Γ. Πατούλης: Επιτακτική ανάγκη να γίνει πράξη η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση
Κοινωνία

Γ. Πατούλης: Επιτακτική ανάγκη να γίνει πράξη η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώθηκαν οι τηλεδιασκέψεις του περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρου της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ, Γ. Πατούλη και του προέδρου της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα στις πρώτες 6 από τις 13 Περιφέρειες, που πραγματοποιούνται με αντικείμενο την καταγραφή όλων των ζητημάτων υγείας, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του κ. Πατούλη, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή Αττικής.

Η διοίκηση της Περιφέρειας επισημαίνει ότι προηγήθηκαν αντίστοιχες τηλεδιασκέψεις στις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή του κ. Τζιτζικώστα, περιφερειαρχών, αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών, διευθυντών Υγειονομικών Διευθύνσεων, προέδρων Ιατρικών Συλλόγων και επιστημόνων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, που έλαβε η Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ, είναι η πλήρης αποτύπωση όλων των θεμάτων και αναγκών που άπτονται την υγεία, με έμφαση στα δεδομένα που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση, όπως και η ανταλλαγή καλών πρακτικών.  Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Πατούλη, οι τηλεδιασκέψεις θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες Περιφέρειες και όλα τα ζητήματα που τίθενται θα κωδικοποιηθούν και θα οριστικοποιηθούν αρχές Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των Περιφερειών, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα τελικό κείμενο προτάσεων, το οποίο θα επιδοθεί στην κυβέρνηση.

Κοινός παρονομαστής όλων των τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής ήταν η ανάγκη εφαρμογής της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με τις Περιφέρειες να έχουν ουσιαστικότερες αρμοδιότητες, με στόχο να συνδράμουν αποτελεσματικότερα τη μάχη της κυβέρνησης ενάντια στην πανδημία, όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων η έμφαση που πρέπει να δοθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα, η ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης του υγειονομικού προσωπικού των Περιφερειών και διαπεριφερειακής συνεργασίας, η σημασία πληρέστερης ενημέρωσης των περιφερειακών αρχών για τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και διάφορα θέματα που χρήζουν προσοχής στον τομέα των εμβολιασμών.

Στον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών στη διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας αναφέρθηκε ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας πως βούληση της Αυτοδιοίκησης Β’ Βαθμού είναι να συνεχίσει να συμβάλλει έμπρακτα σε αυτήν τη μάχη, με την προϋπόθεση να γίνεται πράξη η έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

«Από την πρώτη ημέρα της κρίσης, έχουμε θέσει όλες μας τις δυνάμεις σε επιφυλακή, ενεργοποιώντας πόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την καλύτερη θωράκιση του συστήματος υγείας, αλλά και με πρωτοβουλίες με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Παρόλα αυτά έχουμε περιοριστεί, ως περιφερειακές αρχές σε όρια που μας έχουν τεθεί  θεσμικά, τα οποία δεν μας επιτρέπουν να συμβάλουμε με τη μέγιστη απόδοση των δυνατοτήτων και των μηχανισμών που ως περιφέρειες διαθέτουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως είναι αναγκαίο οι Περιφέρειες να έχουν πλήρη ενημέρωση για την πορεία των κρουσμάτων εντός των διοικητικών τους ορίων, αλλά και για το ποιοι Δήμοι μπορεί να είναι πιο επιβαρυμένοι από πλευράς διασποράς του ιού, «ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε, είτε με την ενίσχυση της επικοινωνίας και της ενημέρωσης των πολιτών, είτε με τη διενέργεια testing είτε ακόμη και με την προμήθεια υγειονομικού υλικού και μέσων, ώστε να συνδράμουμε ουσιαστικά και στοχευμένα».

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης υπογράμμισε τα προβλήματα που προκαλεί στην προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η κινητικότητα, αλλά και την αναγκαιότητα ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

«Κατά την άποψή μου, και ως προέδρου του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, είναι η μόνη ευκαιρία ολόκληρου του συστήματος Δημόσιας Υγείας, να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Που όσο δεν υλοποιείται, κάτω από τις συνθήκες της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, τόσο κοστίζει σε ζωές συνανθρώπων μας», σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα τεστ σε δομές υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και επεσήμανε τη χρησιμότητα της διαπεριφερειακής συνεργασίας σε αυτή τη μάχη.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι σε αυτή τη μάχη οι Περιφέρειες έχουν βάλει πλάτη, δίνοντας ανθρώπινους και υλικούς πόρους, ωστόσο όπως ανέφερε στη χώρα μας η συνδρομή τους είναι περισσότερο επικουρική γιατί δεν εφαρμόζεται στην πράξη η έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

«Είναι πολύ ευνοϊκή η συγκυρία με τις ηγεσίες ΥΠ.ΕΣ. και υπουργείου Υγείας να ενδυναμώσουμε τον ρόλο μας, να έχουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες που θα αντιστοιχούν και στους κατάλληλους πόρους. Δεν χρειαζόμαστε μόνο προσωπικό, χρειαζόμαστε διαπεριφερειακή συνεργασία, ανταλλαγή καλών πρακτικών, να συνεπικουρούμε ο ένας τον άλλον, προκειμένου να έχουμε τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet