Ρ. Δούρου: “Το νερό είναι μη εκχωρήσιμο αγαθό”
Περιφέρεια Αττικής

Ρ. Δούρου: “Το νερό είναι μη εκχωρήσιμο αγαθό”

Ανακοίνωση εξέδωσε η υποψήφια  περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ, Ρένα Δούρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου.

Ακολουθεί το κείμενο:

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα, όπως έχει αναγνωρίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών που έχει κατατάξει την πρόσβαση στο καθαρό νερό μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δημόσιο αυτό αγαθό δεν πρέπει να εντάσσεται σε σχεδιασμούς δημοσιονομικής προσαρμογής, στο ευρύτερο πλαίσιο εκχώρησης της δημόσιας σφαίρας στην ιδιωτική.

Τα κερδοσκοπικά συμφέροντα δεν μπορούν να καθορίζουν την πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό του νερού.

Δεν έχουν το δικαίωμα να το ρυπαίνουν με την ανεξέλεγκτη απόρριψη βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων, όπως γίνεται παράνομα, ατιμώρητα και συστηματικά στον Ασωπό σε βάρος της υγείας των πολιτών και σε βάρος του περιβάλλοντος, κατά παραβίαση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας και παρά τη σωρεία καταδικαστικών δικαστικών αποφάσεων, σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο.

Οι ευθύνες της πολιτείας και των αρμόδιων υπουργείων είναι τεράστιες.

Η προστασία των υδροφόρων οριζόντων, η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του αγαθού του νερού συνιστά πρώτη προτεραιότητα του ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ.

Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να είναι πρωτοπόρος στην προστασία αυτού του αγαθού απέναντι στο φάσμα της εμπορευματοποίησής του που επιχειρείται μέσα από την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο ο απερχόμενος περιφερειάρχης έχει αρνηθεί τρεις φορές να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, ύστερα από πρωτοβουλία του συνδυασμού (στις 22 Μαρτίου 2013, στις 28 Μαΐου 2013 και στις 15 Οκτωβρίου 13). Και μάλιστα την τελευταία φορά στην προσπάθειά του να αποτρέψει καταδικαστικό ψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση παρέπεμψε σε συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από ΤΑΙΠΕΔ και ΕΥΔΑΠ. Απέδειξε έτσι για άλλη μία φορά ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης εκχώρησης δημόσιας περιουσίας που υποβαθμίζουν τη ζωή των πολιτών και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτο, μη εκχωρήσιμο δημόσιο αγαθό. Αυτό ας το καταλάβουν όλοι και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet