Μόλις 3 από τους 11 άνδρες δημάρχους στον Βόρειο Τομέα «θυμήθηκαν» τις γυναίκες
Φωτογραφία: freepik.com
Αυτοδιοίκηση

Μόλις 3 από τους 11 άνδρες δημάρχους στον Βόρειο Τομέα «θυμήθηκαν» τις γυναίκες

Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, ίσως είναι αφορμή να σκεφθούμε τι δεν κάναμε για να γεφυρώσουμε την απόσταση που χωρίζει τα δύο φύλα τις προηγούμενες 364 ημέρες του χρόνου. Ωστόσο, ακόμη και ως επέτειο καλό είναι να την προβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, ως αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η γυναίκα και στη σύγχρονη κοινωνία.

Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών είναι αλήθεια ότι διοργανώθηκαν και προγραμματίζονται αρκετές εκδηλώσεις με αφορμή την παγκόσμια επέτειο. Ωστόσο, επιχειρήσαμε να δούμε πόσοι δήμαρχοι, στην ανδροκρατούμενη περιοχή μας (στους 12 Δήμους έχουμε μόλις μία γυναίκα δήμαρχο), θα έκαναν κάποια προσωπική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς, δεν ήταν πολλοί… (τουλάχιστον μέχρι τις 8 το βράδυ της Παρασκευής 8/3).

Μηνύματα απέστειλαν ή ανήρτησαν στους προσωπικούς λογαριασμούς τους μόλις τρεις δήμαρχοι και συγκεκριμένα της Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης, της Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης και της Νέας Ιωνίας, Παναγιώτης Μανούρης,

Από εκεί και πέρα, είχαμε σχετικές αναφορές στην ημέρα στους λογαριασμούς στο FB των Δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου, ενώ δεν βρήκαμε κάποιο σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Δήμων Βριλησσίων, Ηρακλείου Αττικής, Μεταμόρφωσης, Παπάγου – Χολαργού και Πεντέλης. Μάλιστα, στον τελευταίο Δήμο δήμαρχος είναι μία γυναίκα, η Νατάσσα Κοσμοπούλου

Βέβαια, για να μην αδικήσουμε κάποιους, ορισμένοι δήμαρχοι μπορεί να μην ανήρτησαν κάποιο σχόλιο για τη σημερινή ημέρα, αλλά τίμησαν με άλλους τρόπους τις εργαζόμενες γυναίκες στους Δήμους τους. Ωστόσο, σε σχέση με πέρσι η παρουσία τους στα social media ήταν πιο υποτονική…

Ακολουθούν τα μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας που είτε ήρθαν στη σύνταξη του «Ε», είτε «αλιεύσαμε» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γιάννης Μυλωνάκης, δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

Τιμούμε σήμερα το σύνθετο ρόλο της γυναίκας. Της μητέρας, της κόρης, της εργαζόμενης, της συζύγου, της συντρόφου. Παράλληλα είναι μία ημέρα μνήμης και απολογισμού των κατακτήσεων των γυναικών, αλλά και μία ημέρα που μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να σταματήσει ο αγώνας για την εξάλειψη των διακρίσεων.

Αποτελεί πεποίθησή μου πως η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας αποτελεί το εφαλτήριο για τη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας, καθώς η ισότητα των φύλων είναι δείκτης δημοκρατίας και κοινωνικού πολιτισμού. Ωστόσο, με αφορμή την ανησυχητική έξαρση κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας, η σημερινή μέρα είναι και μία ευκαιρία να επικαιροποιήσουμε τη δέσμευσή μας πως δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε προκειμένου καμία γυναίκα να μην πέφτει θύμα κακοποίησης. Οφείλουμε να τις προστατεύσουμε και να τις στηρίξουμε, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ως Δήμος Αγίας Παρασκευής θα εργαστούμε για την προώθηση πολιτικών ισότητας αλλά και για τη διευκόλυνση της ζωής των γυναικών που καθημερινά δίνουν μεγάλο αγώνα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον πολλαπλό ρόλο τους. Γιατί οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους και όχι μπροστά τους. Τιμώντας την προσφορά τους όχι μία φορά τον χρόνο, αλλά κάθε μέρα.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες.

Δήμος Κηφισιάς

Στις 8 Μαρτίου δεν μπορούμε παρά να αναδείξουμε την πλούσια ιστορία και την ανεξίτηλη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Αυτή η ημέρα δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τα επιτεύγματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο, αλλά και μια υπενθύμιση του αγώνα και της αντοχής που απαιτήθηκε για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ρίχνει φως στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν γυναίκες σε διάφορα μέρη του κόσμου ενώθηκαν για να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, την ισότητα και την αξιοπρέπειά τους στην κοινωνία. Από τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες μέχρι τις πολιτικές ενέργειες και τις κοινωνικές κινητοποιήσεις, ο αγώνας των γυναικών για ισότητα και δικαιοσύνη ήταν μια ανεξίτηλη προσπάθεια που σημάδεψε την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας.

H Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα από μια απλή εορταστική ημέρα. Αντιπροσωπεύει τη συνέχιση του αγώνα για ισότητα και δικαιοσύνη, την αναγνώριση των επιτευγμάτων των γυναικών σεκάθε τομέα της ζωής και τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για έναν κόσμο όπου η ισότητα θα είναι δεδομένη για όλους.

Ας αναγνωρίσουμε, λοιπόν, την αξιοθαύμαστη πορεία των γυναικών και ας γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με υπερηφάνεια και σεβασμό προς όλες τις γυναίκες παντού!

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Αμαρουσίου

Στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, για τις γυναίκες δεν είναι μία ημέρα γιορτής αλλά μία ημέρα υπενθύμισης και αφύπνισης. Για όλους τους αγώνες που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν καθημερινά, για ισότητα και αποδοχή, για όσα προσφέρουν στην κοινωνία, στην οικογένεια, στην εργασία. Για την πολυπλοκότητα των ρόλων που καλούνται να διαχειριστούν, για τις αμέτρητες ικανότητές τους που αγωνίζονται για να αναγνωριστούν.

Σήμερα 8 Μαρτίου είναι μία ημέρα για να αναγνωρίσουμε όλο όσα έχουν προσφέρει οι γυναίκες αλλά και για να μην ξεχνάμε πως είμαστε ακόμα μακριά από την ισότητα που διεκδικούμε όταν η βία κατά των γυναικών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και όταν οι ανισότητες ακόμα και σήμερα σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να υφίστανται. Είμαστε όμως παρούσες και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για έναν πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο, χωρίς βία και χωρίς διακρίσεις.Για κάθε γυναίκα μάνα, γυναίκα, γιαγιά, εργαζόμενη, φίλη, συνάδελφο, ένα μεγάλο Ευχαριστώ.

Μάριος Ψυχάλης, δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Η 8η Μαρτίου έχει υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ ως ημέρα μνήμης για τους αγώνες των γυναικών για την διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων στην κοινωνία, στην εργασία, στην εκπαίδευση. Μια ημέρα που έρχεται να μας θυμίσει τους μάχες που δίνονται εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, οι οποίες ακόμα και σήμερα δεν έχουν φτάσει στην πλήρη ευόδωσή τους.

Συνηθίζεται να γιορτάζουμε την συγκεκριμένη ημέρα με ευχές, χαμόγελα και μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας. Και αυτό γιατί, πράγματι, με το πέρασμα των χρόνων έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτή την προσπάθεια. Οι γυναίκες διεκδικούν, πετυχαίνουν, αριστεύουν και κατακτούν κορυφές σε καθημερινή βάση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής, επιχειρηματικής και πολιτιστικής ζωής. Για τον πολλαπλό ρόλο τους και τη συμβολή τους στην κοινωνική συνοχή οι λέξεις κάποιες φορές δεν αρκούν για να δώσουν την πραγματική υπόσταση.

Όμως, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς. Παρά τα εμφανή επιτεύγματα, ο ρόλος της γυναίκας ακόμα δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην πλήρη εξίσωση σε επίπεδο δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των γυναικοκτονιών, όχι μόνο δεν μικραίνει, αντίθετα αυξάνεται μέρα με τη μέρα, γεγονός που από μόνο του αποτελεί ήττα για το σύνολο της κοινωνίας μας. Συμπληρώνοντας το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, ο κόσμος μας απέχει πολύ από το να θεωρείται ασφαλής για τις γυναίκες και αυτό είναι ένα βάρος που οφείλουμε να σηκώσουμε και μια ευθύνη που χρωστάμε.

Ας είναι αυτή η υπόσχεση που δίνουμε και φέτος. Ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, μέχρι την δικαίωση των διαχρονικών διεκδικήσεων των Γυναικών. Ώστε η 8η Μαρτίου να ολοκληρωθεί ως μια ημέρα μνήμης πραγματικά επιτυχημένων αγώνων.

Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού

Σήμερα, στις 8 Μαρτίου, τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια ημέρα αφιερωμένη στην ενίσχυση, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση για τα θέματα της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού εκφράζει την απόλυτη στήριξή του προς όλες τις γυναίκες, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν σε κάθε κοινωνία και τη δυναμική τους για αλλαγή και πρόοδο.

Σήμερα, παροτρύνουμε όλους τους πολίτες να σκεφτούν και να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα, τις προκλήσεις και τις ανάγκες που αφορούν τις γυναίκες σε κάθε κοινότητα. Είναι καθήκον μας να εργαστούμε από κοινού για τη διασφάλιση της ισότητας και της δικαιοσύνης για όλους.

Ας συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις γυναίκες σε κάθε τομέα της ζωής τους, να ακούμε τις φωνές τους και να εργαζόμαστε για ένα μέλλον όπου η ισότητα και η δικαιοσύνη είναι πραγματικότητα για όλους.

Παναγιώτης Μανούρης, δήμαρχος Νέας Ιωνίας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια υπενθύμιση των σοβαρών εμποδίων που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία τους διαχρονικά. Οι συνεχείς αγώνες για ισότητα, στην εργασία, στην αμοιβή, στα δικαιώματα, έχουν δικαιωθεί εν μέρει. Σήμερα γυναίκες διακρίνονται στον επαγγελματικό χώρο, στην πολιτική, στην κοινωνία.

Υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα:

  • Να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα κρούσματα οικογενειακής βίας.
  • Να υπάρχουν οι δομές ώστε καμία γυναίκα να μη βρεθεί μόνη της, σε κίνδυνο.
  • Να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους που τους αναθέτει κοινωνία.

Εμείς ως Δήμος Νέας Ιωνίας, εκτός από τις ευχές μας, έχουμε την υποχρέωση να εκφράσουμε έμπρακτα τη στήριξή μας. Το πιο σημαντικό: Να φροντίσουμε ώστε όλα τα παιδιά να βρίσκουν χώρο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου μας, σε συνθήκες ποιοτικές. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας θα κινηθεί αποφασιστικά σε αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης της γυναίκας.

Στέλνουμε τις ευχές μας σε κάθε γυναίκα, στην εργαζόμενη, στη μάνα, στη σύντροφο. Χρόνια πολλά, δημιουργικά και διεκδικητικά.

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Χαλανδρίου

Η 8η του Μάρτη είναι ημέρα μνήμης και τιμής στις υφάντριες που εξεγέρθηκαν για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η επέτειος παραμένει βαθιά ριζωμένη στους ιστορικούς αγώνες των εργαζομένων γυναικών για περισσότερα από 150 χρόνια σε όλο τον κόσμο και έχει πλέον συνδεθεί με τους αγώνες για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Τιμούμε και στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών που αντιμετωπίζουν ακόμα ανυπέρβλητα εμπόδια, που μάχονται ενάντια στην περιθωριοποίηση, την αδικία και τις διακρίσεις, τη στιγμή που η επιδημία της βίας κατά των γυναικών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ενώνουμε λοιπόν τη φωνή μας με όλες τις γυναίκες που διεκδικούν και αγωνίζονται και απαιτούμε:

  • Να εξαλειφθεί ο καθημερινός σεξισμός, τα έμφυλα στερεότυπα και η σεξουαλική παρενόχληση.
  • Ίσα δικαιώματα στην εργασία και την αμοιβή.
  • Δημόσια δωρεάν υγεία και κοινωνική φροντίδα.
  • Έλεγχο των σωμάτων και της γονιμότητας των γυναικών από τις ίδιες και όχι από νόμους.
  • Ολοκληρωμένη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που αποσκοπεί στην πρόληψη, τη δίωξη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
  • Άμεση εφαρμογή των συστάσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής GREVIO.
  • Εφαρμογή της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Εξάλειψη της Βίας και Παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον.
  • Ένταξη στο ποινικό σύστημα του όρου «Γυναικοκτονία», που αναδεικνύει την αιτία ενός τέτοιου εγκλήματος, που πηγάζει από την πατριαρχική αντίληψη της ανωτερότητας, της ιδιοκτησίας και της εξουσίας πάνω στη ζωή της γυναίκας.
  • Μέτρα προστασίας και στήριξης όλων των γυναικών και των παιδιών τους που έχουν επιβιώσει από περιστατικά βίας.
  • Ενίσχυση των δομών στήριξης γυναικών και υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα τους.
  • Κατάργηση του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, που θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των παιδιών και την ασφάλεια των γυναικών.
  • Σεβασμό στη ζωή και την καλλιέργεια των ανθρώπινων αξιών μέσα από το  εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και επιστροφή της, όπως και του ΚΕΘΙ, στο υπουργείο Εσωτερικών.
  • Διάλογο των αρμόδιων δημόσιων φορέων με το φεμινιστικό κίνημα.

Η ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου συντάσσεται με τις Παλαιστίνιες γυναίκες που δοκιμάζονται σκληρά από τη συνεχιζόμενη ισραηλινή βαρβαρότητα, και αγωνίζεται για την ενδυνάμωση ενός παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet