Γ. Πατούλης: Δημιουργούμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και πολιτών για θέματα Πολιτικής Προστασίας
Κοινωνία

Γ. Πατούλης: Δημιουργούμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και πολιτών για θέματα Πολιτικής Προστασίας

Στη διαβεβαίωση πως η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή και επαγρύπνηση για την καλύτερη δυνατή προστασία του πληθυσμού της Αττικής στο παρόν και το μέλλον, προχώρησε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σε παρέμβασή του στην ενημερωτική δράση με θέμα «Πλημμύρες και μέτρα προστασίας» που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος των διαδικτυακών εκδηλώσεων «Ενημερωνόμαστε και Προστατευόμαστε» που υλοποιούνται από τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση του κοινού για τα μέτρα προστασίας και αυτοπροστασίας από φυσικούς και τεχνολογικούς κινδύνους.

Στη σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση έλαβαν μέρος ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ε. Λέκκας, η δόκτωρ Ελένη Αθανασίου, προϊσταμένη τμήματος Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του υπουργείου Περιβάλλοντος και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε. Δυτικής Αττικής, Γ. Καχιόπουλος.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης τόνισε πως προτεραιότητα της διακυβέρνησής του είναι η προσβασιμότητα του πολίτη στο «ΑΛΕΡΤ» της Πολιτείας, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

«Θέλουμε να είμαστε σε μια ανοιχτή γραμμή με τον πολίτη. Η αποτελεσματική ανταπόκρισή μας σε σχέση με την Διαχείριση των Καταστροφών και την Πολιτική Προστασία, έχουμε δεσμευτεί ότι θα γίνει πράξη. Και εργαζόμαστε διαρκώς προς την κατεύθυνση αυτή.

»Ενημερωνόμαστε και εκπαιδευόμαστε και εμείς για την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς μας ως προς αυτό και εκπαιδεύουμε τον πολίτη να αποκτήσει τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της ασφάλειας του.

»Βρισκόμενοι σε διαρκή επιφυλακή και επαγρύπνηση για την καλύτερη δυνατή προστασία του πληθυσμού της Αττικής στο παρόν και το μέλλον και είμαστε αφοσιωμένοι στον στόχο, του να μην βρεθεί κανένας πολίτης ανέτοιμος, απροετοίμαστος και κυρίως αβοήθητος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

«Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών»

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης επεσήμανε πως στην προσπάθεια αυτή πολύτιμος σύμμαχος είναι νέες τεχνολογίες και η εφαρμογή των σύγχρονων διαθέσιμων εργαλείων στα  ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας και απειλούν την ασφάλειά μας και την προστασία του πληθυσμού, αλλά κυρίως και των ευάλωτων συμπολιτών μας, από τις πυρκαγιές, τους σεισμούς, τις πλημμύρες και βροχοπτώσεις, τις χιονοπτώσεις και παγετούς, τους καύσωνες, με το ραγδαίο και αιφνίδιο χαρακτήρα των καιρικών συνθηκών που αυτά προκύπτουν.

«Είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι μέσω των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που αναπτύσσουμε, κάναμε πράξη την δέσμευσή μας να βρισκόμαστε στο χέρι του πολίτη για την διάσωση και προφύλαξή του, με ένα κλικ στο κινητό του», τόνισε και πρόσθεσε:

«Έχουμε συντονίσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δυναμικό, το μηχανισμό και τις υπηρεσίες μας ώστε να ανταποκρινόμαστε αμεσότερα και αρτιότερα στον κίνδυνο, -ει δυνατόν πριν την καταστροφή- με την εφαρμογή των έξυπνων συστημάτων και τις νέες τεχνολογίες που έχει στη διάθεσή της η επιστήμη∙ τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής, όσο και σε συνεργασία με κρατικούς, ερευνητικούς, και ξένους φορείς ασφάλειας, αλλά και μέσα από τα ελληνικά πανεπιστήμια, υιοθετώντας μελέτες και ειδικά ερευνητικά προγράμματα.

»Επίσης έχουμε φέρει τα πιο εξελιγμένα συστήματα πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης στην υπηρεσία των πολιτών της Αττικής.

»Παράλληλα εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την δημιουργία εκτιμήσεων έκθεσης για όλους τους Δήμους του Λεκανοπεδίου και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής ως προς τον κίνδυνο πλημμύρας, πυρκαγιάς και σεισμού».

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, η κρίσιμη πληροφορία που είναι καθοριστική για την διάσωση  της ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι διαθέσιμη στα κινητά των πολιτών μέσω της υπηρεσίας «Σίβιλ Άτικα» (Civil Attica) -σε λειτουργικό σύστημα Android- μέσω του οποίου παρέχονται ενημερώσεις τακτικών και έκτακτων δελτίων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και μέτρα αυτοπροστασίας.

Ο σχεδιασμός για τις πλημμύρες

Σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Περιφέρεια σχεδιάζει και υλοποιεί στοχευόμενες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών που αποσκοπούν αφενός στην κατανόηση της εκδήλωσης των πλημμυρικών φαινομένων όταν το φυσικό περιβάλλον συγκρούεται με το ανθρώπινο και αφετέρου στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην μείωση του κινδύνου καταστροφών.

«Η εκπαίδευση και η γνώση σε θέματα του περιβάλλοντος και του κλίματος είναι ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής μας, για την ασφαλή συμβίωση με τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα στους καιρούς της κρίσης της κλιματικής αλλαγής, και στο δρόμο προς την αειφορία», τόνισε.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του υπογράμμισε πως «η Αττική σύντομα θα έχει καταστεί απολύτως σύγχρονη, εξοπλισμένη και άρτια οργανωμένη για την διάσωση των πολιτών της, του περιβάλλοντος, της Δημόσιας Υγείας και της ίδιας της ανθεκτικότητάς της».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet