ΚΕΔΕ: Το νερό πρέπει να παραμείνει συλλογικό αγαθό
Θεσμικοί Φορείς

ΚΕΔΕ: Το νερό πρέπει να παραμείνει συλλογικό αγαθό

Ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί δήμοι στη διαχείριση των υδάτων και η αξιοποίηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των υδάτων, έθεσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης στη σύνοδο των Γενικών Γραμματέων των Ενώσεων Δήμων της Ευρώπης (CEMR). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η σύνοδος (10-11 Οκτωβρίου, Χάγη) ήταν αφιερωμένη σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων, τη κοινωνική συνοχή και την αξιολόγηση των επιπτώσεων εδαφικής και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Ο κ. Καφαντάρης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια ολοκληρωμένη στρατηγική πολιτική προτεραιότητα για τα ύδατα, η οποία θα είναι ενσωματωμένη σε όλες τις πολιτικές της. Υπογράμμισε την ανάγκη να διατεθούν περισσότεροι πόροι για τη μετάβαση στη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των υδάτων, με τη χρήση αποδοτικότερων τεχνολογιών, τη διαθεσιμότητα δεξιοτήτων ως προς τη διαχείριση τους και τελικό στόχο να διασφαλιστεί το ανθρώπινο δικαίωμα κάθε ατόμου σε καθαρό και ασφαλές νερό.

Παράλληλα τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, ιδιαίτερα σήμερα που το φαινόμενο της λειψυδρίας απλώνεται σε όλη των Ευρώπη: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι τα νομικά της πλαίσια προστατεύουν την καθολική πρόσβαση στο νερό. Η ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης των υδάτων για κάθε τόπο και η αναβάθμιση των παλιών υδάτινων υποδομών είναι απαραίτητα στοιχεία για την βιωσιμότητα των υδάτων».

Σε ό,τι αφορά το ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ υπογράμμισε τα εξής: «Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των υδάτων, δεδομένης της εμπλοκής τους στη διαχείριση των υποδομών και στην εφαρμογή των πολιτικών. Η εγγύτητά των τοπικών και περιφερειακών αρχών με τους πολίτες αλλά και ο κεντρικός τους ρόλος στην εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη βελτίωση της προσαρμογής του κλίματος, τους επιτρέπει να αναπτύσσουν προσαρμοσμένες λύσεις για τη διαχείριση των υδάτων. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να ενισχυθεί η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Οι στρατηγικές διαχείρισης των υδάτων θα πρέπει να αναπτυχθούν μέσω της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. υποχρεούνται να αναγνωρίσουν σε κανονισμούς τους τον σημαντικό ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών επενδύσεων στα κράτη μέλη. Η ελληνική αυτοδιοίκηση είναι παρούσα, δυνατή και ανοιχτή σε νέες προκλήσεις για ένα μέλλον πιο βιώσιμο, δίπλα στους πολίτες δημιουργώντας τοπική ανάπτυξη».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet