Ρ. Δούρου: Η κλιματική κρίση να αντιμετωπίζεται ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ρ. Δούρου: Η κλιματική κρίση να αντιμετωπίζεται ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Δύναμη Ζωής, Ρένα Δούρου, παρενέβη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Είναι κρίσιμης σημασίας, ειδικά σήμερα, η κλιματική κρίση να αντιμετωπίζεται ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως άλλωστε ήδη κάνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», παρατήρησε αρχικά η κ. Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην παρέμβασή της κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η περιβαλλοντική δράση σε τοπικό επίπεδο επιβάλλεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέσα από πρωτοβουλίες εγρήγορσης, ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, πρωτοβουλίες για την κοινωνική συνοχή, για το “πρασίνισμα” των δημοκρατικών θεσμών, για πιο ασφαλές, αλληλέγγυο και βιώσιμο μέλλον. Το μέλλον που διεκδικούν και δικαιούνται οι νέες και οι νέοι μας».

Η ίδια, με αφορμή την παρουσίαση της υπό επεξεργασία έκθεσης της Επιτροπής με θέμα το ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών για το περιβάλλον και ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ότι «η υλοποίηση των στρατηγικών και των πολιτικών για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης του ΟΗΕ, όπως ο Στόχος 13 για την κλιματική δράση και ο Στόχος 11 για τις βιώσιμες πόλεις και τις κοινότητες, είναι σήμερα η σημαντικότερη ίσως πρόκληση για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Γιατί σήμερα, η περίοδος κλιματικής κρίσης και αμφισβήτησης της δημοκρατίας, η οικοδόμηση ανθεκτικών κοινωνιών και πόλεων, με συμμετοχή των πολιτών, με ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, είναι η πολυεπίπεδη πρόκληση που έχουμε την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες, να κάνουμε πράξη».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet