Παρεμβάσεις συνδικάτων για τα 5μηνα στους Δήμους
Αυτοδιοίκηση

Παρεμβάσεις συνδικάτων για τα 5μηνα στους Δήμους

Παρέμβαση – συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τη γενική γραμματέα του υπουργείου Δήμητρα Χαλικιά είχε το Συνδικάτο Εργαζομένων Α΄ και Β΄ Βαθμού Εργαζομένων Αυτοδιοίκησης Περιφέρειας Αττικής για τους εργαζομένους με πεντάμηνες σχέσεις εργασίας.

Το Συνδικάτο ζητά ίσα και πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και να μην πέσουν οι μισθοί κάτω των 751 ευρώ.

Για το ίδιο θέμα παρέμβασή έκανε και η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι εξασφάλισε δεσμεύσεις από το υπουργείο Εργασίας προς όφελος των εργαζομένων σε δήμους με πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας.

Ακολουθεί οι ανακοινώσεις:

Απαράδεκτη αντεργατική στάση με τα 5μηνα στους Δήμους

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ σήμερα Παρασκευή 7-8-2015 πραγματοποίησε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας κο Κατρούγκαλο, και με τη γενική γραμματέα κα Χαλικιά για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι με 5μηνες σχέσεις εργασίας.

Ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας ότι είμαστε αντίθετοι όσον αφορά τις συγκεκριμένες μορφές εργασίας και γενικότερα με τις ελαστικές μορφές εργασίας απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Καταγγείλαμε την απαράδεκτη αντεργατική στάση των δημάρχων που χρησιμοποιούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ τους 5μηνους συναδέλφους Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων στις υπηρεσίες καθαριότητας δίχως να τους έχουν αποδώσει ούτε τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα αρχές του συγκεκριμένου προγράμματος να μετράμε ήδη τρία σοβαρά εργατικά ατυχήματα (Ηλιούπολη, Λάρισα, Ζωγράφου).

Στη συζήτηση θέσαμε τα θέματα της ασφάλισης, του ωραρίου, των επιδομάτων, των κανονικών αδειών αλλά και των αναρρωτικών αδειών καθώς επίσης και  το ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Θέσαμε επίσης το ζήτημα των τυπικών προσόντων όπου πολλά γραφεία προσωπικού προχωράνε σε αποβολή από το πρόγραμμα επειδή οι συνάδελφοι υποτίθεται ότι τους λείπει κάποιο από τα απαιτούμενα.  

Από τη μεριά του ο υπουργός μας δήλωσε ότι όσον αφορά τις συγκεκριμένες μορφές εργασίας χρησιμοποιήθηκαν έτσι ώστε να δώσουν μια ανάσα στο πρόβλημα της ανεργίας αλλά και να λύσουν το πρόβλημα της καθαριότητας, έτσι ώστε οι δήμαρχοι να μην προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις!!!

Ενώ όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα η γενική γραμματέας του υπουργείου μας ξεκαθάρισε ότι και η σημερινή διοίκηση του υπουργείου μιλάει για ωφελουμένους και όχι για εργαζόμενους. Δεύτερον ότι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας (5μηνα) δεν θα ξαναεφαρμοστεί και δεν θα δοθεί και καμία παράταση προκειμένου με αυτά τα κονδύλια να ενισχύσουν άλλες μορφές ελαστικής εργασίας.  Ενώ για τα υπόλοιπα θέματα δεσμεύτηκε ότι σήμερα θα βγάλει σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο το υπουργείο που θα λέει τα εξής:

  1. Θα υπάρξει ρύθμιση όσον αφορά τα εργατικά ατυχήματα και τις αναρρωτικές άδειες.
  2. Θα διευκρινιστεί ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα ασφαλίζονται κανονικά στα βαρέα ανθυγιεινά και ότι ο κωδικός 105 της εγκυκλίου είναι ενδεικτικός. 
  3. Το μειωμένο ωράριο εργασίας (32ώρο) ισχύει και για συναδέλφους στα 5μήνα που απασχολούνται σε αντίστοιχες ειδικότητες με το μόνιμο προσωπικό.
  4. Οι ημέρες εργασίας είναι από Δευτέρα με Παρασκευή και όχι νυχτερινές ώρες και Σαββατοκύριακα.
  5. Σχετικά με το επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας δεν μας εγγυήθηκε ότι θα καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους και για όλη τη διάρκεια. Ενώ στην απαίτηση μας οι δήμοι να υποχρεούνται να καταβάλλουν το σχετικό επίδομα, η απάντηση ήταν ότι θα πρέπει να το εξετάσει με τα συναρμόδια υπουργεία εννοώντας το υπουργείο Εσωτερικών.
  6. Όσον αφορά τις κανονικές άδειες μας δήλωσε την αντίθεσή της διότι το απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
  7. Για το θέμα των τυπικών προσόντων παραδέχτηκε ότι είναι αυστηρά τα κριτήρια αλλά είναι ευθύνη του ΑΣΕΠ και δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τις περιπτώσεις συναδέλφων που για αυτόν τον λόγο αυτό αποβλήθηκαν από το πρόγραμμα.

Συνάδελφοι/σσες για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε ότι συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αλλά και οι δήμαρχοι κινούνται από την ίδια μεριά του τραπεζιού. Σκοπός τους είναι η υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων παλιών και νέων. Στόχος τους να ρουφήξουν ακόμα περισσότερο το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων. Να υφαρπάξουν ότι έχει απομείνει από εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχει άλλο χάσιμο χρόνου, αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε. Οργανώνουμε την πάλη μας, οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας, δεν τους χαρίζουμε τίποτα. Θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να οργανώσουμε τη δουλειά μας.

Ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.

Να μην υπάρξει δήμος που να μην στηθεί επιτροπή εργαζομένων στα 5μηνα. Να μη φοβηθούμε τίποτα. Να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να απαιτήσουμε σήμερα κανένας μισθός να μην πέσει κάτω από τα 751,00, όλοι να έχουμε ίσα και πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Στο ίδιο μοτίβο η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ σημειώνει ότι εξασφάλισε δεσμεύσεις από το υπουργείο Εργασίας προς όφελος των εργαζομένων σε δήμους με πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας.

Οργάνωση και αγώνα για τα δικαιώματα των συναδέλφων στα 5μηνα 

Συνάδελφοι

Σωματεία και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από τον κλάδο των ΟΤΑ εδώ και χρόνια έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (5μηνα) είτε μέσω των ΜΚΟ είτε μέσω του ΟΑΕΔ. Διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Η προσπάθεια των κυβερνήσεων να ξεγελάσουν την ανεργία μέσα από εργασιακές σχέσεις γαλέρας αλλά και η αξιοποίηση από δημάρχους αυτού του τζάμπα προσωπικού για να καλύψουν τα παράνομα κενά των Δήμων, βρήκαν απέναντι τις ταξικές δυνάμεις οι οποίες αφού εξηγούσαν ότι είναι αντίθετες σε αυτές τις εργασιακές σχέσεις την ίδια ώρα έδιναν τη μάχη να υπερασπιστούν σε κάθε Δήμο τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα αυτών των συναδέλφων.

Με την έναρξη του φετινού προγράμματος (Ιούλιος 2015) οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν ξανά στην πρώτη γραμμή. Με τα πρώτα εργατικά ατυχήματα συναδέλφων στα 5μηνα, έκαναν άμεσα παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας αναδεικνύοντας τόσο το προσωπικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε συναδέλφους όσο και το συνολικό ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Για τα τρία εργατικά ατυχήματα στους Δήμους Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Λάρισας εξασφαλίσαμε ότι κανένας συνάδελφος από αυτούς δεν θα χάσει τη θέση του και ταυτόχρονα θα πληρώνονται μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία τους.

Επίσης εξασφαλίσαμε δεσμεύσεις από το υπουργείο Εργασίας που θα αποτυπωθούν και σε συγκεκριμένη εγκύκλιο, ότι:

Α. Οι συνάδελφοι στα 5μηνα δικαιούνται αναλογική άδεια 10 ημερών καθώς και κάθε άλλου είδους άδεια που ισχύει για κάθε εργαζόμενο (αναρρωτική κ.λπ.).

Β. Οι συνάδελφοι στα 5μηνα δεν επιτρέπεται να απασχολούνται Κυριακές, αργίες ή νύχτα. Η εργασία το Σάββατο επιτρέπεται μόνο αν δοθεί ρεπό την επόμενη βδομάδα.

Γ. Οι συνάδελφοι στα 5μηνα που απασχολούνται σε καθαριότητα, πράσινο νεκροταφεία, ύδρευση, εργάζονται 32 ώρες, δικαιούνται υποχρεωτικά ημερήσια παροχή γάλατος καθώς και μέσα ατομικής προστασίας.

Δ. Οι συνάδελφοι στα 5μηνα αν συμφωνήσουν να απασχοληθούν σε εργασίες επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα (π.χ. καθαριότητα) αυτό επιτρέπεται μόνο αν ο εργοδότης Δήμος καλύπτει όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας δηλαδή ασφάλιση στα ΒΑΕ, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 150 ευρώ, κ.λπ.

Επειδή η εργοδοτική αυθαιρεσία κυριαρχεί και στους Δήμους για να κατοχυρώσουμε την εφαρμογή των παραπάνω χρειάζεται σε κάθε Δήμο οι συνάδελφοι να γραφτούν στα σωματεία, να φτιαχτούν στο πλάι των Σωματείων επιτροπές αγώνα των συναδέλφων στα 5μηνα και όλοι μαζί να δίνουμε καθημερινά τη μάχη για ίσα δικαιώματα για ίση εργασία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet