ΣΠΑΠ: Καλό καλοκαίρι σε όλους, με πολλή προσοχή στο δάσος!
Αυτοδιοίκηση

ΣΠΑΠ: Καλό καλοκαίρι σε όλους, με πολλή προσοχή στο δάσος!

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού) και γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), Βλάσσης Σιώμος, εθελοντής και ο ίδιος από την ηλικία των 23 ετών, μιλά για το κοινωνικό μήνυμα του Συνδέσμου σε συνεργασία με το enypografa.gr:

«Ευχαριστούμε θερμά το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ για τη χορηγία του παρόντος κοινωνικού μηνύματος, που έχει στόχο να αφυπνίσει τους συμπολίτες μας στην κατεύθυνση της προστασίας και ανάπλασης του δασικού μας πλούτου.

Ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού έχει συνδράμει και θα συνεχίσει να συνδράμει όλες τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας στην πρόληψη δυσάρεστων συμβάντων στο Πεντελικό βουνό και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, παρά τη στενότητα πόρων και την έλλειψη προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού. 

Ο ΣΠΑΠ σε πλήρη δράση...
Ο ΣΠΑΠ σε πλήρη δράση…

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης και της φετινής χρονιάς, ο ΣΠΑΠ υλοποίησε σειρά ενεργειών με στόχο την ανάπλαση και την καλύτερη πυροπροστασία του Πεντελικού. Πραγματοποίησε εννέα αναδασώσεις και έξι ποτίσματα στο Πεντελικό, στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στο βουνό. Τον περασμένο χειμώνα πραγματοποίησε δύο μαθητικές αναδασώσεις, μία με 3.000 μαθητές και μία με 6.000 μαθητές, στη μεγαλύτερη εθελοντική κινητοποίηση μαθητών που έγινε τα τελευταία χρόνια στο Πεντελικό.

Τα έξι νέα πυροφυλάκια που εγκατέστησε ο Σύνδεσμος
Τα έξι νέα πυροφυλάκια που εγκατέστησε ο Σύνδεσμος

Ο Σύνδεσμος εγκατέστησε έξι νέα πυροφυλάκια και δύο νέες μεταλλικές υδατοδεξαμενές πλήρωσης ελικοπτέρων 60.000 λίτρων η κάθε μία. 

Ο ΣΠΑΠ περιέφραξε τις υδατοδεξαμενές πλήρωσης ελικοπτέρων
Ο ΣΠΑΠ περιέφραξε τις υδατοδεξαμενές πλήρωσης ελικοπτέρων

Συνέβαλε σημαντικά στο κόψιμο των ξερών χόρτων σε εκτάσεις των Δήμων – μελών του ΣΠΑΠ, ενώ επιτέλεσε σημαντικό έργο με τη διάνοιξη σημαντικού μέρους των δασικών δρόμων του Πεντελικού, αποκαθιστώντας την πρόσβαση των Πυροσβεστικών Οχημάτων, εάν τυχόν παραστεί ανάγκη. Περιέφραξε, με άδεια του Δασαρχείου, όλες τις υδατοδεξαμενές πλήρωσης ελικοπτέρων που είχαν τοποθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια και συνέχισε με μεγαλύτερη ένταση τις περιπολίες στο βουνό.

Ο Σύνδεσμός μας, εκτός από τη διοίκηση και τους εργαζομένους του, διαθέτει σημαντικό δίκτυο εθελοντών ειδικά εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων από το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε να επεμβαίνουν άμεσα και να βοηθούν τις κρατικές αρχές Πολιτικής Προστασίας, κάθε φορά που υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή έκτακτα καιρικά φαινόμενα, κάτω από αντίξοες και πολλές φορές επικίνδυνες συνθήκες (πυροπροστασία, πυροφύλαξη, καταστολή πυρκαγιών, εκχιονισμοί κ.λπ.).

Πασχίζουμε καθημερινά ώστε να παραδώσουμε στις νέες γενιές ένα καλύτερο περιβάλλον από αυτό που παραλάβαμε, αναλαμβάνοντας καινοτόμες δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία και ανάπλαση του περιβάλλοντος στο Πεντελικό Όρος. Παράλληλα, διευρύνουμε το έργο που μέχρι σήμερα επιτελούμε με εντατικότερους ρυθμούς και σε άλλους τομείς, κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο.

Οι περισσότερες από τις δράσεις μας έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά και τους νέους στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα δρούμε ώστε να καταφέρουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα διαφορετικό περιβάλλον, περισσότερο ανθρώπινο, περισσότερο βιώσιμο, με περισσότερο πράσινο στο Πεντελικό.

Καλό καλοκαίρι σε όλους, με πολλή προσοχή στο δάσος!»

Ποιος είναι ο ΣΠΑΠ

Ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ιδρύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1992.

Τον Σύνδεσμο απαρτίζουν οι εξής 12 Δήμοι:

  • Αμαρουσίου
  • Βριλησσίων
  • Γαλατσίου
  • Διονύσου
  • Κηφισιάς
  • Μαραθώνα
  • Παλλήνης
  • Πεντέλης
  • Πεύκης-Λυκόβρυσης
  • Ραφήνας-Πικερμίου
  • Σπάτων-Αρτέμιδος
  • Χαλανδρίου

Σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του ΣΠΑΠ είναι η προστασία και ανάπλαση του Πεντελικού, μέσω της πρόληψης, καταστολής, ανάπλασης των ζημιών από πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, καθώς και η αναγέννηση των κατεστραμμένων τμημάτων του Πεντελικού βουνού.

Σε περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμμή άμεσης επέμβασης του ΣΠΑΠ, η οποία λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, καλώντας στον τετραψήφιο αριθμό τηλεφώνου 1566.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet