Δ. Παπαστεργίου: Η ψηφιακή μετάβαση των πόλεων απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, τεχνική βοήθεια και εξειδικευμένο προσωπικό
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Η ψηφιακή μετάβαση των πόλεων απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, τεχνική βοήθεια και εξειδικευμένο προσωπικό

«Τεράστια ευκαιρία για τις πόλεις και τους πολίτες τους, αλλά και πολύ μεγάλη ευθύνη για την Αυτοδιοίκηση, αποτελεί η χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας  για μετάβαση στη ψηφιακή διακυβέρνηση και ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η κάθε πόλη να χαράξει τη δική της στρατηγική με σοβαρό και στοχευμένο σχεδιασμό, ανάλογη με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του κάθε Δήμου και στόχο τη βέλτιστη ποιότητα υπηρεσιών στους δημότες».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας σήμερα στο Olympia Forum II, συμμετέχοντας στον κύκλο συζήτησης με θέμα «Ψηφιοποίηση και ψηφιακή διακυβέρνηση για την  περιφερειακή ανάπτυξη» και συνομιλητές τους Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια ΝΑ Ευρώπης της Google, Δημήτρη Γιάντση, γενικό διευθυντή της «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», Σωτήρη Λιάρο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Ilida» και Γιώργο Δουκίδη, καθηγητή στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Διακρίνω μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία αλλά και μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Τεράστια ευκαιρία γιατί τόσα χρήματα για την πληροφορική δεν είχε ποτέ στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση. Συνεπώς θα πρέπει πλέον να βάλουμε κάτω τα δεδομένα, να “διαβάσουμε” την πόλη μας, τον Δήμο μας και τις ανάγκες των πολιτών μας. Βασικός στόχος όλων μας είναι να μπορέσουμε να δώσουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στους δημότες μας και όχι να βάλουμε ωραίες εφαρμογές που κάποιος, κάπου, θέλησε να μας πουλήσει. Να δώσουμε δηλαδή, πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα που έχουμε» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Αυτήν την πολύ μεγάλη ευκαιρία διαδέχεται η πολύ μεγαλύτερη ευθύνη, για να μπορέσουν οι μεγάλοι Δήμοι, αλλά κυρίως οι μικρότεροι, να ωριμάσουν τις προτάσεις τους, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ και να πάνε όλα αυτά τα χρήματα σε εφαρμογές και πρωτοβουλίες που πραγματικά λύνουν προβλήματα των πολιτών μας» πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς θα καταστεί δυνατό να αξιοποιήσουν οι Δήμοι όλα αυτά τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, και μάλιστα σε μικρό χρονικό ορίζοντα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι για να πετύχει αυτό το εγχείρημα χρειάζονται δύο πράγματα: τεχνική υποστήριξη των Δήμων, επιπλέον προσωπικό, αλλά και επιμόρφωση του υπάρχοντος προσωπικού.

«Αρχικά πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα της τεχνικής βοήθειας που θα χρειαστεί για να ωριμάσουν προτάσεις και φυσικά για να υλοποιηθούν μετά. Και εδώ δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να πάρουμε εξωτερική τεχνική βοήθεια. Η τεχνική βοήθεια υπάρχει στα προγράμματα. Και τώρα είναι η “χρυσή”  ευκαιρία να ενώσουμε δυνάμεις και να φτιάξουμε σοβαρή τεχνική βοήθεια για το “Αντώνης Τρίτσης”, το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ» είπε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε:

«Τα επόμενα τρία χρόνια οι Δήμοι χρειάζονται προσωπικό. Μία πολύ αισιόδοξη είδηση που βγήκε από το συνέδριο της Θεσσαλονίκης είναι η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ότι μέχρι τον Μάρτιο, έστω και με τους προσωρινούς πίνακες, θα έχουμε πάρει τους μηχανικούς που χρειαζόμαστε. Άρα αυτή είναι μία πρώτη καλή αφετηρία.

»Επίσης κρίσιμο ζήτημα είναι τι θα κάνουμε με το προσωπικό που έχουμε. Διότι δεν αρκεί να στήσουμε δίκτυα, εφαρμογές, χωρίς να επιμορφώσουμε το προσωπικό μας. Όσο καλά firewall και να στήσουμε, όσο καλά antivirus και να βάλουμε στους υπολογιστές μας, αν ο υπάλληλός μας ανοίξει το email που του ήρθε και το οποίο λέει ότι ο θείος του από τη Νότια Αφρική τού άφησε 3 δισ. ευρώ, ο ιός θα σου διαλύσει όλο το δίκτυο…

»Συνεπώς είναι σημαντικό να αποκτήσουμε προσωπικό, αλλά και το προσωπικό που έχουμε να αποκτήσει νέες δεξιότητες. Και τα δύο πρέπει να τρέξουν παράλληλα».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet