Γ. Γιαννέλας: «Λίγα λόγια για την υποψηφιότητά μου»
Γνώμες

Γ. Γιαννέλας: «Λίγα λόγια για την υποψηφιότητά μου»

Αισθανόμαστε όλοι μας τον ίδιο θυμό για το πώς φτάσαμε εδώ. Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για το πως θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Ψάχνουμε/Αναζητούμε/ όλοι μας την ελπίδα για ανατροπή ώστε να προχωρήσουμε μπροστά με αισιοδοξία.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννέλας*

Με απασχολούσε όμως το πώς θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Πώς και από ποιους θα γίνει η ρήξη με το παλιό; Ποιος θα επεξεργαστεί το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας μας; Περίμενα ότι αυτό θα γινόταν από τις μεγάλες-κεντρικές πολιτικές δυνάμεις. Περίμενα και είχα επαναπαυτεί σ΄ αυτό, ώσπου κάποια χρονική στιγμή συνειδητοποίησα ότι οι μεγάλες ρήξεις, ανατροπές και αλλαγές δεν έρχονται από «ψηλά». Ξεκινάνε από κάτω, από τον λαό, αρκεί να συνειδητοποιήσει την δύναμή του και να πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Η δύναμη του λαού και του απλού πολίτη είναι η ψήφος του. Δεν υπάρχει κάτι άλλο μόνο αυτό και έτσι απλά.

Πώς μπορούν οι πολίτες να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους; Μπορούν οι πολίτες να αλλάξουν μία κατάσταση; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, με τη συμμετοχή τους στα κοινά. Η συμμετοχή στα κοινά είναι μια δράση τόσο εμπεδωμένη στις δημοκρατίες που στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν καθήκον και η έννοια της πόλης είχε ταυτιστεί με τους ανθρώπους, τους πολίτες της.

Η πόλη είμαστε εμείς. Ας σκεφτούμε ως «Μαρουσιώτες» λοιπόν. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι οι ενέργειές μας, οι πράξεις ή οι παραλήψεις μας, η συμμετοχή ή η αδράνειά μας, καθορίζουν την τύχη μας.

Επειδή συνήθως δεν είμαστε εμείς που παίρνουμε τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις ή διαμορφώνουμε τη στρατηγική της χώρας, ας ξεκινήσουμε να αλλάζουμε τα πράγματα από εκεί που μπορούμε: την καθημερινότητα μας, τη γειτονιά μας, τον Δήμο μας.

Και αν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα εναλλάσσονται στην εξουσία, αυτό οφείλεται στην αδιαφορία και την αδράνειά μας. Γιατί η κυριαρχία των λίγων και η παθητικότητα των πολλών δεν είναι παρά όψεις του ίδιου νομίσματος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πριν μερικές εβδομάδες αποφάσισα να δεχτώ την πρόταση του Λευτέρη Μαγιάκη να είμαι υποψήφιος με τον συνδυασμό ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ.

Βέβαια, επειδή γνωριζόμαστε χρόνια, ξέρετε ότι πριν 3,5 χρόνια αποδέχτηκα μία αντίστοιχη πρόταση του φίλου και κουμπάρου μου Ηλία Γιαννακάκου και ήμουν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μαζί του με την παράταξη ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο ΜΕΛΛΟΝ με επικεφαλής τον Ηλία. Οπότε είναι φυσικό να αναρωτιέστε γιατί σήμερα ζητάμε την ψήφο και την στήριξη σας μέσα από μια νέα παράταξη.

Η απάντηση είναι απλή: όταν έχουμε φτάσει στο μη παρέκει και χρειάζονται ανατροπές, αυτές γίνονται μόνο από νέα πρόσωπα και ανθρώπους που είναι ασυμβίβαστοι με τις κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές. Αγάπη για την πόλη, ενδιαφέρον, όρεξη για δουλειά και καλές προθέσεις έχουν πολλοί από τους υποψηφίους. Χρειάζεται όμως δυναμισμός, πάθος, αποτελεσματικότητα, νέος τρόπος διοίκησης που θα προτάσσει τη συλλογικότητα (και όχι το προσωπικό φαίνεστε-δες Πατούλης), τη διαφάνεια την ισονομία και τη δημοκρατία. Χρειάζονται αιρετοί που τα ωραία προεκλογικά λόγια δεν τα ξεχνάνε αμέσως μετά τις εκλογές αλλά αγωνίζονται να τα κάνουν πράξη. Χρειάζονται άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να αφήσουν πίσω λογικές, νοοτροπίες και πρακτικές που μας έφεραν ως εδώ.

Η κοινωνία των πολιτών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να υλοποιηθεί αλλά είμαστε και είμαι εδώ για να παλέψουμε.

Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η ευκαιρία μας και δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε να μας φύγει για ακόμη μία φορά. Ας μην την αφήσουμε να περάσει και το μετανιώσουμε μετά.

Για τον λόγο αυτό ζητάμε και ζητώ τη στήριξή σας. Για να κάνουμε πράξη το όλοι μαζί, για να γίνουμε ξανά δυνατοί, να κάνουμε την πραγματική ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

Ας αναλάβουμε λοιπόν μέσω της ψήφου μας, την ευθύνη της πόλης μας.

Γιατί η πόλη είμαστε εμείς, οι πολίτες.

Αγαπητοί φίλοι κατάγομαι από την Ήπειρο και συγκεκριμένα από τα Γιάννενα. Οι περισσότεροι ζούμε εδώ το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Το Μαρούσι είναι η δεύτερη πατρίδα μας, εδώ είναι τα σπίτια μας και αυτό που εμείς έχουμε να του προσδώσουμε ως ηπειρώτες είναι η «δωρική μας λιτότητα», η αφοσίωση, η εργατικότητα και η αξιοπιστία του λόγου μας.

* Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΕΡΓΟ για το Μαρούσι

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet