Καινοτόμες πιλοτικές εφαρμογές για «Έξυπνες Πόλεις» παρουσιάστηκαν στον 3ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Καινοτόμες πιλοτικές εφαρμογές για «Έξυπνες Πόλεις» παρουσιάστηκαν στον 3ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο 3ος μαραθώνιος καινοτομίας της ΚΕΔΕ για τις έξυπνες πόλεις, City Challenge Crowdhackathon Smartcity 3, ο οποίος διοργανώθηκε από την Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδος, με την υποστήριξη της εταιρείας τεχνολογίας και ψηφιακής καινοτομίας Crowdpolicy.

Στόχος του μαραθωνίου City Challenge Crowdhackathon Smartcity 3 ήταν η δημιουργία καινοτόμων πρωτότυπων πιλοτικών εφαρμογών οι οποίες:

  • βελτιώνουν υφιστάμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και διαδικασίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • δημιουργούν νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τους πολίτες και την αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών.
  • προωθούν καινοτόμα επιχειρηματικά και τεχνολογικά μοντέλα από νέες ομάδες — startup επιχειρήσεις της χώρας μας.
«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να πάμε την Ελλάδα ψηλά»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συνεχάρη τους νικητές, αλλά και όλες τις ομάδες που συμμετείχαν, υπογραμμίζοντας ότι «ο Μαραθώνιος αυτός αναδεικνύει και αποδεικνύει τον σταθερό προσανατολισμό της Αυτοδιοίκησης, να βοηθήσει δημιουργικά στην εθνική προσπάθεια για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας, από το κεντρικά ελεγχόμενο κράτος, σε ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης και Αυτοδιοίκησης».

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της προσπάθειάς μας να συμβάλλουμε σε μία νέα δημιουργική πορεία για την Ελλάδα, της καινοτομίας, της δημιουργίας και της εξωστρέφειας, η οποία θα βοηθήσει τον περιορισμό του φαινομένου brain drain» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Αποδεικνύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας. Επιβραβεύουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα και το επόμενο βήμα είναι Περιφέρειες και Δήμοι να αξιοποιήσουμε αυτές τις καινοτόμες ιδέες, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να πάμε την Ελλάδα ψηλά και να της δώσουμε την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται».

Στο crowdhackathon smartcity 3 συμμετείχαν συνολικά πάνω από 300 άτομα διαγωνιζόμενοι, μέντορες, κριτές, στελέχη δήμων, εθελοντές και επισκέπτες. Την Παρασκευή ξεκίνησαν 30 ομάδες και την Κυριακή οι 22 παρουσίασαν τις καινοτόμες εφαρμογές τους.

Κατά την έναρξη του Μαραθωνίου ο κ. Γιάννης Τσιάμης, πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ καλωσόρισε τις ομάδες και περιέγραψε τις ενέργειες της ΚΕΔΕ που έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια για την υποστήριξη της καινοτομίας στους Δήμους, σε συνεργασία με το Innovation Lab City Challenge της ΚΕΔΕ.

To #Smartcity 3, ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις των ομάδων την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, όπου το επίπεδο των εφαρμογών ήταν αρκετά υψηλό, γεγονός που έκανε το έργο της επιτροπής αξιολόγησης αρκετά δύσκολο.

Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν οι κ. Γιάννης Τσιάμης, πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, ο κ. Γιάννης Ψυχάρης, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Άγγελος Κούλος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Τηλεματικής και Πληροφορικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η κ. Μάγκυ Αθανασιάδη, Technology and Innovation Senior Advisor στο Σύλλογο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), ο κ. Μαρίνος Ξυναριανός, Digital Innovation and Financial Technologies Expert της Crowdpolicy, ο κ. Βασίλειος Βεσκούκης, καθηγητής Πληροφορικής και Τεχνολογίας Λογισμικού στο ΕΜΠ και ο κ. Γεώργιος Καραμανώλης, CTO/CIO της Crowdpolicy.

Τα βραβεία

Από τις 22 ομάδες που παρουσίασαν τις ιδέες τους, διακρίθηκαν τέσσερις οι οποίες κέρδισαν χρηματικά βραβεία συνολικής αξίας 10.000 ευρώ.

Το πρώτο βραβείο και τις 4.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα CASD for Smartcity, η οποία υλοποίησε ένα σύστημα έγκαιρης πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων.

Το δεύτερο βραβείο και τις 3.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα Design your City, η οποία υλοποίησε πλατφόρμα συμμετοχικότητας όπου δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να προτείνουν ιδέες για έργα του Δήμου, να ψηφίζουν για αυτά, να συμμετέχουν μέσω crowdfunding στην υλοποίηση αυτών και να επιβραβεύονται για την συμμετοχή τους.

Το τρίτο βραβείο και τις 2.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα City Slots,  δημιούργησε μία εφαρμογή parking η οποία δίνει κίνητρα για αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών προς το καλύτερο. Προσφέρει στον χρήστη που επιθυμεί ολιγόλεπτη στάθμευση στο κέντρο της γειτονιάς και το κυκλοφοριακό χάος που προκαλούν τα διπλοπαρκαρισμένα ή παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα σε απολύτως κρίσιμα σημεία.

To τέταρτο βραβείο και τα 1000 κέρδισε η ομάδα Pulsar, η οποία ανέπτυξε αλγόριθμο που κάνει ανάλυση εικόνας και εντοπισμό όπλων σε δημόσιο χώρο.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet