Δήμος Μπροστά+: Ο τρόπος που φροντίζουμε τις ανάγκες των ΑμεΑ είναι δείκτης του Πολιτισμού μας
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Δήμος Μπροστά+: Ο τρόπος που φροντίζουμε τις ανάγκες των ΑμεΑ είναι δείκτης του Πολιτισμού μας

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1992 ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι μια μέρα που μας καλεί να αναλογιστούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να εστιάσουμε στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότερα από 1 δις. Άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποια οποιασδήποτε μορφής αναπηρία. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για μία… μειονότητα, αλλά για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, που αξίζει τον σεβασμό και την προσοχή μας.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα, 30 χρόνια μετά την πρώτη εκείνη Παγκόσμια Ημέρα, οι πόλεις μας δεν είναι καθόλου φιλικές για τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες. Η προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους, δομές, πεζοδρόμια δεν είναι δεδομένη, το εκπαιδευτικό σύστημα στερείται οργάνωσης και εξειδικευμένου προσωπικού για την ένταξη και συμπερίληψή τους, η υγειονομική φροντίδα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωπα με το σκληρό πρόσωπο του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο τρόπος που φροντίζουμε τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία είναι δείκτης του Πολιτισμού μας. Είναι υποχρέωση όλων μας, να δημιουργήσουμε ασφαλείς και προσβάσιμες πόλεις, ανοικτές στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων ταλέντων και χαρακτηριστικών τους και, φυσικά, να αγωνιστούμε για την άρση όλων των εμποδίων για την κοινωνική τους ενσωμάτωση και την διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία.

Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Και αυτό δεν θα πρέπει να είναι μια υπόσχεση που δίνεται με αφορμή μία παγκόσμια ημέρα. Απαιτείται πάνω από όλα θέληση, πλάνο και, κυρίως, ενσυναίσθηση, ώστε να στραφούμε στα προβλήματα των συμπολιτών μας.

Και μην ξεχνάμε ποτέ ότι τα Άτομα με Αναπηρίες δεν «επαιτούν» προνόμια και διευκολύνσεις. Απαιτούν και δικαιούνται μια κοινωνία που θα σέβεται την ιδιαιτερότητά τους και θα τα αντιμετωπίζει ως ισότιμους πολίτες.

Αντώνης Χαριτάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΕΑΠ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet