Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοστατεί για το Περιβάλλον & την Υγεία
Αυτοδιοίκηση

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοστατεί για το Περιβάλλον & την Υγεία

Τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από στοχευμένες δράσεις και εμπροσθοβαρείς πολιτικές, στην περιβαλλοντική προστασία και την προάσπιση της δημόσιας υγείας ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης σε ομιλία με θέμα «Ανακύκλωση – Περιβάλλον – Υγεία» που πραγματοποίησε στο ειδικό θεματικό στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στη Μήλο.

H Αυτοδιοίκηση διεκδικεί πόρους για τη διεύρυνση περιβαλλοντικών πολιτικών

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα τα θέματα που αφορούν το Περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, επισημαίνοντας ότι η Αυτοδιοίκηση έχει δώσει «πολύ σοβαρά δείγματα γραφής» στον συγκεκριμένο τομέα, με στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, η κεντρική εξουσία δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη ωριμότητα στον τομέα αυτό και πρόσθεσε ότι, προκειμένου όχι μόνο να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και να διευρυνθούν, «διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία, κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και από κάθε άλλη χρηματοδοτική πηγή για να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις με στόχο την εδραίωση καλύτερων συνθηκών στις πόλεις και τα χωριά μας».

Στρατηγική της ΚΕΔΕ για μία αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική

Ο κ. Γ. Πατούλης στην ομιλία του διέτρεξε στις σημαντικότερες δράσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ΚΕΔΕ  «απαντώντας», όπως τόνισε, «με τον καλύτερο τρόπο μέσα από πράξεις στην προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας». Ειδικότερα τις συνόψισε στις εξής:

  • Οργανώσαμε και οργανώνουμε σε συνεργασία με τους Δήμους της χώρας προγράμματα προληπτικής ιατρικής για πληθυσμιακές ομάδες που το έχουν ανάγκη.
  • Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες για την προαγωγή της δημόσιας υγείας σε μικρά απομακρυσμένα νησιά και δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές.
  • Σχεδιάζουμε και προωθούμε μια νέα αντίληψη στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που θα προωθεί την ανακύκλωση, την επανάχρηση, τη διαλογή στην πηγή, τη δημιουργία πράσινων σημείων, την επιτροπή των βιοαποβλήτων με στόχο την ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που θα καταλήγει σε υγειονομική ταφή. Αυτή η νέα αντίληψη απαιτεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, στον οποίο κυρίαρχο ρόλο πρέπει να έχουν οι Δήμοι.
  • Επειδή πιστεύουμε αυτήν ακριβώς την προσέγγιση, ως ΚΕΔΕ απορρίψαμε το προηγούμενο διάστημα τρία διαφορετικά νομοσχέδια που τέθηκαν υπόψη μας από τρία διαφορετικά υπουργεία, νομοσχέδια που είχαν ως αντικείμενό τους τη διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών, όπου λαμβάνονταν αποφάσεις που αφορούσαν εμάς, χωρίς να ακούσουν πρώτα εμάς.
  • Υλοποιήσαμε ως Δήμοι στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο δεκάδες έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά και σχολικά κτήρια συνδράμοντας με τον τρόπο μας στη μείωση των εκπομπών CO2 και στους εθνικούς στόχους.
  • Υλοποιήσαμε επίσης σημαντικά έργα βιοκλιματικών παρεμβάσεων σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους αντιμετωπίζοντας σε τοπική τουλάχιστον κλίμακα το φαινόμενο της θερμικής νησίδας σε αστικές ζώνες που υφίσταντο τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού.
  • Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε επίσης έργα αστικής κινητικότητας, δημιουργίας ζωνών ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομων, έργα ενίσχυσης του αστικού πρασίνου, έργα αναπλάσεων που το καθένα με τον δικό του τρόπο συνέβαλε στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των γειτονιών μας δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης με θετική επίπτωση στη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των συμπολιτών μας.
  • Υπάρχουν πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα που λειτουργούν δίκτυα δημοτικής συγκοινωνίας, μέσω των οποίων προωθείται ένα νέο μοντέλο αστικών μετακινήσεων εντός των πόλεων, που δίνει βάρος στη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αντί των Ι.Χ. αυτοκινήτων. 

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι «η Αυτοδιοίκηση προώθησε, αγκάλιασε, υποστήριξε και υποστηρίζει πρωτοβουλίες όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων, το πρόγραμμα LIFE, τις δράσεις του Πράσινου Ταμείου κ.α. που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην περιβαλλοντική προστασία και τη προάσπιση της δημόσιας υγείας».

Βασικές αρχές της Κοινοτικής περιβαλλοντικής πολιτικής

Στην ομιλία του ο κ. Γ. Πατούλης συνόψισε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες διαρθρώνεται η περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στις εξής:

  • 1η Αρχή: Η Αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • 2η Αρχή: Η Αρχή της ενσωμάτωσης.
  • 3η Αρχή: Η Αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης.
  • 4η Αρχή: Η Αρχή της επανόρθωσης στην πηγή.
  • 5η Αρχή: Η Αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει σήμερα προτεραιότητα στη διαχείριση των φυσικών πόρων, στον ολοκληρωμένο έλεγχο της ρύπανσης και πρόληψης αποβλήτων, στη μείωση της κατανάλωσης μη ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, στη βελτιωμένη διαχείριση των συγκοινωνιών και των μεταφορών, στις δέσμες μέτρων με τα οποία θα επιτευχθεί βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος στις αστικές περιοχές και στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας με ιδιαίτερη έμφαση στην εκτίμηση των βιομηχανικών κινδύνων, την πυρηνική ασφάλεια και τη ραδιοπροστασία.

Ο ρόλος της περιβαλλοντικής προστασίας στην προάσπιση της υγείας

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος στη διατήρηση της καλή υγείας των πολιτών, επικαλούμενος νέα στατιστικά στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία 13 εκατ. θάνατοι παγκοσμίως θα μπορούσαν να προλαμβάνονται κάθε χρόνο μέσα από τη δημιουργία ενός πιο υγιούς περιβάλλοντος. Σε κάποιες χώρες, όπως ανέφερε, περισσότερο από το 1/3 των χαμένων χρόνων ζωής λόγω ασθενειών θα μπορούσαν να προληφθούν μέσα από περιβαλλοντικές βελτιώσεις. «Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη χρήση καθαρότερων καυσίμων ή εναλλακτικών μορφών κινητικής ενέργειας, τη χρήση καλύτερων συσκευών μαγειρικής, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτηρίων, την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς του πληθυσμού. Επιπλέον μείωση του επιπέδου ρύπανσης του αέρα, όπως ορίζεται στις οδηγίες για την ποιότητα του αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να σώσει 865.000 ζωές τον χρόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα το θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας, επισημαίνοντας ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, στην ισορροπία του οικοσυστήματος μπορεί να επηρεάσουν τις κοινωνικές δραστηριότητες, τις πολιτιστικές μας αξίες, αλλά την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας.

Εκτός από τον κ. Πατούλη τοποθετήθηκαν επίσης επί του θέματος η διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης ΕΟΑΝ Τ. Χαριτοπούλου, ο πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ISWA και ειδικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Α. Μαυρόπουλος, ο καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ν. Σαρηγιάννης, ο καθηγητής Δυναμικής – Τεκτονικής του ΕΚΠΑ Ε. Λέκκας και ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Ν. Μπάμπαλος.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet