Απάντηση περιφερειακής αρχής στην παράταξη Δύναμη Ζωής για τις λαϊκές αγορές
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Απάντηση περιφερειακής αρχής στην παράταξη Δύναμη Ζωής για τις λαϊκές αγορές

Απάντηση στην ανακοίνωση της παράταξης Δύναμη Ζωής σχετικά με τις λαϊκές αγορές απαντά η περιφερειακή αρχή. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

Tην ώρα που οι δύο μεγαλύτερες Ομοσπονδίες Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η  «Παναττική Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών» και η «Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Παραγωγών Πωλητών Περιφέρειας Αττικής», με συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις τους, έχουν χαρακτηρίσει το σχέδιο νόμου για τις Λαϊκές Αγορές ως θετικό βήμα προς την κατεύθυνσης της στήριξης και του εκσυγχρονισμού των αγορών.

Την ίδια επίσης ώρα που η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, στη συνάντησή της με τον περιφερειάρχη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη στήριξή του, στην επιτυχή προσπάθεια απόσυρσης διατάξεων που προκαλούσαν αναστάτωση στις αγορές, η παράταξη Δύναμη Ζωής, εξάγοντας τα δικά της αυθαίρετα και έωλα συμπεράσματα, κατηγορεί τη διοίκηση της Περιφέρειας, ότι αδιαφορεί και κωφεύει απέναντι στα αιτήματα των πωλητών.

Επειδή στο ζήτημα του σχεδίου νόμου έχει περισσεύσει η παραπληροφόρηση, η σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας, η κομματική εκμετάλλευση και ο λαϊκισμός,για την αποκατάσταση της αλήθειας επισημαίνουμε τα εξής:

  1. Με προσωπική παρέμβαση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, έπειτα από αίτημα των  εκπροσώπων των πωλητών στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, αποσύρθηκαν από το αρχικό Σχέδιο Νόμου οι διατάξεις περί ΣΔΥΤ, πλειστηριασμού αδειών και εισόδου εταιρειών στις λαϊκές αγορές, διατάξεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ανθρώπων των αγορών.
  2. Όσα διαδίδονται και γράφονται περί εισόδου πολυεθνικών εταιρειών στις λαϊκές αγορές, περί υφαρπαγής των αδειών των πωλητών από καρτέλ και άλλα παρεμφερή, στερούνται και του παραμικρού ίχνους αληθείας και διαχέονται με προφανείς αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες.
  3. Με παρέμβαση επίσης του περιφερειάρχη ικανοποιείται ένα αίτημα όλων των φορέων των αγορών, καθώς στο Σ.Ν. συμπεριλαμβάνεται διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας να ιδρύσουν Νομικά Πρόσωπα, που θα αναλάβουν, υπό την εποπτεία των Περιφερειών, τη διαχείριση των λαϊκών αγορών.

Επισημαίνουμε ότι ο διάλογος για το σχέδιο νόμου συνεχίζεται με την ενεργό παρουσία της Περιφέρειας, που, εκτός από τη στήριξη των θεμιτών και δίκαιων αιτημάτων των πωλητών, καταθέτει και δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις που αφορούν στη δομή και την λειτουργία της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών και στοχεύουν στην πάταξη της γραφειοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό, με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, που εδώ και δέκα χρόνια αναγγέλλεται και σχεδιάζεται, θα λειτουργήσει όμως επί των ημερών της σημερινής διοίκησης.

Ενός συστήματος  που προβλέπει και τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων των υπουργείων Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρειας και θα συμβάλλει καθοριστικά στη διαφάνεια και την οργάνωση των αγορών. Οι προτάσεις μας στοχεύουν ακόμη στη ριζική αλλαγή του συστήματος ελέγχου των αγορών καθιστώντας τον πολύ περισσότερο ευέλικτο και, κυρίως, πολύ πιο αποτελεσματικό.

Στο πλαίσιο δε του εκσυγχρονισμού προτείναμε και έγινε αποδεκτό, για πρώτη φορά, την ίδρυση πρότυπων λαϊκών αγορών που θα αποτελέσουν υποδείγματα για όλες και θα αλλάξουν ριζικά και προς το καλύτερο την εικόνα και την ελκυστικότητα των αγορών.

Παράλληλα προτείναμε και έγινε αποδεκτό:

  1. Nα δίδεται η δυνατότητα στους πωλητές να δημιουργήσουν αποθήκες και να πωλούν με e-shop.
  2. Στηρίξαμε τα αιτήματα των πωλητών για τις μεταβιβάσεις των αδειών τους, αφού αποτρέψαμε το ενδεχόμενο να γίνουν αντικείμενο δημόσιων πλειστηριασμών.
  3. Υιοθετήσαμε την άμεση ενημέρωση των καταναλωτών, με την ανάρτηση των τιμών εκκίνησης των προϊόντων στις αγορές, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των πωλητών.
  4.  Υποστηρίζουμε την πρόθεση της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, χωρίς όμως ακραία μέτρα και ποινές.
  5. Αποδεχόμαστε την ευθύνη για την απόκτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας κάθε μίας αγοράς σε κάθε έναν από τους 700 και πλέον δρόμους που λειτουργούν σήμερα.

Επίσης προβληματιζόμαστε και συζητάμε τις διαδικασίες εισόδου νέων Παραγωγών στις αγορές και διαβεβαιώνουμε τους 6.000 παραγωγούς που εργάζονται ήδη στις λαικές αγορές της Αττικής ότι η παρουσία τους σε αυτές είναι απόλυτα εγγυημένη και διαχρονική.

Κατοχυρώνουμε τα έσοδα της Περιφέρειας από το ανταποδοτικό τέλος.

Υπογραμμίζουμε ότι το συζητούμενο Σ.Ν δίνει αρμοδιότητες στην Περιφέρεια που κανένα προηγούμενο δεν έδινε, καθιστώντας το Π.Σ. ουσιαστικό όργανο λήψης κανονιστικών αποφάσεων για την λειτουργία και την εποπτεία των αγορών.

Τα μαθήματα λοιπόν και οι υποδείξεις της παράταξης Δύναμη Ζωής περί «διαφάνειας, εκσυγχρονισμού, καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και ελέγχων», περί «αδιαφορίας για τα προβλήματα των ταλαιπωρημένων φτωχών βιοπαλαιστών», οι αναφορές της σε  «βλέπε – άκου – σώπα» ως πρακτική της διοίκησης της Περιφέρειας, είναι αυταπόδεικτο ότι έχουν ως αποδέκτη την πενταετή θητεία της και όχι τη σημερινή αρχή.

Η παρούσα διοίκηση, με συγκεκριμένους σχεδιασμούς και δράσεις, αποδεικνύει όχι μόνο το ενδιαφέρον της για τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών, αλλά και για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του εποπτικού ρόλου της Περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά το όψιμο ενδιαφέρον της παράταξης Δύναμη Ζωής για την κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας, το εύλογο ερώτημα είναι γιατί δεν υλοποίησε τις τωρινές της προτάσεις της στα χρόνια της διακυβέρνησής της, όταν μάλιστα οι πολίτες επλήττοντο βίαια από την οικονομική κρίση με την εφαρμογή των δυσβάσταχτων μνημονίων;

Γιατί τότε δεν εξάντλησε όλα τα έσοδα της Περιφέρειας από το ανταποδοτικό τέλος σε κουπόνια, όπως προτείνει τώρα, σε ένα ρεσιτάλ δημαγωγίας;

Γιατί επί τρία χρόνια που υλοποιούσε το πρόγραμμα δεν χρησιμοποίησε την ηλεκτρονική κάρτα και την απαιτεί τώρα;

Η παράταξη Δύναμη Ζωής κατά τη διοίκησή της εφήρμοσε νομοθετική διάταξη σε ό,τι αφορά τα κουπόνια. Συνέχισε να την εφαρμόζει η σημερινή διοίκηση και θα εξακολουθήσει να το κάνει όσο είναι σε ισχύ η σχετική νομοθεσία. Ταυτόχρονα, μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, το οποίο  η παρούσα Διοίκηση αξιοποιεί στο έπακρο,  προμηθεύει χιλιάδες οικογένειες της Αττικής  με τα αναγκαία τρόφιμα, στηρίζοντας και τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας, των Δήμων και των ιδρυμάτων, αποδεικνύοντας έμπρακτα τις κοινωνικές της ευαισθησίες.

Δυστυχώς για τη παράταξη Δύναμη Ζωής το κεφάλαιο άσκησης κριτικής που επέλεξε, την εκθέτει ανεπανόρθωτα, καθώς αποκαλύπτεται ανάγλυφα το σκοπίμως ανακριβές, παραπλανητικό και δημαγωγικό περιεχόμενο του.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet