Κοινές δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος στην Αν. Αττική
Ποιότητα Ζωής

Κοινές δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος στην Αν. Αττική

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Αρ. Καραγεώργης, υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας με στόχο την από κοινού δρομολόγηση δράσεων για την προστασία και ανάδειξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος στην Ανατολική Αττική.

Στην τελετή υπογραφής, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, παρόντες ήταν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής, Αθ. Αυγερινός και το στέλεχος του ΕΚΛΕΘΕ Μ. Τσολακίδης.

«Η προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Αττικής μας είναι προτεραιότητά μας», επισήμανε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε με επιστημονικούς φορείς εγνωσμένου κύρους, προκειμένου με στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις να προστατέψουμε τον θαλάσσιο χώρο της Αττικής μας. Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής στρατηγικής της Περιφέρειας εστιάζουμε και επενδύουμε στη γαλάζια ανάπτυξη, η οποία μπορεί να αποφέρει πολλά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, το οποίο είναι και ζητούμενο, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας. Σήμερα ξεκινάμε με την Αν. Αττική, αλλά θα επεκτείνουμε τις συνεργασίες μας για όλη την Περιφέρεια. Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο του ΕΛΚΕΘΕ Αρ. Καραγεώργη και προσβλέπω σε μία εποικοδομητική συνεργασία».

Από την πλευρά του, ο κ. Καραγεώργης ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τη συνεργασία, επισημαίνοντας πως η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Αττικής είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας.

Όπως προβλέπει το Σύμφωνο Συνεργασίας, το ΕΛΚΕΘΕ θα παρέχει επιστημονική υποστήριξη και εμπειρογνωμοσύνη στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της περιβαλλοντικής στρατηγικής και της Γαλάζιας Ανάπτυξης και θα θέτει κατ’ αρχάς σε γνώση της Περιφέρειας υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία και πληροφορίες που έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα έρευνές του στον θαλάσσιο χώρο, στην παράκτια ζώνη και στα εσωτερικά ύδατα της Περιφέρειας Αττικής.

Ειδικότερα θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τα εξής:

  1. Θαλάσσια ρύπανση και ενδεχόμενη υποβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, συνδεόμενες με ανθρωπογενείς δράσεις στην παράκτια ζώνη, όπως π.χ. εκβαθύνσεις λιμένων και διάθεση υλικών εκσκαφής, ιχθυοκαλλιέργειες, μαρίνες αναψυχής, μονάδες βιολογικού καθαρισμού κ.ά.
  2. Ποιότητα νερών κολύμβησης. Μικροβιολογικές αναλύσεις και εκτίμηση ποιότητας με βάση τη νομοθεσία για τα νερά κολύμβησης.
  3. Πλαστική ρύπανση στη παράκτια ζώνη. Προτάσεις για συλλογή και πρόληψη στο πνεύμα της Κυκλικής Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πλαστικά και μικροπλαστικά.
  4. Εκτίμηση επικινδυνότητας της παράκτιας ζώνης από θαλάσσιους κινδύνους («ακραία» μετεωρολογικά και ωκεανογραφικά φαινόμενα)  και υποθαλάσσιους γεω-κινδύνους (υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, δραστηριοποίηση ρηγμάτων) στις γειτονικές θαλάσσιες περιοχές και των επιπτώσεών τους από συνοδά καταστροφικά φαινόμενα (τσουνάμι, παράκτιες ολισθήσεις κ.λπ.).
  5. Χαρτογράφηση και σχεδιασμός ανάδειξη της υποθαλάσσιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στην παράκτια και ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Περιφέρειας.
  6. Ίδρυση πάρκων (οάσεων) κατάδυσης αναψυχής με χρήση καινοτομικής τεχνολογίας τεχνητών υφάλων, για την αναβάθμιση/διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας αλλά και τη διατήρηση/αύξηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των ιχθυοαποθεμάτων.
  7. Ολοκληρωμένη διαχείριση λεκανών απορροής.
  8. Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για γεγονότα πλημμυρών-ξηρασίας και ρύπανσης μέσω αυτόματων τηλεμετρικών σταθμών παρακολούθησης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet