Γιάννης Μυλωνάκης: Στη λογική του «πάμε και βλέπουμε» εμείς αντιτάσσουμε πρόγραμμα, γνώση και μεθοδικότητα
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Γιάννης Μυλωνάκης: Στη λογική του «πάμε και βλέπουμε» εμείς αντιτάσσουμε πρόγραμμα, γνώση και μεθοδικότητα

Ο επικεφαλής του ανεξάρτητου δημοτικού συνδυασμού Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή Γιάννης Μυλωνάκης βρίσκεται μπροστά από το πιο κρίσιμο, ίσως, 100άρι της πολιτικής διαδρομής του στην Αυτοδιοίκηση. Το εγχείρημα μεγάλο, καθώς επιδιώκει να κάνει την ανατροπή στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, αφήνοντας έξω από τον δεύτερο γύρο έναν εκ των Βασίλη Ζορμπά (νυν δήμαρχο) και Γιάννη Σταθόπουλο (τέως δήμαρχο), ώστε να διεκδικήσει τη δεύτερη Κυριακή τη δημαρχία στην πόλη.

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Σε ποια σημεία όμως διαφοροποιείτε απέναντί τους ο Γ. Μυλωνάκης, γιατί προβάλλεται ως το «νέο» και με ποιο σχέδιο θα διοικήσει τον Δήμο, εάν εκλεγεί.

Γι’ αυτά και άλλα ενδιαφέροντα μιλά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε», λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες, στον στίβο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου «Σταύρος Κώτσης». Εξάλλου, ο ίδιος έβαλε τον πήχη ψηλά…

Κύριε Μυλωνάκη, σας ακούμε συχνά να μιλάτε για το «αποτυχημένες διοικήσεις του χθες». Πού νομίζετε ότι απέτυχαν οι κ.κ. Ζορμπάς και Σταθόπουλος;

Σέβομαι την προσπάθεια που έκαναν οι κ.κ. Ζορμπάς και Σταθόπουλος, αλλά τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Από μαθητής θυμάμαι να εξαγγέλλονται και να εγκαινιάζονται μια σειρά από μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η πόλη μας: το κολυμβητήριο, η Βίλα Ιόλα, το δημαρχείο, το Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης», το Αθλητικό Κέντρο Πευκακίων, το Δημοτικό Κοιμητήριο.

Κανένα από αυτά τα έργα δεν έχει παραδοθεί στους πολίτες. Και ούτε πρόκειται να ολοκληρωθούν, γιατί για κανένα από αυτά δεν έχει εξασφαλισθεί το σύνολο της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

Η λογική «πάμε και βλέπουμε» δεν ταιριάζει στη σύγχρονη εποχή. Χρειάζεται γνώση, ξεκάθαρο σχέδιο και μεθοδικότητα.

Προβάλλεστε ως η εναλλακτική λύση, που θα αλλάξει την πόλη. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι εσείς θα πετύχετε εκεί που ακριβώς απέτυχαν οι προηγούμενοι;

Στο πρώτο έτος της δημοτικής μας θητείας, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, θα φανεί η ποιοτική διαφορά μας με τους δημάρχους του χθες.

Στο πρώτο κιόλας εξάμηνο ο Δήμος μας θα έχει αποκτήσει 5ετές επιχειρησιακό σχέδιο, νέο μοντέλο οργάνωσης του Δήμου σε επίπεδο γειτονιάς, ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης των δημοτικών υπηρεσιών του Δήμου από τους πολίτες. Θα έχει, επίσης, αποκτήσει τέσσερα επιμέρους σχέδια -Βιώσιμης Αστικής Μετακίνησης, Προσβασιμότητας, Πράσινης και Ψηφιακής Μετάβασης- τα οποία είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουμε πόρους και να υλοποιήσουμε χρήσιμα έργα για την πόλη.         

Σχεδόν όλοι οι δημοτικοί συνδυασμοί (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης), ανάμεσά τους και ο δικός σας, επιχειρούν να πείσουν ότι είναι μακριά από τα κόμματα. Το πρόβλημα κατά τη γνώμη σας είναι η κομματική ή μη προέλευση ενός υποψηφίου ή ικανότητά του να καταρτίσει συγκεκριμένο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα για να αλλάξει την πόλη του και κυρίως να το εφαρμόσει την επόμενη μέρα;

Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον συνδυασμό μας. Νομίζω ότι όλοι οι δημότες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αντιλαμβάνονται αμέσως ότι στον συνδυασμό μας μετέχουν συμπολίτες μας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Κι αυτό είναι αλήθεια: όλοι μας αφήσαμε τις κομματικές ταυτότητες στα σπίτια μας και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για να αλλάξουμε την Αγία Παρασκευή.

Σέβομαι την προσπάθεια που έκαναν οι κ.κ. Ζορμπάς και Σταθόπουλος, αλλά τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους… Εμείς έχουμε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για το πώς και το πότε θα κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε.          

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται, επίσης, ότι το μόνο πρόγραμμα που κυκλοφορεί στην πόλη, με συγκεκριμένες προτεραιότητες και προτάσεις για τον Δήμο, είναι το δικό μας. Είναι προτάσεις που έχουν μελετηθεί σε βάθος, έχουν ενσωματώσει τις καλύτερες πρακτικές από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μπορούν να εφαρμοστούν μία προς μία.

Γι’ αυτό και ζητάμε τη θετική ψήφο των συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να τολμήσουν την ανατροπή.   

Το πρόγραμμα που πρόσφατα παρουσιάσατε έχει 12 βασικούς άξονες, με επιμέρους ενότητες. Εάν εκλεγείτε όμως στη θέση του δημάρχου, ποιες θα είναι οι πρώτες πέντε προτεραιότητες που θα προτάξετε άμεσα;

Όπως είπα και πριν, θέλουμε εντός του πρώτου εξαμήνου o Δήμος να έχει αποκτήσει 5ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα, νέο μοντέλο οργάνωσης σε επίπεδο γειτονιάς, ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης όλων των δημοτικών υπηρεσιών από τους πολίτες και 4 επιμέρους σχέδια, Βιώσιμης Αστικής Μετακίνησης, Προσβασιμότητας, Πράσινης και Ψηφιακής Μετάβασης.

Στο δεύτερο εξάμηνο της θητείας μας θα έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες μελέτες για να διεκδικήσουμε πόρους και να ολοκληρώσουμε επιτέλους τα μεγάλα έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Θα παρουσιάσουμε, επίσης, ετήσιο πρόγραμμα αναβάθμισης των πεζοδρομίων και του εσωτερικού οδικού δικτύου, την προκήρυξη για μελέτη και κατασκευή του πρώτου υπόγειου χώρου στάθμευσης με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, τη δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Έχουμε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για το πώς και το πότε θα κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε.          

Τα πρόσφατα οδυνηρά γεγονότα με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στη χώρα μας απέδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι στην Πολιτική Προστασία «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Σε τοπικό επίπεδο πόσο ασφαλή θα χαρακτηρίζατε σήμερα τον Δήμο Αγίας Παρασκευής στον συγκεκριμένο τομέα και τι θα αλλάζατε άμεσα;

Καμία πόλη σε καμία χώρα του πλανήτη μας δεν είναι 100% ασφαλής μπροστά στην κλιματική κρίση. Γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε αμέσως στον επανασχεδιασμό της δομής της τοπικής Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος περιλαμβάνει: δημιουργία συντονιστικού κέντρου και διασύνδεσή του με το αντίστοιχο του ΣΠΑΥ (σ.σ. Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Υμηττού), άμεση σύνταξη των τοπικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης, με ασκήσεις εφαρμογής, άμεση εγκατάσταση συστήματος θερμικών ανιχνευτών στον Υμηττό, κρουνών υδροληψίας, υδροβόλων συστημάτων και αναβάθμιση των δεξαμενών με αισθητήρες πληρότητας, αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των μέσων ατομικής προστασίας, καθώς και δημιουργία ομάδας εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.

Το σημαντικό είναι να μιλήσουμε στους νέους με θετικό και αξιόπιστο προγραμματικό λόγο και να τους πείσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε σχέση με τις δημοτικές αρχές του χθες.

Μεσοπρόθεσμα, όμως, θα πρέπει να επενδύσουμε στην ανθεκτικότητα των υποδομών, στη χρήση βιοκλιματικών υλικών στα δημοτικά έργα, στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων και της χρήσης των ΑΠΕ (σ.σ. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης.    

Η καθαριότητα, αλλά και η διαχείριση των αποβλήτων, δεν αποτελούν από τα «δυνατά» στοιχεία του Δήμου σας. Το δικό σας πρόγραμμα τι περιλαμβάνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Ο Δήμος πρέπει να αποκτήσει νόμιμο και σύγχρονο αμαξοστάσιο, Πράσινο Σημείο και Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης. Γι’ αυτό και θα διεκδικήσουμε από το ΥΠΕΝ (σ.σ. υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) τον μόνο διαθέσιμο χώρο στον Δήμο μας, στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής.

Παράλληλα, θα εφαρμόσουμε εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης με ανταποδοτικά οφέλη για τους χρήστες. Πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση στην πόλη ότι στο επόμενο διάστημα ο καθένας μας θα χρειαστεί να ανακυκλώνει έξι φορές περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε αφενός να προστατέψουμε το περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας και αφετέρου να αποτρέψουμε την αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας στο μέλλον.

Πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι αναφέρονται στις μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης κοινοτικών και άλλων κονδυλίων για την πραγματοποίηση έργων, αλλά όταν βρίσκονται στη δημοτική αρχή τα αποτελέσματά τους είναι πενιχρά. Πού νομίζετε ότι «σκαλώνουν» και πώς εσείς θα καταφέρετε να διαφοροποιηθείτε;

Προϋπόθεση για να διεκδικήσεις πόρους είναι να καταθέτεις αξιόπιστες και ώριμες μελέτες. Προσωπικά, από το 2012 προσφέρω τις επαγγελματικές μου γνώσεις σε επιχειρήσεις, δήμους και δημόσιους οργανισμούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τα κοινοτικά προγράμματα για να χρηματοδοτήσουν κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα.

Μπορώ, λοιπόν, να πω ότι έχω την επαγγελματική εμπειρία και τη γνώση για να κάνω τη διαφορά ως δήμαρχος σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Οι νέοι στέκονται αρκετά δύσπιστοι, αν όχι αδιάφοροι, απέναντι στους πολιτικούς και σε τοπικό επίπεδο. Πώς θα τους φέρετε στην κάλπη της Κυριακής 8 Οκτωβρίου; Τι έχουν να περιμένουν από εσάς αν βγείτε δήμαρχος;

Οι νέοι κάθε άλλο παρά αδιάφοροι είναι. Έχουν όνειρα, έχουν απαιτήσεις, νοιάζονται για τη γειτονιά τους και τον τόπο που ζουν. Το σημαντικό είναι να τους μιλήσουμε με θετικό και αξιόπιστο προγραμματικό λόγο και να τους πείσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε σχέση με τις δημοτικές αρχές του χθες.

Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, γι’ αυτό και επιμένουμε στο πρόγραμμα και στο σχέδιό μας και είμαι αισιόδοξος ότι η νεολαία θα μας εμπιστευθεί.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet