4 δήμαρχοι στα Βόρεια κοιτάζουν… κατάματα το προσφυγικό πρόβλημα
Αυτοδιοίκηση

4 δήμαρχοι στα Βόρεια κοιτάζουν… κατάματα το προσφυγικό πρόβλημα

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε ότι τα εύλογα δημοσιογραφικά ερωτήματα του ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ για ένα θέμα που κυριολεκτικώς «καίει» και τις τοπικές κοινωνίες στα Βόρεια Προάστια θα προκαλούσαν τόσο μεγάλο… προβληματισμό να απαντηθούν από κάποιους δημάρχους της περιοχής.

Ο λόγος για το διαδημοτικό ρεπορτάζ το οποίο ο ιστότοπός μας θεώρησε δημοσιογραφικό χρέος του να κάνει, μιας και πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί και τον τελευταίο πολίτη-δημότη αυτής της χώρας.

Ως οφείλαμε, αποστείλαμε, από την περασμένη Πέμπτη (3/3/2016), σχετικά ερωτήματα και στους έξι δημάρχους των Βορείων Προαστίων, τους Δήμους των οποίων καλύπτει δημοσιογραφικά το «Ε».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, καθώς και τους δημάρχους Κηφισιάς, Γιώργο Θωμάκο, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Τάσο Μαυρίδη και Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Σταθόπουλο, οι οποίοι, σεβόμενοι την προσπάθεια των δημοσιογράφων να ενημερώσουν, έγκαιρα και έγκυρα, τις τοπικές κοινωνίες για το μείζον θέμα του προσφυγικού, απάντησαν στα ερωτήματα του «Ε».

Από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι οι Δήμοι των Βορείων Προαστίων είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν, στον βαθμό που μπορεί ο καθένας, στην αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών. Ωστόσο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι δήμαρχοι της Κηφισιάς και της Λυκόβρυσης-Πεύκης είναι αυτοί οι οποίοι, αν και δηλώνουν «παρών» σε κάθε δράση ανακούφισης του πόνου των συνανθρώπων μας που ξεριζώνονται από τους τόπους του, την ίδια στιγμή δηλώνουν ότι οι Δήμοι τους αδυνατούν να φιλοξενήσουν κέντρα προσωρινής διαμονής προσφύγων, καθώς δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές.

Από τα γραφεία των δημάρχων Πεντέλης και Χαλανδρίου λάβαμε, την τελευταία ημέρα παράδοσης των απαντήσεων, τις εξής ενημερώσεις:

Πεντέλη: «Σας γνωρίζουμε επί του σχετικού, ότι οι θέσεις του Δημάρχου Πεντέλης για το θέμα είναι αυτές που εκφράστηκαν στην από 3/3/2016 έκτακτη συνεδρίαση Δ.Σ. της ΠΕΔΑ τις οποίες και σας κοινοποιούμε συνημμένα.

Χαλάνδρι: Ο δήμαρχος δεν μπορούσε να ασχοληθεί με τα ερωτήματά μας, καθώς ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο Δήμος το κοινοποιεί μέσω δελτίων Τύπου.

Ως προς τον δήμαρχο Πεντέλης, να σημειώσουμε ότι δεν έχει νόημα να επισυνάψουμε το κείμενο που επικαλείται το γραφείο του, το οποίο ο ιστότοπός μας έχει δημοσιεύσει από την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016. Να προσθέσουμε, απλώς, ότι με τα «ολίγα» ελληνικά που γνωρίζουμε, δεν βρήκαμε στην εν λόγω τοποθέτηση του δημάρχου τίποτε το οποίο να απαντά στα συγκεκριμένα και (κατανοούμε τη δυσκολία απάντησης) όχι «ευχάριστα» ερωτήματα του «Ε».

Ως προς τον δήμαρχο Χαλανδρίου, για τον οποίο ισχύει επίσης ότι δεν βρήκαμε στα δελτία Τύπου του Δήμου απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε, να προσθέσουμε και το εξής: Πιστεύουμε ότι η Δημοσιογραφία δεν υπηρετείται με δελτία Τύπου και επίσημες ανακοινώσεις, αλλά με την υποβολή ερωτημάτων των δημοσιογράφων προς την ελεγχόμενη εξουσία (τοπική και κεντρική).

Σε κάθε περίπτωση, επειδή για το «Ε» προέχει ενημέρωση των αναγνωστών του, ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες, έστω και σε… δεύτερο χρόνο, θα έχουν κάποιες απαντήσεις για λογαριασμό των δημοτών Πεντέλης και Χαλανδρίου πάνω στα ερωτήματα που θέσαμε στις αντίστοιχες δημοτικές Αρχές.

Ακολουθούν τα ερωτήματα που τέθηκαν υπόψη των δημάρχων και οι απαντήσεις που λάβαμε:

Ερωτήματα για Προσφυγικό
  • Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά τον κοινό συντονισμό των δύο φορέων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης;
  • Ως Δήμος ποια μέτρα έχετε λάβει μέχρι σήμερα για την ανακούφιση των προσφύγων που έχουν έλθει στη χώρα μας και ποιες ενέργειες σκοπεύετε αν αναλάβετε από εδώ και στο εξής, με δεδομένο ότι θεωρείται πλέον δεδομένος ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων εντός των ελληνικών συνόρων;
  • Αν χρειαστεί ο Δήμος σας να αναλάβει τη φιλοξενία κάποιου αριθμού προσφύγων, ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσετε;
  • Αν η απάντησή σας σχετικά με τη φιλοξενία προσφύγων εντός του Δήμου σας είναι θετική, έχετε κάποιες πρώτες προτάσεις για τον χώρο που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία των σχετικών δομών;
  • Ως αυτοδιοικητικός, αλλά και ως άνθρωπος, ποια συναισθήματα σας προκαλεί η εξέλιξη της τεράστιας ανθρωπιστική κρίσης που βιώνει, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ – Πρόεδρος ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου
«Θα βάλουμε πλάτη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης»
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης

1. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε σωστή συνεργασία με την κυβέρνηση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Παρά τις προειδοποιήσεις της ΚΕΔΕ εδώ και έναν χρόνο, η κυβέρνηση μέχρι πρότινος ηρνείτο να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος, εξαιτίας των ιδεολογικών της εμμονών.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν σε κάθε ευκαιρία για «πολιτική ανοικτών συνόρων», για πρόσφυγες «που λιάζονται και στη συνέχεια εξαφανίζονται», μέχρι και απειλές εκτοξεύονταν ότι «θα γεμίσουμε την Ευρώπη τζιχαντιστές», αν δεν προχωρήσει σύμφωνα με τις επιδιώξεις μας η διαπραγμάτευση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, με συνέπεια το Αιγαίο να μετατραπεί σε κύρια πύλη εισόδου προσφύγων  – μεταναστών προς την Ε.Ε.: Το 2015 το 85% των ροών προς την Ευρώπη διοχετεύθηκε μέσω του Αιγαίου, έναντι μόλις 22% το 2014. Σχεδόν 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως «πέρασμα» για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες!

Παρά την ένταση του προβλήματος, δεν προετοιμάστηκε ο κρατικός μηχανισμός να διαχειριστεί το πρόβλημα. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα. Επιπλέον, δεν αξιοποιήσαμε τους ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ μετατράπηκε η χώρα σε κέντρο παραμονής μεταναστών που δεν δικαιούνταν να χαρακτηριστούν πρόσφυγες.

Απαξιώθηκαν οι σκοποί και η λειτουργία των προ-αναχωρησιακών κέντρων κράτησης. Η επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών σταμάτησε, με αποτέλεσμα να στέλνεται στα κυκλώματα των διακινητών το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για το ταξίδι προς την Ευρώπη.

Όλο αυτό το διάστημα γίνεται η διαχείριση του προβλήματος, που έχει εθνική διάσταση, με μονομερείς ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης, χωρίς να υπάρχει και να έχει παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν επιδίωξε την ουσιαστική  διαβούλευση και τη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, αφού οι Δήμοι είμαστε ως θεσμός αυτοί που  εμπλεκόμαστε άμεσα στο πρόβλημα από την εμφάνισή του.

Η εξέλιξη δυστυχώς δικαίωσε τις ανησυχίες μας. Η χώρα μας, από κράτος – τράνζιτ των προσφύγων και των μεταναστών προς τις χώρες της Ευρώπης, πλέον μετατρέπεται, μετά το κλείσιμο των συνόρων, σε κράτος – στρατόπεδο προσφύγων.

2. Ο Δήμος Αμαρουσίου κινείται στο πλαίσιο που έχει χαράξει στο σύνολό της η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, μέσα από τις αποφάσεις του ανώτατου οργάνου της, της ΚΕΔΕ.

Ως Δήμος, λοιπόν, να θεωρείτε δεδομένο ότι σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση είναι αυτονόητο ότι «θα βάλουμε πλάτη», όπως έχουν κάνει όλοι οι Δήμοι άλλωστε μέχρι σήμερα. Όμως για μας έχει εξίσου μεγάλη σημασία η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ελλήνων πολιτών.

Για τον λόγο αυτό συντασσόμαστε με την απόφαση που έλαβε πρόσφατα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με την οποία ζητά:

Την άμεση δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχει, πέραν της κυβέρνησης, η Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησία.
Την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει και τοπικά σχέδια διαχείρισης, μέσα από τα οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν στα Κέντρα Φιλοξενίας, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η φιλοξενία, πόσο θα κοστίσει αυτό το εγχείρημα και ποιος θα αναλάβει να πληρώσει το κόστος αυτό.
Την οικονομική ενίσχυση των Δήμων από τους πόρους της Ε.Ε. που θα δοθούν για το προσφυγικό. Πιστεύουμε ότι εφόσον οι Δήμοι είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας, πρέπει να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν μέρος αυτών των χρημάτων, απευθείας, χωρίς μεσάζοντες. Δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται οι Δήμοι και τα χρήματα να τα διαχειρίζονται αποκλειστικά και μόνον οι ΜΚΟ.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των παράνομων μεταναστών στα κέντρα των πόλεων μας. Είναι άλλο πράγμα οι πρόσφυγες, κι άλλο οι παράνομοι μετανάστες. Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να μένουν σε κλειστές υποδομές μέχρι την επαναπροώθησή τους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι πρόσφυγες σε ανοιχτές.

Ο Δήμος Αμαρουσίου και οι Δήμοι στο σύνολό τους, είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση στην εθνική προσπάθεια για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλλουν όλοι, χωρίς μικροπολιτικές ή μικροκομματικές σκοπιμότητες, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών. Για μας το πρόβλημα είναι πρώτα από όλα ανθρωπιστικό.

3. Με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, στη φάση που βρισκόμαστε έχουν επιλεγεί συγκεκριμένοι χώροι σε όλη την επικράτεια, αλλά και στο Λεκανοπέδιο Αττικής, στους οποίους θα λειτουργήσουν Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων. Φαντάζομαι θα υπάρξουν κι αντίστοιχα ανακοινώσεις για τη λειτουργία των Προαναχωρητικών Κέντρων, όπου  θα φιλοξενηθούν οι μετανάστες μέχρι να επαναπροωθηθούν.

Το σχέδιο είναι τα Κέντρα αυτά να μην λειτουργήσουν εντός των αστικών ιστών των πόλεων, αλλά έξω από αυτές. Με αυτό το δεδομένο, φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί ως Δήμος να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ανάλογα, θα προσαρμόσουμε και τη στάση μας ως Δήμος.

Πάντως ανεπιφύλακτα σας λέω ότι θα αναλάβουμε στο επόμενο διάστημα πολλές πρωτοβουλίες, με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους αυτούς που δοκιμάζονται, σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς και οργανώσεις, γιατί ανεξάρτητα αν φιλοξενηθούν στο Μαρούσι ή όχι πρόσφυγες, έχουμε ευθύνη ως άνθρωποι πρώτα απ΄ όλα, να σταθούμε στο πλευρό των προσφύγων.

4. Με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό και παρά τις όποιες ατέλειες αυτός έχει, θεωρώ ότι στο Μαρούσι δεν θα υπάρξει ανάγκη να λειτουργήσει δομή φιλοξενίας προσφύγων. Ακόμη κι όσοι είχαν διατυπώσει κατά το παρελθόν την άποψη να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι αυτό το σενάριο δεν είναι λειτουργικό.

Ελπίζω το πρόβλημα να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων που αναγκαστικά θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας το επόμενο διάστημα και η κατάσταση να παραμείνει ελεγχόμενη. Πρώτα και πάνω από όλα για να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς που δοκιμάζονται οι αντοχές τους.

5. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να μένει ασυγκίνητος μπροστά σε αυτό το ανθρώπινο δράμα που εκτυλίσσεται όλα αυτά τα χρόνια και το ζούμε εντονότερα στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Όπως επίσης δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι ως πολίτης της Ευρώπης αγανάκτηση, για την υποκριτική στάση που κρατάνε κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Δυστυχώς, η αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών ανέδειξε τα εγγενή προβλήματα της Ένωσης, τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Την έλλειψη κοινής στρατηγικής και οράματος στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και το έλλειμμα αλληλεγγύης που επιδεικνύουν κάποιες ευρωπαϊκές ηγεσίες, που αρνήθηκαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Η Ευρώπη απαιτεί από την Ελλάδα να σφραγίσει τα σύνορά της μπροστά στη συνεχή ροή προσφύγων ή μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες, αλλά ταυτόχρονα όμως επιμένει, σωστά, ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να διασώζονται από τις άγριες θάλασσες και να απολαμβάνουν πολιτισμένων συνθηκών φροντίδας και εγκατάστασης. Στόχος κάποιων χωρών της Ευρώπης είναι να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων, διατηρώντας την ίδια στιγμή τη συνείδηση των Ευρωπαίων καθαρή. Αυτό δεν είναι όμως το όραμα της Ευρώπης. Η Ευρώπη των «κλειστών συνόρων» δεν είναι η Ευρώπη που συμφωνήσαμε.

Από την άλλη, ως αυτοδιοικητικός, δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ ανήσυχος για την εξέλιξη που έχουν πάρει τα πράγματα. Τα επόμενα χρόνια θα εγκλωβιστούν στην πατρίδα μας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Οι τοπικές αρχές και κοινωνίες θα κληθούν να σηκώσουν το κύριο βάρος της φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων. Κι αυτό από μόνο του είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, ιδιαίτερα λόγω της παρατεταμένης κρίσης που δοκιμάζει τη χώρα και την κοινωνία.

Η ευθύνη μας είναι μεγάλη ως Αυτοδιοίκηση. Πρέπει καταρχάς να προστατεύσουμε τις κοινωνίες μας από τις παρενέργειες της πολύχρονης παρουσίας τόσων χιλιάδων ανθρώπων εδώ, οι οποίοι μάλιστα έχουν εντελώς διαφορετική κουλτούρα από τη δική μας και κατά δεύτερον, να δούμε με ποιον τρόπο η παραμονή των προσφύγων στη χώρα μας, για όσο διάστημα διαρκέσει, θα γίνει με ανθρώπινες συνθήκες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ – Δήμαρχος Κηφισιάς
«Η Κηφισιά δεν μπορεί να δεχθεί hot spots»
Γιώργος Θωμάκος
Γιώργος Θωμάκος

Τόσο οι συμπολίτες μας της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης όσο και η διοίκηση του Δήμου μας έχουμε κατ΄ επανάληψη επιδείξει εμπράκτως την Αλληλεγγύη και τη Φιλανθρωπία μας, όχι μόνο στους συμπατριώτες μας απόρους, αλλά και στους πρόσφυγες που δέχεται η πατρίδα μας.

Είναι αυτονόητο ότι κανένας πολιτισμένος άνθρωπος δεν μένει ασυγκίνητος στις εικόνες εξαθλίωσης που καθημερινά βλέπουμε, μέσω του Τύπου και περιλαμβάνουν μάλιστα έως και μωρά παιδιά. Η Ελλάδα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα επιβεβαιώσουμε ξανά ότι αποτελούμε κέντρο Ανθρωπιάς, Πολιτισμού και Δημοκρατίας.

Στην επικράτεια του Δήμου μας δεν προσφέρονται ως κατάλληλοι έστω και για ολιγοήμερη φιλοξενία προσφύγων δημοτικοί και κοινόχρηστοι χώροι. Τονίζω μάλιστα ότι στις περιοχές μας που βρίσκονται παραπλεύρως της εθνικής οδού σημειώνεται δυστυχώς τους τελευταίους μήνες έξαρση της εγκληματικότητας, με διαρρήξεις και ληστείες και ως εκ τούτου φοβάμαι ότι στους συμπολίτες μας θα ενταθεί το αίσθημα ανασφάλειας σε περίπτωση εγκατάστασης οποιασδήποτε δομής φιλοξενίας στις συγκεκριμένες περιοχές.

Πιστεύω ότι ιδανική λύση για δημιουργία «hot-spots» προσφέρουν οι χώροι των στρατοπέδων και κυρίως των πρώην στρατοπέδων.

Τέλος, εκφράζω τη συγκρατημένη αισιοδοξία μου για αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και επαναπροώθησή τους όπως πληροφορούμαστε ότι προωθεί η κυβέρνηση.

ΤΑΣΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ – Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης
«Δεν διαθέτουμε κατάλληλους χώρους για υποδοχή προσφύγων»
Τάσος Μαυρίδης
Τάσος Μαυρίδης

1. Η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση αποτελεί το μείζον ζήτημα των τελευταίων εβδομάδων και για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Χιλιάδες άνθρωποι με οικογένειες και παιδιά ξεριζώνονται από την πατρίδα τους και επιζητούν ένα καλύτερο αύριο σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Φυσικά, η λύση του προσφυγικού υπερβαίνει τις δυνατότητες οποιασδήποτε χώρας για να μπορέσει να την αντιμετωπίσει μεμονωμένα. Απαιτείται μια συνεκτική και ολοκληρωμένη διαχείριση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προβεί άμεσα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της  για μια δίκαιη και υποχρεωτική κατανομή των αιτούντων άσυλο, καθώς και για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης.

Δυστυχώς, η άγνοια του επερχομένου κινδύνου έφερε τη χώρα μας μπροστά σε πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Όμως η Ελλάδα, αλλά και οι Έλληνες, γνωρίζουμε πολύ καλά τις συγκλονιστικές διαστάσεις του ζητήματος. Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας είναι αυτοί που βοηθούν εμπράκτως στην αντιμετώπιση και του προσφυγικού, είναι αυτοί που βρίσκονται στο πλάι των συνανθρώπων μας, προσφέροντάς τους από το υστέρημά τους.

Παρ’ όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, η χώρα μας βρήκε τη δύναμη να αγκαλιάσει τους αιτούντες άσυλο. Δεν έχει όμως τη δυνατότητα να φιλοξενήσει το σύνολο των προσφύγων και των μεταναστών που κινούνται με προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη. Για αυτόν τον λόγο χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις, σωστή οργάνωση και συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική ειρήνη, αλλά και να  αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κλίμα ξενοφοβίας και ρατσιστικών αντιλήψεων.

2. Εμείς από τη μεριά μας, ως Δήμος, στο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς, συμμετείχαμε και παλιότερα, αλλά και τώρα, σε δράσεις συγκέντρωσης τροφίμων, ρουχισμού, αλλά και φαρμάκων για τους πρόσφυγες.

Σήμερα καλούμε, τους κατοίκους του Δήμου μας να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος, το οποίο λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και να δώσουν το «παρών», προσφέροντας είδη άμεσης ανάγκης, τα οποία θα προωθηθούν άμεσα στους τόπους συγκέντρωσης προσφύγων και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

3. Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, όπως και όλοι οι Δήμοι θεωρώ, θα συμβάλλουν τα μέγιστα σε  αυτήν την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ο Δήμος μας, όπως δήλωσα και προηγουμένως, είναι πρόθυμος να προσφέρει υλική βοήθεια στους πρόσφυγες, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά αδυνατεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες λόγω της έλλειψης κατάλληλων χώρων. Οι χώροι που θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ή να διαμορφωθούν κατάλληλα για να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση όλοι οι άνθρωποι που θα χρειαστεί να μείνουν εκεί.

5. Το τεράστιο ζήτημα των προσφύγων που μαστίζει την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, μόνο συναισθήματα λύπης και απογοήτευσης για τον ανθρώπινο πόνο μπορεί να δημιουργήσει. Εικόνες με ανθρώπους που περπατούν ανάμεσα στα χωράφια, κουβαλώντας στους ώμους τους τα υπάρχοντά τους, παιδιά που κοιμούνται έξω στο κρύο, με μόνη προστασία έναν υπνόσακο για να ζεσταθούν και πόσα άλλα διασχίζουν τη θάλασσα, με πλαστικές βάρκες.

Εικόνες ντροπής, εικόνες που μας ωθούν, ευτυχώς, στη δράση και όχι στην επανάπαυση. Τουλάχιστον ο Έλληνας δεν ξεχνάει ποτέ τη δική του μακρά ιστορία του ξεριζωμού και για αυτό είναι πάντα αλληλέγγυος προς τον συνάνθρωπο. Και θεωρώ αυτό ότι είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ – Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής
«Θα ανταποκριθούμε σε περίπτωση ανάγκης και στο θέμα φιλοξενίας προσφύγων»
Γιάννης Σταθόπουλος
Γιάννης Σταθόπουλος

1. Νομίζω ότι, με μικρές εξαιρέσεις, υπάρχει πλέον ικανοποιητική συνεργασία όλων των πλευρών για την καλύτερη αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

2. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει μέχρι σήμερα αποστείλει κατ’ επανάληψη βοήθεια σε πρόσφυγες στα νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος κ.α.) και  στο Λεκανοπέδιο (Ελληνικό, Σχιστός, Πειραιάς κ.α.).

Ξεκινήσαμε επίσης τη δράση «Πιάσε το χέρι μου», μαζί με τον Δήμο Χαλανδρίου, για την ευαισθητοποίηση των μαθητών όλων των Σχολείων μας στο προσφυγικό ζήτημα.

Ταυτόχρονα ζητήσαμε βοήθεια σε συγκεκριμένα είδη από τους πολίτες και η ανταπόκρισή τους  είναι συγκινητική.

3. Θα αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση και να είστε σίγουρος ότι, με συνεννόηση, θα τη βρούμε.

4. Οι Δήμοι όλης της χώρας (Καβάλα, Τρίκαλα, Κοζάνη κ.ά.), αλλά και οι Περιφέρειες (π.χ. Δούρου, Μπακογιάννης κ.ά.) έχουν δείξει το καλύτερο πρόσωπό τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Εμείς θα ανταποκριθούμε σε περίπτωση ανάγκης, ανάλογα με τον βαθμό βοήθειας που πιθανά θα ζητηθεί.

5. Πέραν των δικών μου συναισθημάτων, οι ευθύνες όλων όσων υποθάλπουν τους εμφυλίους στη Συρία, τον Λίβανο κ.α., είναι μεγάλες.

Η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει πολιτική και να σταματήσουν οι πόλεμοι γιατί τότε μόνο θα σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές και η ανθρωπιστική κρίση. Αν αυτό δεν γίνει, ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα φεύγουν από τις χώρες αυτές, αναζητώντας καλύτερη τύχη.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet