Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην εκδήλωση «Στρατηγικός Σχεδιασμός & Επιχειρησιακός Προγραμματισμός στην Τ.Α.»
Θεσμικοί Φορείς

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην εκδήλωση «Στρατηγικός Σχεδιασμός & Επιχειρησιακός Προγραμματισμός στην Τ.Α.»

Τόλμη, συμπόρευση με την κοινωνία, τεχνολογία, με αυτό το τρίπτυχο, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου χαιρέτισε τις εργασίες της εκδήλωσης «Στρατηγικός Σχεδιασμός & Επιχειρησιακός Προγραμματισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (με όραμα για το 2023)». Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη της πρωτοπορίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν οι Έλληνες να βρεθούν στα «πρώτα βαγόνια του τρένου της ανάπτυξης».

«Καταμερισμός εργασιών, ανάδειξη των διαφορετικών συνθηκών κάθε περιοχής ώστε να “ντύσουμε” με επενδύσεις που θα έρθουν μετά από στρατηγικό σχεδιασμό και σωστή κατάθεση προτάσεων με βασικό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας. Αυτό είναι το κέλευσμα για τη δεκαετία 2020-2030» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα, με τη συμβολή των αιρετών αλλά θέλει δίπλα της την κοινωνία. Συμμετοχή και ανοχή της κοινωνίας είναι το μυστικό για να μπορούν τα τοπικά έργα να εδραιώνονται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Παπαστεργίου.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου:

Νομίζω πως ξεκινάει μια πολύ καλή χρονιά και μια πολύ καλή δεκαετία. Είναι δύσκολο να παίρνεις τη σκυτάλη της ΚΕΔΕ μετά τον σαρωτικό Γιώργο Πατούλη όμως πιστεύω ότι η ομάδα που έχει αφήσει θα μας βοηθήσει να πάμε τους δήμους παραπέρα. Τη δεκαετία 2020-2030 η Αυτοδιοίκηση πρέπει να βγει μπροστά πρέπει να πάρει τον πρώτο λόγο, αυτόν που της ανήκει.

Αλίμονο σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η ανάπτυξη και η διεύρυνσή της σε όλη την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί «αθηνοκεντρικά». Χρειάζεται καταμερισμός εργασιών, χρειάζεται όλες οι βαθμίδες να δουλέψουν αρμονικά. Και ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης.

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να τολμήσουμε εμείς οι ίδιοι. Διότι αφού αλλάζουν οι εποχές και αφού αλλάζουν και οι ανάγκες των πολιτών μας πρέπει και εμείς να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε και να πάρουμε πρωτοβουλίες που γνωρίζουμε ότι πρέπει να πάρουμε. Τώρα είναι η ώρα να τολμήσουμε, το τρένο της ανάπτυξης δεν περιμένει άλλο. Μέχρι τώρα στο τρένο αυτό καθόμασταν στα πίσω βαγόνια. Τώρα πρέπει να τολμήσουμε με την κοινωνία για την κοινωνία.

Λέω «με την κοινωνία» γιατί θα πρέπει οποιαδήποτε δράση κάνουμε να την κάνουμε μετά από διαβούλευση. Το δύσκολο δεν είναι να βρούμε χρήματα. Αυτό με καλό σχεδιασμό και καλούς γενικούς γραμματείς, χρήματα θα βρούμε. Το δύσκολο είναι να έχουμε μαζί μας την κοινωνία για όλα τα έργα που θέλουμε να κάνουμε. Πρέπει η κοινωνία να συμμετέχει στα όσα κάνουμε.

Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι η συμμετοχή των πολιτών. Έτσι τα έργα θα αποκτήσουν βάση και θα μείνουν. Δεν έχει νόημα, για παράδειγμα να φτιάχνουμε γήπεδα που την άλλη μέρα θα καταστρέφονται, πεζοδρόμους που την άλλη μέρα θα παρκάρουν αυτοκίνητα και μηχανάκια.

Δεν μπορείς όμως συνεχώς να δρας κατασταλτικά. Θα πρέπει από εδώ και πέρα να πείσουμε για το τίμιο των προθέσεών μας και είμαι σίγουρος πως η κοινωνία θα είναι εκεί, δίπλα μας να στηρίξει τις προσπάθειες που κάνουμε.

Θα πρέπει να αλλάξουμε ατζέντα. Προφανώς και είναι δουλειά μας και υποχρέωσή μας να βουλώσουμε λακκούβες, να αλλάξουμε λάμπες. Αλλά αυτό θα είναι το «αποτύπωμα» που θα αφήσουμε μετά από 5 ή δέκα χρόνια δημαρχίας; Ναι, είναι υποχρέωσή μας αλλά είναι η βάση για να κάνουμε πράγματα από εκεί και πέρα.

Μαζί με τις περιφέρειες να δούμε τι γίνεται με την Ανεργία και την Απασχόληση. Το έχω ξαναπεί κι ίσως ακούγεται ακραίο: Δεν θέλω μια πόλη με υπέροχα πεζοδρόμια και πλατείες που θα τα περπατάνε στρατιές ανέργων. Θέλω ασφαλή πεζοδρόμια, κι ας μην είναι τα καλύτερα, αλλά που θα περπατούν εργαζόμενοι νέοι που θα βλέπουν όραμα και προοπτική στη ζωή τους. Κι αυτό θα πρέπει να κάνουμε με τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Να βρούμε τι είναι αυτό που αξίζει να αναδείξουμε σε κάθε κοινωνία. Δεν είναι όλη η Ελλάδα το ίδιο, αλλά όλη η Ελλάδα είναι υπέροχη. Να βρούμε λοιπόν αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει κάθε Δήμος ώστε να τα «ντύσουμε» με επενδύσεις που θα έρθουν μετά από στρατηγικό σχεδιασμό και σωστή κατάθεση προτάσεων.

Αυτή είναι η επόμενη δεκαετία των Δήμων. Αυτό είναι το μέλλον των Δήμων και του πρώτου και του δεύτερου βαθμού. Ν’ αφήσουμε πίσω τα παλιά, πώς έγινε, τι έγινε και να πάμε μπροστά με προοπτική και όραμα και σωστό σχεδιασμό. Μπορεί να μην πάμε «ευθεία», μπορεί να χρειαστεί κι ένα μικρό ζιγκ-ζαγκ για να φτάσουμε στον στόχο μας. Αρκεί να ξέρουμε πού πάμε.

Και σε όλα αυτά να βάλουμε πολύ τεχνολογία. Η τεχνολογία είναι λίγο «εγωίστρια», θέλει να φαίνεται. Εμείς δεν θέλουμε να επιδεικνύουμε τα επιτεύγματά μας. Θέλουμε την τεχνολογία για τον άνθρωπο, για να δώσουμε λύσεις στα μικρά καθημερινά προβλήματα. Τεχνολογία γιατί μπορούμε να ζήσουμε ασφαλείς μαζί της. Τεχνολογία ως μέσο και όχι ως αυτοσκοπό.

Να οργανωθούμε ως Δήμοι και ως κράτος, επιτέλους να προχωρήσουμε σε αναγκαίες τομές (4412 … τι να πρωτοπείς για το άθλιο κατασκεύασμα του 4412, που πλέον δεν χαιρόμαστε για το έργο που θα κάνουμε αλλά… για το ότι καταφέραμε να το δημοπρατήσουμε και να υπογράψουμε με τον ανάδοχο!). Να ξεκαθαρίσουμε αρμοδιότητες, να ξέρουμε τι κάνει ο καθένας μας και τότε είμαι πολύ σίγουρος ότι η Ελλάδα μας θ’ αλλάξει σελίδα.

Χάρη σε εσάς, χάρη σε εμάς, τα στελέχη της αυτοδιοίκησης και τους αιρετούς.

Να είστε καλά, καλή δουλειά για τη νέα χρονιά.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet