Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο Red Business Forum με θέμα την ανάπτυξη
Αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο Red Business Forum με θέμα την ανάπτυξη

Την πεποίθηση ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας υπό την προϋπόθεση να εφαρμοστεί το μοντέλο της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων από το συγκεντρωτικό κράτος», διατύπωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, στην ομιλία του στο Συνέδριο του Red Business Forum με θέμα την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Ο κ. Πατούλης εστίασε στην ανάγκη ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της κάθε τοπικής κοινωνίας ξεχωριστά, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «εκεί κρύβονται οι ευκαιρίες».

Επικαλούμενος τον πολύ επιτυχημένο Μαραθώνιο Καινοτομίας που διοργάνωσε πρόσφατα η ΚΕΔΕ, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει «έξυπνα εργαλεία» για την προώθηση και ενθάρρυνση καινοτόμων ιδεών και πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος.

«Αν επιμείνουμε σε συνέργειες και εποικοδομητικές συνεργασίες τότε είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουμε ως χώρα το στοίχημα της ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα, στην ομιλία του εστίασε στην ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Δήμων, σημειώνοντας ότι μπορεί να προκαλέσει πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα.

«Η ακίνητη περιουσία των ελληνικών ΟΤΑ από πολλούς συγγραφείς, αλλά και αιρετούς έχει χαρακτηριστεί ως ο “κοιμώμενος γίγας”. Κανείς όμως δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος της, όπως και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τα αποτελέσματα από μία ορθολογική αξιοποίηση της. Εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθήσαμε και εντάξαμε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007- 2013 ένα έργο για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των δήμων. Το έργο αυτό προχώρησε αρκετά. Παραδόθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και δυστυχώς εγκαταλείφθηκε» ανέφερε.

Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι όταν μιλάμε για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας δεν μιλάμε για «ξεπούλημα» αλλά για ενίσχυση των κοινωνικών, πολιτιστικών, πολεοδομικών, περιβαλλοντικών υποδομών των πόλεων μας.

«Εμείς προωθούμε μία ανάπτυξη που στηρίζεται εξίσου στην κοινωνική συνοχή, στην ενεργό περιβαλλοντική προστασία και στην οικονομική μεγέθυνση» τόνισε και πρόσθεσε ότι «για να μπορέσει και η Ελλάδα να γευθεί τα αναπτυξιακά αποτελέσματα από την αποτελεσματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων πρέπει να γίνουν τα εξής»:

  • Δημιουργία ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου.
  • Κατάλληλο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.
  • Δημιουργία ενός αποτελεσματικού υποστηρικτικού μηχανισμού ιδιαίτερα για τους μικρούς και μεσαίους δήμους.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε τρεις προτάσεις:

  • Άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος για την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα».
  • Δημιουργία κοινής επιτροπής Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργείου Οικονομικών και ΚΕΔΕ με στόχο την αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ.
  • Δημιουργία μίας θυγατρικής εταιρείας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην οποία θα συμμετέχουν η ΚΕΔΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα που έχει μεγάλη εμπειρία στην αξιοποίηση των ακινήτων, όπως, επίσης, και ιδιωτικοί φορείς, με αντικείμενο την αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet