Περιφέρεια Αττικής: Καταδικάζουμε αταλάντευτα και απερίφραστα τη βία από όπου και εάν προέρχεται
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Περιφέρεια Αττικής: Καταδικάζουμε αταλάντευτα και απερίφραστα τη βία από όπου και εάν προέρχεται

Η Περιφέρεια Αττικής τονίζει μέσω ανακοίνωσής της ότι καταδικάζει τη βία από όπου και εάν προέρχεται, ενώ εξηγεί τον λόγο για τον οποίο απέρριψε το ψήφισμα για την καταδίκη των νεοναζί, στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου.

«Με πελώρια έκπληξη γίναμε κοινωνοί της πρωτοβουλίας των περιφερειακών παρατάξεων Δύναμη Ζωής και Αντικαπιταλιστική στην Αττική Ανταρσία σε κυβέρνηση Ε.Ε. ΔΝΤ να προτείνουν πέντε, κυριολεκτικά, λεπτά πριν την έναρξη της προγραμματισμένης για τις 6 Οκτωβρίου 22ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, την έκδοση ψηφίσματος επ’ αφορμή της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ιστορική καταδίκη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής για το κακούργημα της συγκρότησης, διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών», τονίζει αρχικά η περιφερειακή αρχή.

Και τούτο διότι το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως επισημαίνει, «επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά», είχε εκδώσει κατά πλειοψηφία σχετικό ψήφισμα (διά της υπ’ αρ.278/18.11.2020 απόφασής του), «χωρίς τις ψήφους των ανωτέρω παρατάξεων, αλλά και των παρατάξεων Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής, Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής και Ανυπότακτη Αττική». «Παρατάξεις οι οποίες είχαν επιλέξει να απέχουν της σχετικής ψηφοφορίας» όπως προσθέτει.

Το σχετικό ψήφισμα ανέφερε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο «με στεντόρεια φωνή ότι θα πράττει ό,τι εμπίπτει στις αρμοδιότητές του και στο θεσμικό του ρόλο, προκειμένου να διαφυλάττει τη νομιμότητα, την ευπρέπεια στη δημόσια σφαίρα και τον έμπρακτο σεβασμό στο ελληνικό Σύνταγμα και τους θεσμούς».

Ειδικότερα, το ψήφισμα εκείνο ανέφερε:

«Στον απόηχο της ιστορικής απόφασης που έλαβε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών την Τετάρτη 7/10/2011, διά της οποίας έκρινε ένοχα τα ηγετικά στελέχη του κόμματος της Χρυσής Αυγής για το κακούργημα της συγκρότησης, διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, που τυποποιείται στο άρθρο 187 του Π.Κ., αλλά και της αποτρόπαιης και καθ’ όλα κατακριτέας επίθεσης που έλαβε χώρα την 29/10/2020 από κουκουλοφόρους “αντεξουσιαστές” σε βάρος του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής:

α) Καταδικάζει απερίφραστα τη βία από όπου και εάν προέρχεται.

β) Εκφράζει την αταλάντευτη πεποίθησή του ότι οι παντός είδους έκνομες πράξεις δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία ως μέσα έκφρασης διαφωνίας και διαμαρτυρίας έναντι θεσμών και προσώπων.

γ) Τονίζει ότι ο ολοκληρωτισμός, κάθε μορφής, δεν μπορεί να είναι απάντηση στα όποια, λειτουργικά ή δομικά προβλήματα της Δημοκρατίας, και θεωρεί αυτονόητο ότι κόμματα και αυτοδιοικητικές παρατάξεις έχουν υποχρέωση να αποδεικνύουν στην πράξη την προσήλωσή τους στο άρθρο 29 του Συντάγματος το οποίο αναφέρει σαφώς ότι η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

δ) Διατρανώνει με στεντόρεια φωνή ότι θα πράττει ό,τι εμπίπτει στις αρμοδιότητές του και στον θεσμικό του ρόλο, προκειμένου να διαφυλάττει τη νομιμότητα, την ευπρέπεια στη δημόσια σφαίρα και τον έμπρακτο σεβασμό στο ελληνικό Σύνταγμα και τους θεσμούς».

«Παρ’ όλα αυτά, η διοικούσα παράταξη, επιδεικνύοντας έμπρακτα διάθεση καλοπιστίας και προσβλέποντας σε ομόθυμο και -ει δυνατόν- ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου με ομοειδές με το ανωτέρω περιεχόμενο, υπερψήφισε, διά στόματος περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, τη σκοπιμότητα εκδόσεώς του, με αποτέλεσμα το σχετικό θέμα να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη» τονίζει η περιφερειακή αρχή και προσθέτει:

»Παρά, δε, τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις του κ. Πατούλη, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρήστου Θεοδωρόπουλου και του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Νικολάου Πέππα και την παραίνεσή τους το Σώμα να εμμείνει στο ανωτέρω ξεκάθαρο και ιδιαίτερης σημειολογίας ψήφισμά του, οι εισηγήτριες παρατάξεις Δύναμη Ζωής και Αντικαπιταλιστική στην Αττική Ανταρσία σε Κυβέρνηση Ε.Ε. ΔΝΤ, ως και η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής, επέμειναν στις δικές τους προτάσεις, προσπαθώντας να αναγάγουν σε μικροπολιτική μια ύψιστη όσο και αυτονόητη αποστολή των δημοκρατικών δυνάμεων και της αυτοδιοίκησης συλλήβδην.

»Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε ότι η διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας δεν είναι διατεθειμένη ούτε να παίξει με θεσμούς και αξίες, ούτε να εμπλακεί σε παρωχημένη πλειοδοσία δημοκρατικών φρονημάτων, με σκοπό την άντληση μικροπολιτικού οφέλους. Όπως, επίσης και ότι δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας από εκείνους που συνειδητά απείχαν από την έκδοση ψηφίσματος απερίφραστης καταδίκης της βίας και με οποιοδήποτε κόστος προάσπισης της Δημοκρατίας, αποδεικνυόμενοι δημοκράτες a la carte».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet