Πρωτοποριακές ιδέες για μία καλύτερη Αυτοδιοίκηση στα City Labs της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Πρωτοποριακές ιδέες για μία καλύτερη Αυτοδιοίκηση στα City Labs της ΚΕΔΕ

Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση των νέων στα City Labs που διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με Δήμους της χώρας, στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του 2ου Μαραθώνιου Ανάπτυξης Καινοτόμων Υπηρεσιών για τις Έξυπνες Πόλεις και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, City Challenge crowdhackathon #smartcity 2, από τις 28 Ιουνίου έως τη 1η Ιουλίου 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ομάδες νέων από όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν πρωτοποριακές ιδέες και καινοτόμες πρωτοβουλίες, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης υπέρ των πολιτών.

Οι ιδέες που διακρίνονται θα παρουσιαστούν στην Αθήνα για να διαγωνιστούν για τον Κεντρικό Μαραθώνιο.

Στις 8 Ιουνίου διοργανώθηκαν CityLab στη Σύρο και στη Μυτιλήνη, ενώ προηγήθηκε η πραγματοποίηση τοπικού εργαστηρίου στις 6 Ιουνίου στην Τρίπολη.

Στη Σύρο η διοργάνωση έγινε στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο και στη Μυτιλήνη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Εργαστήριο Γεωγραφίας, παρουσία των δημοτικών αρχών, νέων επιχειρηματιών, φοιτητών, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, τοπικών φορέων και μαθητών.

Οι ιδέες που διακρίθηκαν στη Σύρο ήταν:

  • Πλατφόρμα διαμοιρασμού  –  ανταλλαγής τοπικών πόρων (αντικείμενα και υπηρεσίες).
  • Κάδοι -  παιχνίδι για το μάζεμα των σκουπιδιών σε παραλίες από παιδιά.
  • Δημοτικοί κάδοι κομποστοποίησης με σκοπό την χρήση λιπάσματος σε αγρότες της τοπικής κοινωνίας και με οφέλη προς τους πολίτες.

Στο Citylab στη Μυτιλήνη συμμετείχε ο κ. Καλλονιάτης Χρήστος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο κ. Απόστολος Λουλουδάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Οι ιδέες που παρουσιάστηκαν ήταν:

  • Position Lesvos as a Global Humanitarian Tech Hub.
  • Δημιουργία μοντέλου πρόβλεψης βέλτιστων συνθηκών συλλογής δεδομένων στο θαλάσσιο περιβάλλον με τη χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ).
  • Χωρική βελτιστοποίηση του σχεδιασμού των σχολικών μονάδων.
  • Έξυπνα Χωρικά Δίκτυα στην ενίσχυση της Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (Smart Spatial Networks).
  • Δημιουργία έξυπνων συσκευών στο πλαίσιο μίας έξυπνης πόλης.

To CityLab στην Τρίπολη διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με την υποστήριξη του Δήμου Τρίπολης και του Εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ Lab) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Συνολικά 26 ομάδες από την πόλη τις καινοτόμες ιδέες τους για τις έξυπνες πόλεις. Στο Citylab της Τρίπολης διακρίθηκαν πέντε ομάδες, από τις οποίες η μία δικαρίθηκε από διαδικασία ανοιχτής ψηφοφορίας του κοινού.

Από την πλευρά του Δήμου συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Βόσνος Δημήτριος και η κ. Κατερίνα Σιέμπου, η οποία είναι στέλεχος του Δήμου.

Από την πλευρά της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος συμμετείχε ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης και ο το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Τσιάμης.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν είναι:

  • Ο λόγος στους πολίτες.
  • Έξυπνη διανομή κίνησης στους δρόμους.
  • Ασφάλεια Συναλλαγών με δακτυλικό αποτύπωμα.
  • CityLive.

Με αφορμή τη μεγάλη συμμετοχή των ομάδων στα CityLab ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει: «Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι οι νέοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας και διεκδικούν να συμβάλουν με τις προτάσεις τους στην υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης υπέρ των πολιτών. Η ΚΕΔΕ μέσα από τον μαραθώνιο αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας και των δράσεων που θα μας οδηγήσουν στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών. Οι νέοι που σκέπτονται, που δημιουργούν, που θέλουν να είναι μπροστά, θα έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας προκειμένου να κάνουν πράξη τις ιδέες και τις προτάσεις τους».

Σε κάθε CityLab οι προτάσεις – ιδέες αξιολογούνται από επιτροπή και οι καλύτερες ομάδες που θα διακριθούν θα συμμετέχουν με τα έξοδα πληρωμένα στον Μαραθώνιο Καινοτομίας που θα γίνει 28/6 – 1/7 στην Αθήνα.

Η ομάδα που θα κατακτήσει την πρώτη θέση στον 2ο Μαραθώνιο θα κερδίσει έπαθλο 10.000 ευρώ, η δεύτερη ομάδα 6.000 ευρώ και η τρίτη ομάδα 4.000 ευρώ, ενώ θα υπάρχουν και επιπλέον έπαθλα για όσους διακριθούν και λάβουν υψηλή αξιολόγηση.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Μαραθώνιο Καινοτομίας

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet