Τα 6 σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στο πρόσφατο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ
Θεσμικοί Φορείς

Τα 6 σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στο πρόσφατο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με κυρίαρχα θέματα τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν και αφορούν στην κυβερνησιμότητα των δήμων, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», την τήρηση της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων στους δήμους, τη δημοτική αστυνομία, οικονομικά θέματα που αφορούν τους δήμους και τις ΔΕΥΑ, αλλά και ρυθμίσεις για τις ΥΔΟΜ.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. έγινε και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου ο οποίος ευχήθηκε στους συναδέλφους του υγεία και να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος να κρατάνε ψηλά την ιδέα της Αυτοδιοίκησης. Ειδικά για φέτος ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι «χρειάζεται υπομονή, ξέρουμε ότι θα είμαστε και πάλι λίγο μόνοι, όπως άλλωστε συμβαίνει διαχρονικά στην Αυτοδιοίκηση, αλλά θα τα καταφέρουμε, στέκοντας ο ένας δίπλα στον άλλον για να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα».

Ρύθμιση για την κυβερνησιμότητα των δήμων

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΣ για την επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις επιτροπές στα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε: «Το ΥΠΕΣ έκρινε πως έπρεπε να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, οπότε αναζήτησε και επέστρεψε τις κρίσιμες αρμοδιότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι μη ουσιώδεις και κρίσιμες έμειναν στις επιτροπές των οποίων η σύνθεση δεν άλλαξε. Απομένει να διαπιστώσουμε στη πράξη πόσο λειτουργικό θα είναι και κατά πόσο θα μπορούν οι δήμοι να πάρουν άμεσες και κρίσιμες αποφάσεις για θέματα αρμοδιότητάς τους για να βοηθήσουν την καθημερινότητα των πολιτών».

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι 164 εργαζόμενοι που μείνανε εκτός

Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι βρέθηκε μία λειτουργική και νομικά αποδεκτή λύση, η οποία όμως αφήνει εκτός 164 εργαζόμενους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να μπουν στους προσωρινούς πίνακες.

«Χαιρετίζουμε, σημείωσε, την πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία όντως δεν πετά στο δρόμο ανθρώπους οι οποίοι δούλευαν με ετήσιες συμβάσεις 15-18 χρόνια, αλλά θα πρέπει να βρεθεί λύση και για αυτούς τους 164 εργαζόμενους, οι οποίοι επίσης δούλευαν όλα αυτά τα χρόνια. Είναι κρίμα για προφανή ή λιγότερο προφανή σφάλματα ή αβλεψίες της νομοθεσίας  να μείνουν εκτός».

Το δυστύχημα στο Ξυλόκαστρο και η προστασία των εργαζομένων στην καθαριότητα

Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή εργαζόμενης στην καθαριότητα του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε πως «το δυστύχημα ούτως ή άλλως δεν έγινε επειδή η άτυχη  εργαζόμενη ήταν ή δεν ήταν ασφαλισμένη, δηλωμένη στην ΕΡΓΑΝΗ ή όχι, αυτό άλλωστε θα το κρίνουν οι αρχές που έχουν αναλάβει να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες του συμβάντος. Έγινε γιατί η καθαριότητα είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση».

Υπογράμμισε πως οι Δήμοι θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στην τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και στο αν  υπάρχουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) τους.

Ζήτησε δε από τους εργαζόμενους των δήμων και τους προϊσταμένους να κινούν διαδικασίες για την εξασφάλισή τους, «γιατί κακά τα ψέματα όλοι έχουμε εμπειρίες ότι πολλές φορές τα ΜΑΠ δεν αποδίδονται όχι γιατί εμείς ως δημοτικές αρχές δεν προνοούμε  για τα χρήματα και τους κωδικούς αλλά γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες, οι λίστες με τους εργαζόμενους που δικαιούνται ΜΑΠ, ενίοτε και όχι με ευθύνη των εργαζομένων, καθυστερούν οι διαγωνισμοί».

Τόνισε επίσης πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φέρουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας οπωσδήποτε όταν τους έχουν φυσικά δοθεί. Επίσης, εμείς οφείλουμε να πείσουμε τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη των οχημάτων, χωρίς αστερίσκους και επεξηγήσεις να κρίνουν κατά πόσο είναι αξιόμαχα, έτοιμα να βγουν στο δρόμο τα αυτοκίνητα τα οποία διαθέτουμε, προκειμένου να μη θρηνήσουμε και άλλους εργαζόμενους».

Ενεργειακό κόστος – Δήμοι και ΔΕΥΑ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στις εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα του ενεργειακού κόστους τόσο των ΔΕΥΑ όσο και των δήμων.

Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΥΑ σημείωσε ότι πλέον νομοθετήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησής τους και  αυτό το οποίο απομένει είναι να δοθούν αμεσότατα τα χρήματα.

«Τον Νοέμβριο, είπε, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ η συζήτηση γινόταν για χρηματοδότηση τους ύψους 20 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ, ενώ έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες από τότε, ενώ το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Αυτό το επισήμανα και στον υπουργό Εσωτερικών και μάλιστα ζήτησα να γίνει συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών και να δοθούν αμεσότατα τα χρήματα στις ΔΕΥΑ, αλλά και μια επιπλέον χρηματοδότηση των δήμων για το 2023. Το ενεργειακό κόστος και φέτος θα είναι μεγάλο για τους δήμους. Θα πρέπει πριν μπούμε επισήμως στην  προεκλογική  περίοδο και σταματήσει ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργεί,  να δοθεί τουλάχιστον μία δόση ΚΑΠ στους δήμους για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουν μέχρι το Μάιο –  Ιούνιο, συν επιπλέον χρήματα για τις Σχολικές Επιτροπές.

Δημοτική Αστυνομία

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία στελέχωσης της δημοτικής αστυνομίας ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι το ΥΠΕΣ ξεκίνησε τη διαδικασία για την κατανομή των 1.264 θέσεων. Οι δήμοι που έχουν μέχρι σήμερα καταθέσει οργανογράμματα και θέσεις, αυτές εν πολλοίς καλύφθηκαν. Συνέστησε δε στους δήμους που δεν πρόλαβαν να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες να μην ανησυχούν, καθώς όπως είπε, υπάρχει δέσμευση του ΥΠΕΣ ότι θα δοθούν και οι υπόλοιπες θέσεις.

Για τις ΥΔΟΜ και την αποχή των μηχανικών

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το ΔΣ για τις εξελίξεις που υπάρχουν σε ότι αφορά στις ΥΔΟΜ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η συζήτηση που γίνεται αφορά στη δημιουργία κεντρικών ΥΔΟΜ στους Δήμους πρωτεύουσες των νομών, με διαδημοτική συνεργασία. Ακόμη και αν ένας μικρός Δήμος έχει έναν δυο μηχανικούς, αυτοί ή θα μετακινηθούν στην κεντρική ΥΔΟΜ, ή θα τους ανατίθενται υποθέσεις. Για δήμους που δεν έχουν κανέναν μηχανικό θα υπάρχει διοικητική υποστήριξη από δήμους που διαθέτουν ΥΔΟΜ, οι οποίοι θα τύχουν και οικονομικής υποστήριξης. Για τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Νήσων θα υπάρχει διοικητική υποστήριξη όπως λειτουργούσε μέχρι 31/12/22 ή/ και  από την κεντρική ΥΔΟΜ την οποία έχει στήσει το ΥΠΕΝ για υποθέσεις που δεν μπορούν να χειριστούν λόγω φόρτου κ.λπ.

«Απομένει. τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, να κατανεμηθούν με γρήγορο τρόπο οι 150 θέσεις νέων μηχανικών, στις ΥΔΟΜ που έχουν λιγότερο προσωπικό και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ανάγκες που υπάρχουν. Πάντως πρέπει άμεσα να νομοθετηθεί η συνέχιση διοικητικής υποστήριξης έτσι ώστε να λειτουργήσουν και πάλι οι υπηρεσίες».

Αίτημα στο ΥΠΕΣ για διετή παράταση των συμβάσεων των μηχανικών της ΕΕΤΑΑ

Τέλος μετά από εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ το ΔΣ αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την παράταση των συμβάσεων των 42 μηχανικών της ΕΕΤΑΑ, οι οποίοι στελεχώνουν την υπηρεσία Τεχνικής Υποστήριξης Δήμων, για άλλα δύο έτη. Και αυτό γιατί είναι ήδη σε εξέλιξη 125 αιτήματα 62 δήμων (35 νησιωτικών και 27 μικρών ορεινών) για τεχνική υποστήριξη, έχουν υπογραφεί ήδη 67 προγραμματικές συμβάσεις, εκπονούνται 32 μελέτες και 5 είναι σε αναμονή ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 7 έργα δήμων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet