Ενέργειες Περιφέρειας για την επάρκεια ποιοτικών υδάτων για την αγροτική παραγωγή στη Ν.Α. Αττική
Print Friendly, PDF & Email
Επιχειρήσεις-Αγορά

Ενέργειες Περιφέρειας για την επάρκεια ποιοτικών υδάτων για την αγροτική παραγωγή στη Ν.Α. Αττική

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, με αφορμή επιστολή που έλαβε από αγρότες της Νοτιοανατολικής Αττικής και αφορά στις σημαντικές ελλείψεις ποιοτικών υδάτων για τις καλλιέργειες τους, αλλά και μετά από πρόσκληση της ΕΥΔΑΠ, αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής και του περιφερειάρχη είναι η αξιοποίηση των υδατικών πόρων ειδικά για την περιοχή Νοτιοανατολικής Αττικής, που αντιμετωπίζει προβλήματα ποιότητας και επάρκειας υδάτων, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πατούλης ανέλαβε πρωτοβουλία και πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με αντιπροσωπεία της ΕΥΔΑΠ. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Α. Τόσιος, ο οποίος και ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για τον σχεδιασμό των έργων διαχείρισης ανακυκλωμένου νερού στη Ν.Α. Αττική. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στον σχεδιασμό για την εξεύρεση λύσης στην περιοχή της Ν.Α. Αττικής και συγκεκριμένα για τα έργα επαναχρησιμοποίησης και διάθεσης της παράκτιας ζώνης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Γ. Πατούλης, αφού ευχαρίστησε τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ για την άμεση ανταπόκρισή τους, υπογράμμισε:

«Στόχος μας είναι η εξασφάλιση μέσα από την κυκλική οικονομία ποιοτικών υδάτων για τον παραγωγικό τομέα της γεωργίας. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στην ανταποδοτική οικονομία. Με δεδομένη την προβληματική κατάσταση στην ποιότητα των υπόγειων υδάτων και την αδυναμία πλήρους αξιοποίησης του βρόχινου νερού, θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός που θα εξασφαλίζει τη παραγωγή ανακυκλωμένου νερού με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η απεριόριστη άρδευση καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά και η αναβάθμιση ποιοτικά υποβαθμισμένων υπόγειων υδροφόρων, που χρησιμοποιούνται για άρδευση, μέσω τεχνητού εμπλουτισμού, αυξάνοντας συνολικά το διαθέσιμο υδατικό δυναμικό για τον παραγωγικό τομέα της γεωργίας».

Με δεδομένο το ενδιαφέρον του περιφερειάρχη και τη βαρύτητα που δίνει για να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα στη διαχείριση των πόρων και την κυκλική οικονομία προς όφελος των αγροτικών οικογενειών της περιοχής, ο αναπληρωτής διευθύνω σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ενημέρωσε τον κ. Πατούλη ότι η ΕΥΔΑΠ μπορεί να προχωρήσει σε επικαιροποίηση του αρχικού σχεδιασμού, αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Πρώτο μέλημά μας στην ΕΥΔΑΠ είναι η αποτελεσματική διαχείριση των δημόσιων πόρων προς όφελος της κοινωνίας, συμβάλλοντας παράλληλα στον εκσυγχρονισμό και την οικονομική ανάταση της χώρας. Ακολουθώντας της αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, ανταποκρινόμαστε άμεσα σε ένα δίκαιο αίτημα για τη στήριξη του Έλληνα αγρότη».

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό που η ΕΥΔΑΠ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των αγροτών της περιοχής. «Χαίρομαι που ένα πρόβλημα δεκαετιών, με δυσμενείς περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές συνέπειες, βρίσκεται κοντά στην επίλυση του. Η Περιφέρεια μέσα στις επόμενες ημέρες θα λάβει και άλλες πρωτοβουλίες για να στηρίξει τους αγρότες της περιοχής».

Έντονο ενδιαφέρον επέδειξε ο κ. Πατούλης για την ποιότητα του ανακυκλωμένου νερού που θα προέρχεται από τα υπό εξέλιξη έργα της Ανατολικής Αττικής, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet