«Η Bόρεια Αθήνα συζητά»: Η Επανάσταση του ’21 ως παγκόσμιο γεγονός και τα συμπεράσματα για το σήμερα
ΟΤΑ

«Η Bόρεια Αθήνα συζητά»: Η Επανάσταση του ’21 ως παγκόσμιο γεγονός και τα συμπεράσματα για το σήμερα

Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων με τους πολίτες του Βόρειου Τομέα «Η Bόρεια Αθήνα συζητά», ο βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης συζήτησε με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου, καθηγητή Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη σημασία του 1821 για την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως ενημερώνει το γραφείο Τύπου του βουλευτή.

Σύμφωνα με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου, η Επανάσταση των Ελλήνων ήταν ένα παγκόσμιο γεγονός, ένας κρίκος της αλυσίδας των μεγάλων φιλελεύθερων επαναστάσεων που έγιναν στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου, με σημαντικότερα παραδείγματα αυτές των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης αναφέρονται τα εξής:

Το γεγονός ότι η Ελληνική Επανάσταση έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της εγγύς Ανατολής, όπου οι φιλελεύθερες ιδέες δεν είχαν την ίδια διάχυση όπως στη Δυτική Ευρώπη, την καθιστά όχι μόνο πρωτοποριακή αλλά και σπίθα αφύπνισης για τους άλλους υπόδουλους λαούς των Βαλκανίων.

Σημαντικό ρόλο στο να πετύχει η Επανάσταση και να σχηματιστεί εν τέλει ένα ελληνικό κράτος  έπαιξε, μεταξύ άλλων, η διεθνοποίηση της. Η παρουσία του λόρδου Βύρωνα, οι διπλωματικές κινήσεις των Μαυροκορδάτου και Καποδίστρια, αλλά και οι αποτρόπαιες σφαγές των Τούρκων, συγκίνησαν και κινητοποίησαν τη Δύση και σε κρατικό επίπεδο (Ναβαρίνο) αλλά και σε ατομικό (φιλέλληνες αγωνιστές). Ωστόσο, η κινητοποίηση του εξωτερικού παράγοντα δεν θα είχε αποτέλεσμα αν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν είχαν αντέξει με τις δικές τους δυνάμεις.

Στη Διακήρυξη της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου το 1822, διαβάζουμε, μεταξύ άλλων και για τις φιλοδοξίες των επαναστατημένων:

«Ἀπὰ τοιαύτας ἀρχὰς τῶν φυσικῶν δικαίων ὁρμώμενοι καὶ θέλοντες νὰ ἐξομοιωθῶμεν μὲ τοὺς λοιποὺς συναδέλφους μας Εὐρωπαίους χριστιανούς, ἐκινήσαμεν τὸν πόλεμον κατὰ τῶν Τούρκων […]».

Φέτος, μαζί με τα 200 χρόνια της Επανάστασης, η Ελλάδα συμπληρώνει 40 χρόνια ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του σκληρού πυρήνα της Δύσης. Οι στόχοι των αγωνιστών του ’21 έχουν, σε μεγάλο βαθμό, επιτευχθεί.

Καθώς το ελληνικό κράτος εισέρχεται στον τρίτο αιώνα ύπαρξής του, μπορούμε ακόμα να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την εποποιία του 1821. Πρώτον, ο ελληνικός λαός έχει τη δυνατότητα να θέτει φιλόδοξους στόχους και να τους πετυχαίνει. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την πορεία μας «μηδενιστικά» και με μεμψιμοιρία. Η 4η βιομηχανική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη και η τεχνολογία μεταμορφώνει κυριολεκτικά τις κοινωνίες και τις οικονομίες  στις οποίες ζούμε. Η Ελλάδα πρέπει και πάλι να θέσει φιλόδοξους στόχους προκειμένου να μην μείνει πίσω.

Δεύτερον, η Ελλάδα πρέπει πάντοτε να συμμετέχει ενεργά στις παγκόσμιες διεργασίες, πέραν των στενών θεμάτων που την αφορούν άμεσα. Όπως η Επανάσταση ενέπνευσε τους φιλελεύθερους του 19ο αιώνα, έτσι και τώρα η Ελλάδα πρέπει να εμπνέει με τις αξίες που εκπροσωπεί πολιτισμικά και να αναδεικνύει την ιδιότητά της ως μέλος του πυρήνα μίας κοινότητας αξιών. Τέλος, είμαστε ένα ιστορικό έθνος, σε μία ευαίσθητη περιοχή και οφείλουμε να «διαβάζουμε» σωστά τους διεθνείς συσχετισμούς στην προσπάθειά μας να υπερασπιζόμαστε με αποτελεσματικότητα τα συμφέροντά μας.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν πάνω από 1.700 θεατές στο facebook και το Youtube.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet