Έναρξη εργασιών για το Διεθνές Συνέδριο Υγιών Πόλεων
Αυτοδιοίκηση

Έναρξη εργασιών για το Διεθνές Συνέδριο Υγιών Πόλεων

Την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου «Υγεία και Πόλη: Αστικό Περιβάλλον στον 21ο αιώνα» που πραγματοποιούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (η ευρωπαϊκή περιφέρεια του Οργανισμού) σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και τον Δήμο Αμαρουσίου στην Αθήνα, κήρυξε ο δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης. Το παγκόσμιο συνέδριο φιλοξενείται στην Αθήνα, έπειτα από διεκδίκηση του Δήμου Αμαρούσιου και του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, από 22 έως 25 Οκτωβρίου 2014.

Τα επίσημα εγκαίνια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών «αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης».

Η τελετή λήξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 στις 4 μ.μ. στο Divani Caravel.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης, ως οικοδεσπότης καλωσόρισε στο Παγκόσμιο Συνέδριο «Υγεία και Πόλη: Αστικό Περιβάλλον στον 21ο αιώνα» τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης από διάφορα μέρη του κόσμου, τους πανεπιστημιακούς, τα στελέχη διεθνών οργανισμών και τους εκπροσώπους κυβερνήσεων και φορέων που συμμετέχουν στις εργασίες του.

Αναφερόμενος στην υιοθέτηση του προγράμματος «Υγιείς πόλεις» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από τον Δήμο Αμαρουσίου, ο κ. Πατούλης, το χαρακτήρισε «ένα πρόγραμμα που αντιμετωπίζει ολιστικά τη ζωή και τη διακυβέρνηση μιας πόλης, που λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την Υγεία, προτείνει μεθόδους και λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προαγωγή της Υγείας, και εν κατακλείδι αποτελεί είναι εργαλείο για κάθε Δήμαρχο για την ορθότερη διακυβέρνηση της πόλης του».

Ο Δήμος Αμαρουσίου έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων στην 5η Φάση και έχει και την προεδρία του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. «Στη διάρκεια της πενταετίας αυτής», όπως σημείωσε ο κ. Πατούλης, «και με δεδομένη την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και έφερε μεγάλες ανατροπές και αλλαγές στις ανάγκες των πολιτών, διαπιστώσαμε ότι είχαμε στη διάθεσή μας ένα εργαλείο που μας βοήθησε να ανταποκριθούμε γρήγορα και ευέλικτα στις ανάγκες των πολιτών που, βαθαίνοντας η ύφεση, άλλαζαν διαρκώς. Ως εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να βρισκόμαστε σε μια διαρκή εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, να παρέχουμε ουσιαστικές και ποιοτικές υπηρεσίες στους κατοίκους των πόλεών μας, να φροντίζουμε το περιβάλλον των πόλεών μας, να δημιουργούμε συνθήκες καλύτερης διαβίωσης, να καλύπτουμε κοινωνικές ανάγκες, να δημιουργούμε συνθήκες ισότητας, να κάνουμε καλύτερες τις πόλεις μας».

Το φετινό συνέδριο σηματοδοτεί τα 25 χρόνια του Κινήματος των Υγιών Πόλεων στην Ευρώπη και, παράλληλα, την εφαρμογή της νέας ατζέντας του ΠΟΥ «Υγεία 2020»(Health 2020) και των στρατηγικών της στόχων: α) τη βελτίωση της Υγείας για όλους και τον περιορισμό των ανισοτήτων στην Υγεία, και β) τη βελτίωση της διακυβέρνησης σε ζητήματα Υγείας.

Κλείνοντας ο κ. Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην υπογραφή της καινούριας διακήρυξης, οδηγό για τα επόμενα 5 χρόνια, με την οποία θα επισφραγιστούν οι εργασίες του συνεδρίου.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο των Υγιών Πόλεων έχει ως στόχο:

  • να καταδείξει τη σημασία των δράσεων για τη βελτίωση της Υγείας και της ευημερίας σε τοπικό και σε αστικό επίπεδο.
  • να διερευνήσει τον βασικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και τη συμμετοχή της τοπικής ηγεσίας και διακυβέρνησης σε θέματα υγείας.
  • να αποκομίσει γνώση από τις καινοτόμες και βέλτιστες πρακτικές όλων των πρωτοβουλιών των Υγιών Πόλεων και των Υγιών Κοινοτήτων από όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ.
  • να μοιραστεί οράματα και να ενισχύσει τη δέσμευση για την υγεία και την υψηλή ποιότητα ζωής στις πόλεις.

Το Συνέδριο προσφέρει στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης τη μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν για τις καλές πρακτικές πόλεων από όλο τον κόσμο, και να γνωρίσουν νέες προοπτικές και καινοτόμες ιδέες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στις δικές τους πόλεις. Επίσης, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για πολιτικούς ηγέτες, επαγγελματίες Υγείας και ακτιβιστές προκειμένου να καταρτίσουν σχέδια δράσης για το μέλλον, να ανανεώσουν και να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους στην Υγεία, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στο κίνημα των υγιών πόλεων.

Έως σήμερα στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων της χώρας μας συμμετέχουν 150 πόλεις, ενώ στην Ευρώπη περίπου 1.300 πόλεις συμμετέχουν σε αντίστοιχα δίκτυα. Περισσότερες από 5.000 πόλεις αποτελούν το Δίκτυο των Υγιών Πόλεων σε όλον τον κόσμο.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει στρογγυλές τράπεζες, ομιλίες, παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών αλλά και «MasterClasses» όπου θα συζητηθούν και θα διερευνηθούν θέματα όπως: πόλεις χωρίς κάπνισμα, αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και προαγωγή του υγιεινού τρόπου ζωής, δράσεις για την αγωγή Υγείας στα παιδιά, χωροταξικός σχεδιασμός, αντιμετώπιση των ανισοτήτων και αξιολόγηση της Υγείας και ευεξίας του πληθυσμού.

Στις εργασίες συμμετέχουν σύνεδροι από 52 διαφορετικές χώρες από όλον τον κόσμο και ως ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες στους τομείς της δημόσιας Υγείας, της χωροταξίας, της κοινωνιολογίας αλλά και ανώτατα στελέχη του ΠΟΥ, δήμαρχοι των πόλεων μελών των δικτύων υγιών πόλεων, αιρετοί, εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων Υγείας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet