Πεζοπορία στο Πεντελικό από τον Σύλλογο Γονέων του Κρυστάλλειου και τον ΣΠΑΠ
Αυτοδιοίκηση

Πεζοπορία στο Πεντελικό από τον Σύλλογο Γονέων του Κρυστάλλειου και τον ΣΠΑΠ

Πεζοπορία στο Πεντελικό στον Δρόμο του Μαρμάρου, που ξεκίνησε από τη Νέα Πεντέλη και κατέληξε στη Σπηλιά Αμώμων (Νταβέλη) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Κρυστάλλειου Δημοτικού Σχολείου Πεντέλης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία & Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ).

Η διαδρομή διέσχισε την παλαιά διαδρομή του Μαρμάρου, από το παλαιό μονοπάτι που οδηγεί από το τέρμα της οδού Περικλέους στη Νέα Πεντέλη, μέσω της Οδού Λιθαγωγίας στο Αρχαίο Λατομείο, από όπου προήλθαν τα Μάρμαρα για την ανοικοδόμηση του Παρθενώνα και τη θρυλική σπηλιά του Νταβέλη (Σπήλαιο Αμώμων).

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, ξενάγησε τους συμμετέχοντες και ανέλυσε εμπεριστατωμένα και με σαφήνεια τη σημασία των μνημείων του Πεντελικού όρους, τόσο από ιστορικής, όσο και πολιτιστικής πλευράς, αναφέρθηκε σε μύθους και παραδόσεις γύρω από το βουνό, τους κατοίκους του, καθώς και ιστορικά στοιχεία για τις Μονές Πεντέλης.  

Και κατέληξε λέγοντας: «Όταν μιλάμε για Πεντελικό Περιβάλλον πρωτίστως εννοούμε το φυσικό περιβάλλον, αλλά σίγουρα δε βγάζουμε ποτέ από το μυαλό μας και το πολιτιστικό περιβάλλον, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της ύπαρξης αυτού του βουνού. Τα μνημεία του Πεντελικού βουνού έχουν ανάγκη από ανάδειξη και διατήρηση ώστε να είναι περισσότερο οργανωμένα και πιο εύκολα επισκέψιμα, γεγονός που θα καθιστούσε το συγκεκριμένο χώρο πόλο έλξης επισκεπτών, αλλά και επιστημονικών ερευνητών. Σε αυτό το πλαίσιο και φέτος ο ΣΠΑΠ συνδιοργάνωσε τη συγκεκριμένη πεζοπορία σε τούτη την εξόχως ιστορική διαδρομή».

Εθελοντές του ΣΠΑΠ αφενός συνόδευσαν τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας και αφετέρου μίλησαν για τα ιστορικά στοιχεία του Πεντελικού από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Αναφέρθηκαν στα σωζόμενα μνημεία, το Αρχαίο Λατομείο, την οδό Λιθαγωγίας μέσω της οποίας, τα μαρμάρινα μέλη των ναών, έφθασαν ήδη σχηματισμένα, στην Ακρόπολη των Αθηνών, για την Οδό Λιθαγωγίας, και για το καλύτερα σωζόμενο τμήμα που είναι η Οδός της Καταγωγής. Στη συνέχεια έκαναν μία ιστορική διαδρομή στους Ρωμαϊκούς χρόνους με το Αδριάνειο Υδραγωγείο, στους μεσαιωνικούς χρόνους με τη μοναστική ζωή και τα ναΐδρια του Αγίου Νικολάου και Αγίου Σπυρίδωνος που σώζονται ως σήμερα στην είσοδο της Σπηλιάς Αμώμων, όπως ονομάστηκε από την ύπαρξη πολλών ασκητών και μοναχών στην περιοχή.

Αναφέρθηκαν τέλος, στη Δούκισσα τις Πλακεντίας και τους μύθους που τη συνοδεύουν, καθώς και στο θρύλο του λήσταρχου Νταβέλη. Τέλος μίλησαν για τα σύγχρονα χρόνια, την ανάπτυξη των λατομείων τη δεκαετία του 1950 και τη μετακίνηση πληθυσμών, κυρίως από νησιά της χώρας μας που δούλεψαν στα λατομεία και είναι οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων. Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, μετά το πέρας της δράσης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Κρυσταλλείου Δημοτικού Σχολείου Πεντέλης για αυτήν την αξιέπαινη πρωτοβουλία, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι στη Πεντέλη μας, αλλά και στην Αττική γενικότερα υπάρχουν και καθημερινά αυξάνονται οι άνθρωποι με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, με εξοικείωση στον υγιεινό τρόπο ζωής και ταυτόχρονα με ενδιαφέρον για την ιστορία του Πεντελικού.  Η σημερινή παρουσία είναι συγκινητική και αποτελεί ελπιδοφόρο δείγμα ότι ως τοπική κοινωνία, είμαστε σε καλό δρόμο, όσον αφορά την αφύπνιση μας σε θέματα περιβάλλοντος, υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά και ευαισθησίας για την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet