Έκκληση ΚΕΔΕ για τροποποίηση της Υ.Α. για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
Αυτοδιοίκηση

Έκκληση ΚΕΔΕ για τροποποίηση της Υ.Α. για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να τροποποιηθεί η Υπουργική Απόφαση που αφορά στη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), ζητεί με σχετική επιστολή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης.

Η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Ο κ. Γ. Πατούλης ζητεί να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται στη συμμετοχή των εκατοντάδων παιδιών με αναπηρία στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ).

Όπως υπογραμμίζει, τα Κέντρα οδηγούνται σε μείωση της δυναμικότητάς τους και σε αναγκαστική διακοπή φοίτησης των παιδιών.

Τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» και παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης σε 1.670 παιδιά με αναπηρία με την παράλληλη υποστήριξη των οικογενειών τους.

Ωστόσο, και όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ, παρά την εξαιρετική λειτουργία τους όλα τα περασμένα έτη και την απρόσκοπτη ένταξή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 2016 οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών ανακάλεσαν τις άδειες λειτουργίας σε εκείνα τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ που η δυναμικότητά τους ξεπερνά τα 25 άτομα με αναπηρία, επικαλούμενες την Αριθμ. Π2β/Γ.Π.οικ.14957 Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ 1397/Β΄/22-10-2001), την οποία εξέδωσε στις 9/10/2001 ο τότε υφυπουργός Υγείας Δ. Θάνος.

«Είναι τραγικό να μειώνεται η δυναμικότητα σε ήδη υπάρχοντα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και να αναγκάζονται οι δομές να διώξουν παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με αναπηρία που εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχουν στις δομές αυτές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπληρώνει ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση, καθώς τέλος του έτους είναι ορατό το ενδεχόμενο υπάρξει εκ νέου κίνδυνος να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Ο κ. Γ. Πατούλης καταλήγει στην επιστολή του ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες άμεσες «κατεπείγουσες ενέργειες – όχι πέραν τις 31/12/2016» προκειμένου να ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το 2017-2018 η δυναμικότητα των φορέων που ήδη έχουν λάβει άδεια λειτουργίας τα παρελθόντα έτη και λειτουργούν και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, να τροποποιηθεί η Υ.Α. Αριθμ. Π1β/Γ.Π.οικ.14957 όσον αφορά το άρθρο 1 που αναφέρεται στη δυναμικότητα των φορέων και να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που θα καθορίσει εκ νέου τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet