«Πράσινο φως» για κατασκευή ΣΜΑ στις Σπέτσες
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

«Πράσινο φως» για κατασκευή ΣΜΑ στις Σπέτσες

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Σπετσών, Π. Λυράκης, παρουσία και της αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, υπέγραψαν την προγραμματική Σύμβαση, η οποία προβλέπει την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στις Σπέτσες.

Η περιφερειακή αρχή ενημερώνει ότι η κατασκευή του ΣΜΑ χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής με το ποσό των 350 χιλιάδων ευρώ. Η δημιουργία του ΣΜΑ κρίνεται αναγκαία, καθώς μέχρι σήμερα η μεταφόρτωση των απορριμμάτων γίνεται σε χώρο παραπλεύρως του αποκαταστημένου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), δεδομένου ότι στο νησί δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της Σύμβασης ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σχετική εξέλιξη υπογραμμίζοντας ότι «με σταθερά βήματα η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμά της για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

»Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε την εντατική δουλειά, επενδύοντας σε ένα καλύτερο αύριο, με σκοπό να γίνει η Αττική, μία “πράσινη” Περιφέρεια-πρότυπο υγείας και ευζωίας.

»Η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητά μας και για τα νησιά της Αττικής, τα οποία αποτελούν τα διαμάντια της Περιφέρειάς μας.

»Έχουμε ξεκινήσει και υλοποιούμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, πάντα σε διαβούλευση και σε συνεργασία με τους δημάρχους και την κεντρική διοίκηση, που θα δώσει ριζικές λύσεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση».

Από την πλευρά του, ο κ. Λυράκης, ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Νήσων για την έμπρακτη στήριξή τους στην υλοποίηση έργων και υποδομών, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η κ. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής αποδεικνύει καθημερινά με τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων και υποδομών στα νησιά ότι βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και των τοπικών αρχών.

«Η Περιφέρεια Αττικής μέσα στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού επιλύει με παρεμβάσεις και εμβληματικά έργα ζητήματα που απασχολούν εδώ και χρόνια τα νησιά μας. Δημιουργούμε υποδομές που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας, του περιβάλλοντος, της τοπικής οικονομίας και θα συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη και το θεματικό τουρισμό», επεσήμανε η ίδια.   

Το έργο

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 350.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής (ΚΑΕ 9779.08.029).

Σύμφωνα με την προγραμματική, ο νέος ΣΜΑ θα δημιουργηθεί στην περιοχή «Ζάστενα-Αγριόπετρες» στη νότια πλευρά του νησιού σε έκταση συνολικού εμβαδού 6.486,34τ.μ., για την προσωρινή εναπόθεση, προκειμένου αυτά να μεταφερθούν προς τελική διάθεση στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στη θέση «Σκαλιστήρι» του Δήμου Φυλής. 

Στον σχεδιασμό υλοποίησης προβλέπεται να υπάρξει διαμόρφωση χώρου σε δύο ανισόσταθμα επίπεδα, διαμόρφωση θέσεων πλήρωσης containers, εγκατάσταση χοάνης εκφόρτωσης, τοποθέτηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευή φυλακίου και κατασκευή προστατευτικής περίφραξης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet