Νίκος Μπάμπαλος:  Η καθημερινή και αδιάκοπη δουλειά στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής θα συνεχιστεί…
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Νίκος Μπάμπαλος: Η καθημερινή και αδιάκοπη δουλειά στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής θα συνεχιστεί…

Στον πανέμορφο κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής επιδιώξαμε να συναντήσουμε τον δήμαρχο της πόλης Νίκο Μπάμπαλο, στο πλαίσιο της συνέντευξης που είχαμε προγραμματίσει, μιας και η απόκτηση του συγκεκριμένου χώρου αποτελούσε ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» της παρούσας δημοτικής θητείας του.

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Ωστόσο, η συζήτηση με τον εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο, με την παράταξη Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη, δεν περιορίστηκε στο εν λόγω θέμα, αλλά επεκτάθηκε στα όσα έγιναν στην πόλη τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε εκείνα που… έμειναν πίσω, στις μεγάλες προκλήσεις που θέτει πλέον και στην Αυτοδιοίκηση η διαχείριση των απορριμμάτων και της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και στα χρόνια προβλήματα για τα οποία φωνάζουν οι αιρετοί…

Κύριε Μπάμπαλε, διεκδικείτε μια ακόμη θητεία στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Ποια πεπραγμένα της νυν θητείας σας θεωρείτε ότι δικαιολογούν το αίτημα για ανανέωση της εμπιστοσύνης των δημοτών στο πρόσωπό σας;

Εάν μου ζητάτε να συνοψίσω σε μία φράση εκείνο το οποίο πιστεύω ότι είναι ο παράγοντας που οδηγεί τους συνδημότες μας να μας εμπιστευτούν εκ νέου, είναι η καθημερινή και αδιάκοπη δουλειά για την πόλη μας, το μεγάλο μας σπίτι όπως μου αρέσει να αποκαλώ το Ηράκλειο. Είμαστε η δημοτική αρχή που ασχολήθηκε σοβαρά και εντατικά με την καθημερινότητά τους, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, πραγματοποιώντας έργα, μικρά και μεγάλα, σε όλες τις γειτονιές, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας αυτά που στο παρελθόν φάνταζαν ακατόρθωτα.

Ξέρετε, κ. Σταθόπουλε, σε μια εποχή μετά από χρόνια δύσκολα, γεμάτα αβεβαιότητα, πρώτα με την οικονομική κρίση και μετά με την πανδημία, ο πολίτης άλλαξε τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του. Πρώτα και κύρια θέλει να έχει κάποιες σταθερές στην καθημερινότητά του που θα κάνουν τη ζωή του πιο εύκολη και λειτουργική. Ο Δήμος μας του το προσφέρει αυτό. Έχουμε μια πόλη καθαρή, όπου συνεχώς βελτιώνουμε τα πεζοδρόμια και το οδικό της δίκτυο, φτιάχνουμε πλατείες, προσθέτουμε πράσινο, δημιουργούμε πεζόδρομους, αυξάνουμε τους αθλητικούς χώρους, ανακαινίζουμε τις παιδικές χαρές, τη φωτίζουμε όλο και περισσότερο. Απλά πράγματα, δηλαδή, τα οποία όμως τόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην καθημερινή ζωή των συνανθρώπων μας.

Βεβαίως υπάρχουν και τα μεγάλα: οι ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολείων της πόλης, η δημιουργία νέας πτέρυγας στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, η κατασκευή ακόμα ενός πολιτιστικού κέντρου, το οποίο θα είναι για τη νεολαία, στο πάρκο της οδού Πεύκων, ο εκσυγχρονισμός της καθαριότητας και της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, η αστική ανάπλαση με τη δημιουργία μεγάλου δικτύου δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με βιοκλιματικά υλικά, για να βοηθήσουμε στο μικροκλίμα της πόλης, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι συνεχόμενες μειώσεις στα δημοτικά τέλη και τόσα άλλα.

Είμαστε η δημοτική αρχή που ασχολήθηκε σοβαρά και εντατικά με την καθημερινότητα των πολιτών…

Και φυσικά, το μεγαλύτερο επίτευγμά μας μέσα σε αυτή την 4ετία, η απόκτηση του κτήματος Φιξ, του μεγαλύτερου πάρκου της πόλης μας. Αυτά τα 28 στρέμματα πρασίνου και αναψυχής που, μετά από 40 χρόνια άκαρπων προσπαθειών και υποσχέσεων, εμείς καταφέραμε να περάσουν στον Δήμο, να ανήκουν στους δημότες και τις μελλοντικές γενιές.

Αλλά, αγαπητέ κ. Σταθόπουλε, για να διαλέξατε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη εδώ, στο κτήμα Φιξ, φαντάζομαι θα ακολουθήσει εξειδικευμένη ερώτηση…

Με βάση τις δεσμεύσεις σας απέναντι στους πολίτες το 2019, σε ποιο ποσοστό θεωρείτε ότι υλοποιήσατε τα όσα υποσχεθήκατε, τι δεν προλάβατε να κάνετε και για ποιους λόγους;

Ακριβώς επειδή οι υποσχέσεις μας είχαν και έχουν να κάνουν κυρίως με την καθημερινότητα, καταφέραμε και υλοποιήσαμε ένα μεγάλο ποσοστό του προγράμματος που είχαμε για αυτή την 4ετία. Στον βαθμό, μάλιστα, που αφορά έργα και δράσεις που άπτονται αποκλειστικής αρμοδιότητας Δήμου μπορώ να σας πω ότι ανταποκριθήκαμε σε ένα ποσοστό 100%. Δεν ξέρω το κτήμα Φιξ τι ποσοστό μπορεί να πάρει…

Υπάρχουν βέβαια και αυτά που έχουμε υποσχεθεί, έχουμε δρομολογήσει, αλλά ακόμα δεν έχουν μπει μπροστά. Και για να μην κρυβόμαστε, αυτά είναι η ανάπλαση της Λεωφόρου Ηρακλείου και η υπογειοποίηση της οδού Μελίνας Μερκούρη.

Το πρώτο είναι καθαρά ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής -καθώς ως διαδημοτικός ο συγκεκριμένος δρόμος ανήκει στη δικαιοδοσία της- το δεύτερο έχουμε τη δέσμευση της Περιφέρειας ότι θα χρηματοδοτηθεί, είτε από δικούς της πόρους, είτε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που χειρίζεται. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως ο Δήμος έχει ολοκληρώσει αυτά που έπρεπε να κάνει -μελέτες, ρυθμίσεις κτλ- και αναμένουμε την ανταπόκριση του δεύτερου βαθμού της Αυτοδιοίκησης. Είμαι αισιόδοξος ότι τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε.

Επίσης, μακριά από εμένα οι δικαιολογίες, αλλά όταν σχεδόν τη μισή τρέχουσα θητεία την περάσαμε με πανδημία, καταλαβαίνετε και εσείς και οι πολίτες ότι δεν μπορέσαμε να κάνουμε όλα αυτά που θέλαμε. Αφενός γιατί όλος ο πλανήτης μπήκε σε μια μεγάλη παύση, αφετέρου γιατί έπρεπε να αναπροσαρμόσουμε τις δράσεις μας και να τις κατευθύνουμε στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, υγειονομικά αλλά και οικονομικά.

Εάν επανεκλεγείτε στη θέση του δημάρχου, ποια είναι τα μεγάλα «στοιχήματα» που θα βάλετε προκειμένου να βελτιώσετε την καθημερινότητα των συμπολιτών σας, αλλά και να αναβαθμίσετε την ποιότητα της ζωής τους;

Θα συνεχίσω από εκεί που σταμάτησα στην προηγούμενη απάντηση, γιατί νιώθω ότι πρέπει να κερδίσουμε πίσω τα χρόνια που χάσαμε από την πανδημία. Έτσι, η μηχανή του Δήμου θα αυξήσει στροφές, θα δουλέψουμε ακόμα πιο εντατικά και γρήγορα ώστε να προχωρήσουν όλα όσα έχουμε σε εκκρεμότητα και τα οποία είτε έχουν δρομολογηθεί, είτε είναι ένα βήμα πριν την εκκίνηση της υλοποίησης.

Για παράδειγμα, η κατασκευή ενός ακόμα κλειστού γυμναστηρίου – γηπέδου στην πόλη, με την ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ – βόλεϊ στη διασταύρωση των οδών Πολυτεχνείου και Κουντουριώτου, τον γνωστό «Τυφώνα», σε κλειστό. Έχουμε τελειώσει τις μελέτες και έχουμε σχεδιάσει έναν σύγχρονο αθλητικό χώρο. Θα βρούμε και πηγή χρηματοδότησης ώστε να προχωρήσουμε σε άμεσο χρόνο. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το πρόγραμμα δημιουργίας τεσσάρων κλειστών προπονητηρίων σε αντίστοιχες αυλές σχολείων της πόλης. Με το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων θα λύσουμε οριστικά το πρόβλημα αθλητικής στέγης στο Ηράκλειο και για τους συλλόγους της πόλης μας, αλλά και για τους δημότες που θέλουν να αθλούνται.

Επιπλέον, θα συνεχίσουμε τις ανακαινίσεις των σχολείων μας. Ήδη περιμένουμε το Πράσινο Ταμείο να βγάλει νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ενεργειακών αναβαθμίσεων σε σχολικά κτήρια. Έχουμε έτοιμους φακέλους και σκοπεύουμε να απορροφήσουμε το μέγιστο δυνατό κονδύλι για τον Δήμο μας.

Και βέβαια ένα σημαντικότατο «στοίχημα» είναι η αξιοποίηση του κτήματος Φιξ…

Θα έρθουμε λίγο αργότερα σε αυτό κ. δήμαρχε. Ίσως και το ερώτημα που θα σας κάνω ευθύς αμέσως να σχετίζεται κάπως και με το συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε ακούσει αρκετές φορές να κατηγορείτε μερίδα της αντιπολίτευσης ότι πολεμά πρωτοβουλίες και αποφάσεις που είναι προς το συμφέρον των Ηρακλειωτών. Από την αντίπερα όχθη υποστηρίζεται ότι δεν αντιτάσσονται στα έργα που χρειάζεται η πόλη, αλλά στη δική σας «αλαζονική συμπεριφορά», που απορρίπτει οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση. Πού βρίσκεται η αλήθεια;

Η αλήθεια είναι στους αριθμούς και στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Και επειδή όλες σχεδόν οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. αυτής της θητείας μεταδόθηκαν και παραμένουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο, ερευνήστε ποιος και πώς ψήφιζε αλλά και ποιος έφερνε προτάσεις.

Και όταν λέω προτάσεις, εννοώ ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα σχέδια, όχι ευχολόγια και ανέφικτες πρακτικές. Γιατί στα λόγια όλοι χτίζουμε ανώγια, που λέει ο σοφός λαός, με τα έργα δεν το έχουμε όλοι, ή τουλάχιστον άλλοι…

Όμως για να δούμε ποιος είναι αυτός που δεν δέχεται τη συζήτηση και τις εναλλακτικές προτάσεις. Θα σας δώσω ένα πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πριν τρία χρόνια συζητούσαμε τα δημοτικά τέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο και η δική μας πρόταση ήταν για νέα μείωση, την τέταρτη συνεχόμενη σε αντίστοιχες χρονιές που θέλαμε να κάνουμε, εάν θυμάμαι καλά. Μια παράταξη από την αντιπολίτευση -δεν λέω όνομα για να μην θεωρηθεί ότι ευνοώ ή υποβαθμίζω κάποιον προεκλογικά- έκανε αντιπρόταση να μειώσουμε τον ΦΗΧ (σ.σ. φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων) λίγο παραπάνω από όσο προτείναμε εμείς. Το συζητήσαμε, το ερευνήσαμε, είδαμε ότι η πρόταση ήταν βιώσιμη για το δημοτικό ταμείο, το δεχθήκαμε και το ψηφίσαμε. Σε ένα κορυφαίο ζήτημα για την πόλη και ακούσαμε και υιοθετήσαμε μια εναλλακτική πρόταση.

Νιώθω ότι πρέπει να κερδίσουμε πίσω τα χρόνια που χάσαμε από την πανδημία. Έτσι, η μηχανή του Δήμου θα αυξήσει στροφές, θα δουλέψουμε ακόμα πιο εντατικά και γρήγορα…

Αντίθετα, θα σας πω χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν σύμβουλοι που ενώ δεν ψήφισαν να γίνουν έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, βλέπε αστική ανάπλαση Καναπίτσας, τώρα προεκλογικά περιοδεύουν στις ίδιες γειτονιές και υπόσχονται στους δημότες… Κατά τα άλλα, εγώ είμαι ο «αλαζόνας».

Ξέρετε, όταν δεν μπορούν να σου προσάψουν κάτι άλλο βρίσκουν ένα επίθετο γενικού χαρακτηρισμού και το πετάνε μπας και κολλήσει. Όταν δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ότι είσαι τίμιος, ότι δουλεύεις, ότι είσαι δίπλα στον δημότη κάθε μέρα, ότι έχεις νοικοκυρέψει οικονομικά τον Δήμο, ότι έχεις κάνει έργο στην πόλη, ε τότε ρίχνουν ένα «αλαζόνας». Δεν πειράζει. «Αλαζόνας» ήμουν για τους ίδιους και το 2019 και ο λαός τους έδωσε την απάντηση. «Αλαζόνας» λένε ότι είμαι και τώρα. Θεωρώ ότι και πάλι την ίδια απάντηση θα πάρουν. Και αυτό δεν είναι… αλαζονικό.

Και να που ήρθε η ώρα για το κτήμα Φιξ. Η περιπετειώδης απόκτησή του υπήρξε από τις προκλήσεις της θητείας σας. Πρόκληση όμως είναι και η επόμενη μέρα του. Πώς σκοπεύετε να το αξιοποιήσετε; Μπορείτε να μας δώσετε συνοπτικά ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των όσων σχεδιάζετε στον συγκεκριμένο χώρο;

Ήρθε η ώρα λοιπόν… Καλά κάνετε και με ρωτάτε για το μέλλον και όχι για το πώς φτάσαμε ως εδώ, γιατί και εγώ πραγματικά πιστεύω ότι ο δημότης νοιάζεται μόνο για το τι θα του δώσεις αύριο και όχι τι έγινε χθες.

Παρ’ όλα αυτά, και επειδή το έχω και ως προσωπική πικρία, η Ιστορία θα γράψει πως όταν ήρθε η μεγάλη ώρα ο Δήμος να αποκτήσει το κτήμα Φιξ δεν ήταν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι υπέρ. Και όχι μόνο δεν ήταν όλοι υπέρ, αλλά υπήρξαν και αυτοί που πολέμησαν την προσπάθεια και φανερά αλλά και υπόγεια. Όμως αυτά είναι συζήτηση για τον ιστορικό του μέλλοντος.

Εμείς κοιτάμε μόνο μπροστά και μπροστά μας έχουμε τα καλύτερα. Το κτήμα είναι δικό μας, ανήκει στους δημότες οι οποίοι, από τις αρχές του 2023, που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του, το γεμίζουν και το χαίρονται. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση για τις επίμονες προσπάθειες που κάναμε να βλέπεις τους συμπολίτες σου να κάνουν βόλτα, τα παιδιά να παίζουν, τα παιδικά πάρτι που γίνονται συχνότατα πλέον, αλλά και τις παρουσίες χιλιάδων Ηρακλειωτών στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε μέσα σε αυτόν τον χώρο. Δεν ξέρω εάν είχατε την ευκαιρία να το επισκεφθείτε, αλλά το καλοκαίρι με το θερινό σινεμά χωρίς εισιτήριο, που στήσαμε μέσα στο Φιξ, γίναμε πόλος έλξης για όλους τους σινεφίλ, όχι μόνο της πόλης αλλά και όλης της Αττικής.

Με τις επόμενες κινήσεις μας σκοπεύουμε να τονώσουμε το πράσινο -ήδη έχουμε εισηγηθεί και έχουμε εγκρίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την προσθήκη περισσότερων δένδρων- να οργανώσουμε καλύτερα την προστασία και τη φύλαξή του ώστε να μπορέσουμε να το ανοίγουμε καθημερινά πλέον αλλά, βέβαια, και το μεγάλο project της αναστύλωσης των ιστορικών κτηρίων εντός του κτήματος.

Ήδη έχω κάνει μια πρώτη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, με τον οποίο συμφωνήσαμε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ οι απαιτούμενες μελέτες και, σε επόμενο βήμα, να ενταχθεί η χρηματοδότηση αυτών καθ’ αυτών των έργων αναστύλωσης στο πρόγραμμα «Διατηρώ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η διάνοιξη-επέκταση της Λ. Κύμης είναι ακόμη ένα θέμα που απασχολεί έντονα την πόλη σας και όχι μόνο. Σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα, πόσο ικανοποιημένος είστε από τις εξελίξεις και τι απομένει να γίνει από εδώ και πέρα;

Θα το πω ακόμα μια φορά, όπως άλλωστε το λέμε και στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας. Θα είμαστε θετικοί στη διάνοιξη, γιατί πιστεύουμε ότι όντως θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο Λεκανοπέδιο, μόνο όμως εάν διασφαλισθεί ότι το έργο δεν θα επιβαρύνει την πόλη μας. Και αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει σκεπάζοντας ένα μεγάλο κομμάτι του νέου δρόμου όπως θα διέρχεται από τα όρια του Ηρακλείου. Με αυτόν τον τρόπο, αντί να δημιουργηθεί μια ακόμα τομή στην πόλη -θυμίζω ήδη έχουμε τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και την Αττική Οδό- θα δημιουργηθούν στην επιφάνεια της νέας Λεωφόρου κοινόχρηστοι χώροι, αθλητισμού και πρασίνου.

Στην παρούσα φάση έχουμε προσβάλλει τον διαγωνισμό για τον ορισμό αναδόχου του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ως έχουμε νόμιμο δικαίωμα, και αναμένουμε την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου μέσα στον προσεχή Νοέμβριο.

Πολιτική Προστασία και διαχείριση απορριμμάτων αποτελούν δύο από τις βασικότερες «πληγές» και για την Αυτοδιοίκηση. Ποια βήματα έχετε κάνει ως δημοτική αρχή στα δύο συγκεκριμένα μέτωπα και ποιες είναι οι επόμενες δράσεις που θα αναλάβετε;

Θα ξεκινήσω με τα απορρίμματα. Η καθαριότητα είναι το Α και το Ω για έναν δήμο. Εάν δεν έχεις μια καθαρή πόλη τότε όσα έργα και να κάνεις δεν έχουν νόημα. Το 2014 παραλάβαμε μια υπηρεσία Περιβάλλοντος σε πλήρη αποσύνθεση. Τα 2/3 των οχημάτων δεν λειτουργούσαν, άλλα ήταν χαμένα, το αμαξοστάσιο ήταν σε παράνομη τοποθεσία, δεν υπήρχε σταθμός μεταφόρτωσης, η ανακύκλωση βρισκόταν σε στοιχειώδη επίπεδα…

Μέσα σε λίγα χρόνια καταφέραμε και αναμορφώσαμε πλήρως την υπηρεσία. Φτιάξαμε νέο αμαξοστάσιο, με σεβασμό, πρωτίστως, στους εργαζόμενους. Ανανεώσαμε τον στόλο οχημάτων με απορριμματοφόρα νέας γενιάς και διαφορετικά για τα συμβατικά απορρίμματα και για την ανακύκλωση. Τοποθετήσαμε υπόγειους, «έξυπνους» κάδους σε πολλά στρατηγικά σημεία της πόλης. Προωθήσαμε την ανακύκλωση στο σχολείο, στο σπίτι, στην επιχείρηση, προσφέροντας πλέον στους πολίτες όλες τις διαδρομές, όλες τις πρακτικές: άλλος κάδος για χαρτί, άλλος για πλαστικό, για γυαλί, για οργανικά απόβλητα, για ηλεκτρικές συσκευές και ρούχα.

Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες όλων των κομμάτων πως όταν τόσοι δήμαρχοι διαχρονικά φωνάζουμε για τα ίδια και τα ίδια -και δήμαρχοι που ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις- δεν μπορεί να έχουμε άδικο.

Είμαστε δε από τους λίγους δήμους που έχουν αδειοδοτημένο σταθμό μεταφόρτωσης, ένα hub όπου μεταφορτώνονται καθημερινά τα απορρίμματα της πόλης από τα απορριμματοφόρα σε μεγάλα οχήματα, τα οποία κι αναλαμβάνουν πλέον τη μεταφορά στον ΧΥΤΑ.

Όλα αυτά μας έχουν επιτρέψει να κάνουμε καθημερινή αποκομιδή στους δρόμους της πόλης και το Ηράκλειο να είναι Δήμος πρότυπο καθαριότητας και ανακύκλωσης. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια εφαρμόζουμε και την ανταποδοτική ανακύκλωση, με στόχο ο πολίτης που ανακυκλώνει να είναι και αυτός που έχει άμεσα οικονομικά οφέλη στον οικογενειακό του προϋπολογισμό.

Στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας τώρα, πέρα από τα αντιπλημμυρικά και όλες εκείνες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, έχουμε με τους άξιους εργαζόμενους των δημοτικών υπηρεσιών σχηματίσει μια δυνατή ομάδα ανταπόκρισης και επίλυσης θεμάτων όπου και όποτε χρειαστεί. Νομίζω καλύτερα μιλούν τα αποτελέσματα και, δυστυχώς -αλλά πλέον αναμενόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής- τα πεδία εφαρμογής στην Αττική των σχεδίων μας είχαν πολλές ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια. Σε όλες τις περιπτώσεις, χιόνια, κακοκαιρίες κτλ, το Ηράκλειο ήταν πάντα από τις πόλεις που έβρισκε πιο γρήγορα τη λειτουργικότητά της και αποκαθιστούσε τους ρυθμούς της.

Πρέπει να επαναπαυόμαστε; Φυσικά και όχι. Για αυτό και θέλουμε να βάλουμε και τους πολίτες στην ομάδα μας, κυρίως τα παιδιά που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά Ηρακλειωτών. Ανάμεσα στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια στα σχολεία είναι και αυτό για την Πολιτική Προστασία, για το πώς δηλαδή ο κάθε πολίτης μπορεί να προστατεύει τον εαυτό του και τους γύρω του.

Γραφειοκρατικό θεσμικό πλαίσιο και έλλειψη πόρων. Δύο από τα προβλήματα που επαναλαμβάνουν σχεδόν όλοι οι αιρετοί. Πώς τα αντιμετωπίζετε στον Δήμο σας και πόσο πραγματικά επηρεάζουν το έργο σας;

Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες όλων των κομμάτων πως όταν τόσοι δήμαρχοι διαχρονικά φωνάζουμε για τα ίδια και τα ίδια -και δήμαρχοι που ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις- δεν μπορεί να έχουμε άδικο. Εκτός από το δίκιο όμως, πρέπει να είμαστε και δίκαιοι. Και έτσι, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι στο κομμάτι των οικονομικών τουλάχιστον έχουν γίνει θετικά βήματα.

Εκεί που ακόμα πάσχουμε είναι, φυσικά, η γραφειοκρατία, όπου υπάρχουν περιπτώσεις που ξεκινάς να πεις ότι θέλω να κάνω ένα έργο και καταλήγεις από τις διαδικασίες αυτό να μπαίνει μπροστά μετά από… χρόνια, κυρίως όμως στο κομμάτι της έλλειψης προσωπικού.

Για να στείλω ένα διαφορετικό μήνυμα από τον έγκριτο ιστότοπό σας, πραγματικά από το κομμάτι της έλλειψης εργαζομένων ασφυκτιούμε. Υπολογίστε ότι από το 2010 οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους έχουν παγώσει, πλην ελαχίστων με το σταγονόμετρο εξαιρέσεων. Η μόνη ενίσχυση που έχουμε είναι με τους ολιγόμηνους συμβασιούχους ή τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, που και αυτά όμως έχουν το πολύ 8 μήνες διάρκεια.

Το μόνιμο προσωπικό μας, όχι μόνο είναι λίγο, είναι και πλέον «γερασμένο», αφού έχει να ανανεωθεί τόσα χρόνια. Ξέρετε ότι στο Ηράκλειο έχουμε μόνο 8 μόνιμους οδοκαθαριστές για όλη την πόλη; Ότι άνθρωποι μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας αναγκάζονται να δουλεύουν στα απορριμματοφόρα, επιβαρύνοντας το σώμα τους, επειδή δεν υπάρχει άλλο προσωπικό;

Χρειαζόμαστε λοιπόν άμεσα ενίσχυση και ανανέωση. Τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπου ο δημότης πληρώνει απευθείας μέσω των δημοτικών τελών, είναι παράλογο σε έναν δήμο που έχει τη δυνατότητα να προσλάβει επιπλέον προσωπικό, να μην του επιτρέπεται…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet