Προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής για ανακούφιση των πληγέντων στη Δυτ. Αττική
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής για ανακούφιση των πληγέντων στη Δυτ. Αττική

Σειρά άμεσων, συγκεκριμένων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από την τραγωδία της Δυτικής Αττικής, καθώς και θεσμικές παρεμβάσεις προτείνει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Συγκεκριμένα, η περιφερειακή Αρχή δεσμεύει, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, 15 εκατομμύρια στον Προϋπολογισμό της προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες ηλεκτροφωτισμού και αποκατάστασης ζημιών περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, ζητεί σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων, τη στήριξη εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδική ρύθμιση για τους συγγενείς των θυμάτων.

Ενδεικτικά, η περιφερειακή Αρχή Αττικής ζητεί:

 • Πρόβλεψη για συντάξεις χηρείας και πρόσληψη τέκνων των θυμάτων της τραγωδίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επέκταση της ρύθμισης που αφορά στα θύματα τρομοκρατίας (ν. 1897/1990).
 • Έκτακτο επίδομα για εργαζόμενους σε κατεστραμμένες επιχειρήσεις της περιοχής.
 • Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για κατοικίες και μαγαζιά που καταστράφηκαν έως ότου αυτά επανακαταστούν λειτουργικά, πέραν της αναστολής πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων.
 • Ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) όλων των παροχών ρεύματος των πληγεισών δημοτικών ενοτήτων και επιδότηση ρεύματος στις πληγείσες κατοικίες.
 • Αναστολή πληρωμών δανειακών υποχρεώσεων προς τραπεζικά ιδρύματα για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες περιπτώσεις και παύση κάθε διαδικασίας αναγκαστικού πλειστηριασμού.

Σε θεσμικό επίπεδο, η περιφερειακή Αρχή, μεταξύ άλλων, ζητεί:

 • Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων.
 • Απομάκρυνση, εγκατάλειψη και κατά προτεραιότητα κατεδάφιση κτηρίων ή εγκαταστάσεων εντός ρεμάτων που χρησιμοποιούνται ή ανήκουν σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 • Προώθηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας ΥΠΟΜΕΔΙ, όπως διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς, διευθέτηση λεκάνης απορροής Ερασίνου, έργα διευθέτησης ρέματος Αγ. Γεωργίου Ανατ. Αττικής, έργο διευθέτησης χειμάρρου Αγ. Γεωργίου Θριασίου Πεδίου, έργο διευθέτησης ρέματος Αχαρνών – Καναπίτσα.

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και εγώ προσωπικά αρνούμαστε να περιοριστούμε στον σχολιασμό της τραγωδίας της Δυτικής Αττικής.

Αρνούμαστε να παίξουμε τον ρόλο των κομπάρσων ενός έργου που παίζεται δεκαετίες.

Για τον λόγο αυτό προκαλέσαμε την περασμένη εβδομάδα την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – προκειμένου να ψηφιστούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων.

Μέτρα όπως:

 • Την άμεση νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να δεσμευθούν 15 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για την ανακούφιση των πληγέντων.
 • Την ενεργοποίηση του ν. 1897/1990 για τις χήρες και για τα τέκνα των θυμάτων.
 • Την παύση αναγκαστικών πλειστηριασμών,
 • Την απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για κατοικίες και μαγαζιά που καταστράφηκαν.

Την ίδια στιγμή, επειδή στην πολιτική το γελοίο ατιμάζει περισσότερο και από την ατιμία, θα ήθελα να κάνω σαφές ότι δεν θα επιτρέψω οι συνεδριάσεις ενός αποφασιστικού οργάνου να μετατραπούν σε αρένα εντυπώσεων και εκμετάλλευσης της τραγωδίας από εκείνους που δεν έχουν να προσφέρουν παρά μόνο άναρθρες κραυγές στα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μας. Από εκείνους που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά την απώλεια τόσων ζωών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet