Στην εκβολή του Κηφισού η Ρ. Δούρου: Επείγουν τα αντιπλημμυρικά έργα
Κοινωνία

Στην εκβολή του Κηφισού η Ρ. Δούρου: Επείγουν τα αντιπλημμυρικά έργα

Η τέως περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης Δύναμη Ζωής, Ρένα Δούρου και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πειραιάς για Όλους, Νίκος Μπελαβίλας, παραβρέθηκαν στην εκβολή του Κηφισού για να επιθεωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα. Μέτα τον έλεγχο απέστειλαν κοινή επιστολή στους αρμόδιους φορείς ζητώντας να ληφθούν άμεσα σχετικά μέτρα.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον Κηφισό μπροστά στον κίνδυνο πλημμυρών και με τα νέα δεδομένα μετά και την τελευταία πυρκαγιά της Πάρνηθας. Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση και η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αδρανούν και κωφεύουν», αναφέρει η Δύναμη Ζωής και προσθέτει:

«Η απάντηση τύπου “το γνωρίζουμε αλλά τι να κάνουμε;” που δίνουν οι επίσημοι φορείς στο αίτημα για αντιπλημμυρική θωράκιση του Κηφισού, το οποίο θέτουν συστηματικά οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δήμαρχοι των παρακηφίσιων Δήμων, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες, δεν είναι μόνο ανεπαρκής αλλά και άκρως επικίνδυνη».

Παράλληλα η περιφερειακή παράταξη αναφέρει: «Μετά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και το σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν, με κοινή επιστολή τους προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι δήμαρχοι Νικαίας-Ρέντη, Μοσχάτου-Ταύρου και Πειραιά-, πολυπληθές κλιμάκιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισκέφθηκε σήμερα (13/10) το πρωί τις εκβολές του Κηφισού.

»Συγκεκριμένα το κλιμάκιο αποτελείτο από τον δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, τον Χαρ. Λιακόσταυρο, πρόεδρο του Γ’ Δημοτικού Διαμερίσματος Πειραιά, τον Νίκο Μπελαβίλα, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πειραιάς για Όλους”, την επικεφαλής της Δύναμης Ζωής, Ρένα Δούρου, τις περιφερειακές συμβούλους Β. Βερελή και Β. Λάσκαρη, τους δημοτικούς συμβούλους Πειραιά, Β. Μελά, Δ. Γκερλέ, Π. Αναστασάκο, την κοινοτική σύμβουλο Πειραιά, Ν. Αλιφραγκή, τον Μ. Πεφάνη από τους Πολίτες Εν Δράσε, τον Στ. Βασιλάκη από την Κίνηση Πολιτών Μεσοποταμίας και την Αθ. Ζωνάκη από τον Αόρατο Πειραιά».

Για την κατάσταση που διαπίστωσαν όσοι παραβρέθηκαν η περιφερειακή παράταξη τονίζει: «Η κατάσταση επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες των δημάρχων καθώς τα έργα του Φαληρικού (που κατασκευάζεται για να εκτονώσει την πίεση των νερών) και ιδιαίτερα το αντιπλημμυρικό κανάλι, βρίσκονται στην ίδια κατάσταση που ήσαν το 2019, με εκατομμύρια τόνους μπάζων να βρίσκονται απλωμένα κατά μήκος του μετώπου, ενώ είναι άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αγωγοί απορροής των ομβρίων, που κινδυνεύουν να φράξουν στην πρώτη ισχυρή βροχόπτωση. Να σημειωθεί ότι ο βυθός του ποταμού έχει να καθαριστεί από τη λάσπη εδώ και 20 χρόνια».

Η περιφερειακή παράταξη αναφέρει επίσης ότι «απαιτείται να ολοκληρωθεί άμεσα το αντιπλημμυρικό κανάλι στην παραλία, το οποίο έχει βαλτώσει με ευθύνη της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων για την ανάσχεση των νερών, όπως έχουν προτείνει οι Δήμοι Πειραιά, Νίκαιας-Ρέντη και Μοσχάτου-Ταύρου στην πρόσφατη κοινή επιστολή τους (άμεση κατασκευή έργων ανάσχεσης των υδάτων στα υψηλά σημεία του Κηφισού, κατασκευή ειδικού αγωγού που θα συλλέγει και τα επιφανειακά νερά από το κέντρο της Αθήνας, δημιουργία συστήματος Πολιτικής Προστασίας για την έγκαιρη ειδοποίηση για πλημμυρικά φαινόμενα κ.ά.)».

«Θα μεταφέρουμε αυτά τα αιτήματα, αυτές τις αυτονόητες ανάγκες, σε όλα τα αντιπροσωπευτικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής. Το “βλέποντας και κάνοντας” δεν είναι η λύση, από τα υπουργεία ως τη διοίκηση της Περιφέρειας οφείλουν να ανταποκριθούν στα θέματα που τεκμηριωμένα έθεσαν οι τοπικοί Δήμοι», παρατήρησε σχετικά η κ. Δούρου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπελαβίλας, αφού τόνισε ότι ήδη στον Πειραιά λαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη θωράκισή του σε τοπικό επίπεδο με αποθέματα σακιών άμμου, υπογράμμισε ότι «επιβάλλεται συνολικό σχέδιο πολιτικής προστασίας ώστε να είμαστε έτοιμοι αν συμβεί το κακό. Δυστυχώς έχουμε εμπειρία γιατί το έχουμε ξαναζήσει στις πλημμύρες του Φαλήρου και του Μοσχάτου» και πρόσθεσε ότι «όλο το δυναμικό της παράταξης Πειραιάς Για Όλους είναι έτοιμο να συμβάλλει σε περίπτωση οποιουδήποτε κινδύνου».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet