Στην εκδήλωση έναρξης της διαβούλευσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Μάτι ο Γ. Πατούλης
Επιχειρήσεις-Αγορά

Στην εκδήλωση έναρξης της διαβούλευσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Μάτι ο Γ. Πατούλης

Στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/7 συμβολικά η έναρξη της διαβούλευσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου, τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, Ευθύμη Μπακογιάννη και Κωνσταντίνο Αραβώση και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, κήρυξε και επίσημα την έναρξη της διαβούλευσης με τους κατοίκους του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Μάτι.

Στη εκδήλωση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θ. Αυγερινός, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Β. Μπουρνούς, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Σ. Τσίρκας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και κατοίκων.

Ο κ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές των πολιτών και υπογράμμισε:

«Έχει έρθει η στιγμή Αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλλουμε στη θεραπεία των πληγών των κατοίκων της περιοχής.

»Είναι ώρα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι υποδομές για να ζήσουν με ασφάλεια οι κάτοικοι στην περιοχή.

»Σήμερα είναι μία μέρα με έντονο συμβολισμό, καθώς ξεκινήσαμε τη διαβούλευση, κάνουμε μία ουσιαστική αρχή και είμαι βέβαιος ότι μέσα από την τήρηση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, όπως ειπώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, του χρόνου τέτοια εποχή, θα έχουμε δώσει όλοι μαζί λύσεις στα περισσότερα προβλήματα της περιοχής.

»Όλοι μαζί θα διασφαλίσουμε πως δε θα αδικηθούν ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία είναι νόμιμα κτίσματα».

Όπως επεσήμανε στη συνέχεια με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης «το προηγούμενο διάστημα η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Αττική 2014-2020” προχώρησε σε μιαν ιδιαίτερα καινοτόμα μεθοδολογία ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, βάσει της απώλειας εισοδήματος που είχαν μετά το συμβάν».

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης τόνισε:

«Ειδικότερα, μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της προαναφερθείσας δράσης έχουν λάβει ενίσχυσή 400 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ.

»Και δεν σταματάμε εδώ: εντός του καλοκαιριού θα εκδώσουμε νέα πρόσκληση ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων με έδρα τους Δήμους που επλήγησαν, προκειμένου να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

»Προσπαθούμε συντεταγμένα και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία μας, να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της τοπικής επιχειρηματικότητας και στην επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη».

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, «η Περιφέρεια Αττικής συμβάλλει και στη βελτίωση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής, χρηματοδοτώντας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Αττική 2014-2020” την κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων (2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης, Νηπιαγωγείο Ανατολής), τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (Κέντρα Κοινότητας και Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών), αλλά και με ιδίους πόρους την αντικατάσταση αμιαντο-τσιμεντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης της Νέας Μάκρης, την αποξήλωση υλικών από αμίαντο, την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε καμένες εκτάσεις κ.λπ.».

Τοποθετήσεις πολιτικής ηγεσίας και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέγραψε τα πρώτα σχόλια και τους προβληματισμούς των κατοίκων για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Τόσο ο κ. Χατζηδάκης, όσο και οι υφυπουργός και οι γενικοί γραμματείς ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να συνδράμουν με συγκεκριμένες προτάσεις στη βελτίωση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, «ώστε το Μάτι και όλη η πυρόπληκτη περιοχή να μην ξαναβιώσουν αντίστοιχες καταστροφές και να δοθεί νέα ζωή στην περιοχή».

Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα οι παρεμβάσεις που θα γίνουν να λαμβάνουν υπόψη τους εκτός από τα τεχνοκρατικά στοιχεία και τις ανάγκες των κατοίκων.

Η διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου, Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιείται και ηλεκτρονικά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet