Γ. Κουμουτσάκος: Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης είναι αναφαίρετο δικαίωμα και συμφέρον μας
Βουλευτές Βόρειου Τομέα Αθηνών

Γ. Κουμουτσάκος: Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης είναι αναφαίρετο δικαίωμα και συμφέρον μας

«Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης είναι αναφαίρετο δικαίωμα και συμφέρον μας. Η απόφαση μπορεί και πρέπει να ληφθεί ανά πάσα στιγμή» τόνισε ο βουλευτής του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας χθες (2/11) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθηναϊκή Λέσχη.

Ο βουλευτής του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών σημείωσε: «Είναι μια λεπτή, κρίσιμη και πολλών επιπέδων και συνεπειών απόφαση που δεν πρέπει να πέσει  στην αρένα της κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι βέβαιο ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία για αυτή την απόφαση, όπως άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί δια στόματος του υπουργού κ. Δένδια και έχει σαφώς αφήσει να εννοηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η προετοιμασία λοιπόν έχει γίνει. Μένει η απόφαση. Ο χρόνος άσκησης αυτού του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας πρέπει να είναι αποτέλεσμα νηφάλιας, πλήρους και σοβαρής αξιολόγησης. Αλλά το μήνυμα το οποίο εκπέμπεται από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι « η απαραίτητη δουλειά έχει γίνει».

 Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στο «παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και την πρόσφατη συμφωνία για την εφαρμογή του επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται πλέον προϋποθέσεις και υποχρεώσεις αντίδρασης από την πλευρά της Ελλάδας». Υπενθύμισε ότι «ήδη η Ελλάδα έχει αντιδράσει υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο και με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και δυτικά της Πελοποννήσου, μελετημένα και στο σωστό χρόνο και όχι όπως ευκαιριακά συζητιόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε επίσης ότι «απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα η ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως  εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, βασίζεται στο τρίπτυχο “πρώτα ανάσχεση, μετά διάλογος, μετά συνεργασία”. Μια πολυδιάστατη πολιτική που συνδυάζει διπλωματική και στρατιωτική αποτροπή με τρεις κύριες στοχεύσεις: (α) να αντιμετωπίσει και να περιορίσει τις έκνομες και επιθετικές ενέργειες της γειτονικής χώρας, (β) χωρίς να κλείνει την πόρτα σε ένα σαφώς οριοθετημένο διάλογο (ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδα) στη βάση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών, και (γ) να συμβάλλει κατόπιν στην αποκατάσταση μιας ωφέλιμης διμερούς συνεργασίας με αμοιβαίο σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ Κουμουτσάκος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στην ηγεσία της Τουρκίας εναπόκειται να καταλάβει ότι η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε απειλείται, ούτε εξαναγκάζεται. Είμαστε εδώ. Έτοιμοι. Και μέρα και βράδυ. Ισχυροί και αποφασισμένοι και για την ειρήνη και, εάν χρειαστεί, για την απόλυτη προάσπιση των δικαίων και των συμφερόντων μας».

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Αθηναϊκής Λέσχης παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής Κώστας Γκιουλέκας, οι βουλευτές του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών Διονύσης Χατζηδάκης και Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Κώστας Αρβανιτόπουλος, ο καθηγητής και πρώην υφυπουργός Γιάννης Βαληνάκης, ο πρώην υφυπουργός και αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής o πρώην αρχηγός ΓΕΣ Κωνσταντίνος Γκίνης, ο πρώην αρχηγός Στόλου Γρηγόρης Δεμέστιχας, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Υφαντής και πολλοί φίλοι και μέλη της Αθηναϊκής Λέσχης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet