Περιφέρεια Αττικής: Κοινωνική πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο – 242 δομές – 130 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση – 230.000 ωφελούμενοι πολίτες
Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Αττικής: Κοινωνική πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο – 242 δομές – 130 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση – 230.000 ωφελούμενοι πολίτες

Με πόρους που ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τη λειτουργία 242 κοινωνικών δομών,  από τις οποίες έχουν ωφεληθεί έως σήμερα περισσότεροι από 230.000 πολίτες, όπως γνωστοποιεί η διοίκηση.

Επιπλέον, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, λόγω Covid-19.

Μεταξύ άλλων, έχει προχωρήσει στην άμεση λήψη προληπτικών μέτρων, σύμφωνα µε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχει θέσει σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή 1110, μέσω της οποίας παρέχονται δωρεάν ιατρικές συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη σε περισσότερα από 95.000 περιστατικά και έχει δώσει το «πράσινο φως» για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, με πόρους άνω των 100 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

«Αξιοποιούμε όλες τις πηγές χρηματοδότησης,  για να μη μείνει μόνος στην κρίση, ούτε ένας συνάνθρωπός μας»

Οι σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής υποστηρίζονται από πόρους της Περιφέρειας,  από προγράμματα του ΠΕΠ Αττικής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ).

«Περιφέρεια ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, δίκτυ κοινωνικής προστασίας, σε όλη την Αττική»

Στο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται από την Περιφέρεια συµµετέχουν 58 Δήμοι, επτά Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, τέσσερις ΜΚΟ, επτά ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από υπουργεία και 29 σωµατεία/σύλλογοι, σύνδεσμοι Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πατούλης:

«Προτεραιότητά μας είναι ο άνθρωπος. Με στοχευμένες δράσεις θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό όλων των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

»Σε συνεργασία με Δήμους και κοινωνικούς φορείς, όλοι μαζί, σε μια συμμαχία ισχυρής κοινωνικής ευθύνης, υλοποιούμε δράσεις και προγράμματα, που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία και υποστήριξη σε κέντρα κοινότητας, δομές παροχής βασικών αγαθών, δομές αστέγων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, ΚΔΗΦ, ξενώνες και συμβουλευτικά κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες.

»Η Περιφέρεια Αττικής έχει αναπτύξει ένα αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, για να στηρίξει τους συμπολίτες µας που έχουν πραγματικά ανάγκη. Παράλληλα ενισχύει τις υποδομές της δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης. Με σχέδιο, όραμα και ανθρωπιά αναδεικνύουμε την Αττική σε Περιφέρεια ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».

«Στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19»

H Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, λόγω Covid-19.

Από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχει υλοποιήσει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω δράσεις:

  • Λήψη προληπτικών μέτρων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κοινωνικές Δομές και στις υπηρεσίες της, σύμφωνα µε τις οδηγίες του ΕΟ∆Υ.
  • Διενέργεια πάνω από 4.000 ελέγχων σε λιμάνια, κοινωνικές δομές, γηροκομεία, χώρους εργασίας, αλλά και σε ΑμεΑ, για ανίχνευση κρουσμάτων κορωνοϊού, µε 10 κινητές μονάδες. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία µε ΙΣΑ και ΕΟΔΥ.
  • Διάθεση 30 εκατ. ευρώ, μέσω ΠΕΠ για την ενίσχυση µε ιατρικό εξοπλισμό νοσοκοµείων και κέντρων υγείας σε όλη την Αττική.
  • Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής 1110, μέσω της οποίας έχουν δοθεί δωρεάν ιατρικές συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη σε 95.000 περιστατικά.
  • Δωρεάν γεύματα σε 40.000 πολίτες, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες σε 65 Δήμους της Αττικής. Η δράση υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών.  
  • Διάθεση 740 χιλ. ευρώ για αγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε νοσοκομεία της Αττικής.
  • Εξ αποστάσεως δωρεάν υπηρεσίες εκπαίδευσης, µέσω ιδιωτικής πλατφόρμας, σε 120.000 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.
  • Προμήθεια και διανομή πάνω από 1.000.000 τεμάχια υγειονομικού υλικού και αντισηπτικών. Διανεμήθηκαν σε Δήμους, Σώματα Ασφαλείας, γηροκομεία, ιδιωτικά ιατρεία, συλλόγους και φορείς.
  • Συγκέντρωση 40.000 φιαλών αίµατος µέσα από τη διοργάνωση εθελοντικών αιµοδοσιών µε Δήµους.
  • Λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας «Next 2 Me», για την παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών.
  • Λειτουργία αυτόματου ψηφιακού βοηθού για την παροχή πληροφοριών για την Covid -19.

Σύγχρονες Κοινωνικές Δομές στην υπηρεσία των πολιτών

Το πρόγραμμα της κοινωνικής πολιτικής που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 υλοποιείται μέσα από τη λειτουργία 242 δομών μέχρι σήμερα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι δομές ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων που πρόσφατα εγκρίθηκαν με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής.

Οι ωφελούμενοι είναι άστεγοι, ηλικιωμένοι, άτομα που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, ΑμεΑ, γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους, μαθητές, ρομά και μετανάστες:

  • 13 Δομές αστέγων με 3.544 ωφελούμενους και προϋπολογισμό 14,21 εκατ. ευρώ. Από αυτές οι 7 είναι Κέντρα Αστέγων και οι 6 Υπνωτήρια.
  • 57 Κέντρα Κοινότητας με 145.651 ωφελούμενους και προϋπολογισμό 34,18 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτές οι 46 είναι Κέντρα κοινότητας, οι 9 Κέντρα Κοινότητας με παράρτημα ρομά και 2 Κέντρα Κοινότητας με παράρτημα ένταξης μεταναστών.
  • 130 Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών με 72.056 ωφελούμενους και 23 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση. Οι 130 δομές αφορούν 64 Κοινωνικά Παντοπωλεία και συσσίτια, 18 δομές για παροχή συσσιτίου και 48 Κοινωνικά Φαρμακεία
  • 24 Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για 1.015 ωφελούμενους,  με προϋπολογισμό 43,63 εκατ. ευρώ.
  • 10 Ξενώνες και Συμβουλευτικά Κέντρα για την υποστήριξη Γυναικών θυμάτων βίας για 5.270 ωφελούμενους, με προϋπολογισμό 6,49 εκατ. ευρώ.
  • 8 Κέντρα ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων για 296 ωφελούμενους, με προϋπολογισμό 4,72 εκατ. ευρώ.

«Επένδυση στη γνώση της νέας γενιάς µας, η οποία αποτελεί προτεραιότητά µας»

Για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών της Περιφέρειας Αττικής η διοίκηση γνωστοποιεί ότι διαθέτει µέσω του ΠΕΠ Αττικής πάνω από 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 50 προσχολικών και σχολικών υποδομών, καθώς και για τον εξοπλισμό των υπαρχουσών σχολικών μονάδων.

«Ενισχύουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Με απόφαση του περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη, η Πράξη «Ενίσχυση των Φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες, λόγω της επιδημίας Covid-19 στην Περιφέρεια Αττικής» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» και χρηματοδοτείται με 100 εκατ. ευρώ από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 9 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Τέλος, η περιφερειακή αρχή υπογραμμίζει:

«Ενισχύουμε μέσω του ΠΕΠ Αττικής, με επικουρικό προσωπικό ιατρών και νοσηλευτών για διάστημα δύο ετών, 73 φορείς Υγείας της Αττικής.

»Σε αυτή τη δύσκολη εθνική μάχη, η Περιφέρεια Αττικής είναι παρούσα και ενώνει τις δυνάμεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, με σκοπό να μη νιώθει κανένας πολίτης απροστάτευτος».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet