίτα, είτε το Κρητικό Θέατρο και τον Ερωτόκριτο, είτε το δημοτικό τραγούδι».

Χωρίς υπαινιγμούς ανωτερότητας μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες μιλούν επί χιλιετίες μία γλώσσα που είναι τροφός πολλών άλλων γλωσσών.

Η ελληνική γλώσσα είναι η αρχαιότερη ανάμεσα στις γλώσσες της Ευρώπης και ο ρόλος της είναι εξαιρετικά σημαντικός για την παγκόσμια ιστορία και την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτισμού. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας μας και ουσιαστικό στοιχείο για την κοινωνική συνοχή, αφού αποτελεί τον ενωτικό κρίκο που μας ταυτοποιεί ως Έθνος.

Σήμερα που η χώρα μας διέρχεται μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση, η γλωσσική μας κληρονομιά μπορεί να δώσει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στο ποιοι είμαστε και στο τι μπορούμε να κάνουμε.

Στις σύγχρονες κοινωνίες, στο εσωτερικό των οποίων συνυπάρχουν πολλές γλώσσες, είναι από τα σημαντικά μας καθήκοντα να διασφαλίσουμε στους νέους, από τη μία πλευρά, την επαρκή και πολυδιάστατη γλωσσική καλλιέργεια τους στη μητρική γλώσσα, αλλά και ταυτόχρονα, τη δυνατότητα να ανταπεξέρχονται με επάρκεια σε έναν κόσμο αυξημένων γλωσσικών απαιτήσεων.

* Οδυσσέας Ελύτης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet