Π. Καμάρας: Πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονιάς – Είσαστε έτοιμοι;
Γνώμες

Π. Καμάρας: Πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονιάς – Είσαστε έτοιμοι;

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια το Κράτος δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει με επάρκεια στις καταστροφές που επιφέρει η ραγδαία επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής. Όπως είναι βέβαιο ότι από την τραγική απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας, τουλάχιστον η ζημιά περιορίσθηκε σε υλικές απώλειες και ψυχικές επιπτώσεις. Σημαντικό το βήμα. Όμως πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονιάδες είναι πλέον κανόνας στη ζωή μας».

Γράφει ο Π. Καμάρας

Μία ραγδαία, με εντεινόμενη σφοδρότητα εκδήλωση των φυσικών αυτών φαινομένων, δείχνει να αιφνιδιάζει κάθε φορά την “οργανωμένη” Πολιτεία και τα Όργανά της.

Η εύστοχη και αναγκαία δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής στη θέση μιας ανύπαρκτης Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας δεν έδειξε τουλάχιστον στις τελευταίες πυρκαγιές και τον πρόσφατο χιονιά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ότι στάθηκε ικανή να αποτρέψει τις καταστροφές.

Η ψύχραιμη και αντικειμενική αποτίμηση των αστοχιών που υπήρξαν εστιάζει στο τρίπτυχο ΠΡΟΛΗΨΗ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ – ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ, που λείψανε δραματικά.

Μιλώντας για πρόληψη προφανώς αναφερόμαστε στα αντιπλημμυρικά έργα, στον καθαρισμό των ρεμάτων, στις αποψιλώσεις των αδόμητων εκτάσεων, στη διάνοιξη δασικών δρόμων, στην οργάνωση των φορέων και εθελοντών, στην εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων και τις σχετικές ασκήσεις εφαρμογής τους, στην προμήθεια των κατάλληλων εξοπλισμών, στην οργάνωση πυροπροστασίας, στους χάρτες επικινδυνότητας  πλημμυρικών φαινομένων, στην υπογειοποίηση καλωδίων, στα κλαδέματα δένδρων και πλήθος άλλων ενεργειών που θα μπορέσουν να μετριάσουν στο βαθμό τουλάχιστον του εφικτού, τις αναπόφευκτες συνέπειες των φυσικών φαινομένων.

Και μιλώντας για συντονισμό προφανώς μιλάμε για την εφαρμογή κατά την ώρα της κρίσης ενός σχεδίου που θα εμπλέκει όλους τους Φορείς του Κράτους, Πολιτική Προστασία, Αστυνομία, Δασαρχεία, ΟΚΩ, Πυροσβεστική, στρατό, Αυτοδιοίκηση, ιδιώτες ακόμα και διακρατική βοήθεια.  

Όλα αυτά θα δρουν ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ και ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ώστε να επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Να το πούμε από την αρχή. Δύσκολη η άσκηση! Απαιτεί ένα εξαιρετικά προικισμένο ανθρώπινο δυναμικό κυρίως στην κορυφή και βέβαια πόρους που θα στηρίξουν όλο το εγχείρημα. Όμως, το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής γι’ αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι ιδρύθηκε. Να μεριμνά για όλα τα παραπάνω.

Ως προς τους Δήμους τώρα, μόνιμους κατηγορούμενους στο εδώλιο του κατηγορημένου μετά από κάθε θεομηνία, θα το επαναλάβουμε στις πυρκαγιές – πλημμύρες – χιονιάδες με:

  • Ανεπαρκές προσωπικό.
  • Ανειδίκευτο προσωπικό.                        
  • Ανεπαρκή εξοπλισμό.
  • Ακατάλληλο εξοπλισμό.
  •  Ανεπαρκή συντονισμό από τρίτους.
  • Πενιχρά οικονομικά.

Ελάχιστα  μπορούν να συμβάλλουν.Επιβάλλεται όμως και οι Δήμοι να ενεργοποιηθούν προληπτικά με:

  • Ειδικά τοπικά σχέδια δράσεων ανά κατηγορία φυσικού φαινομένου με σχετικές ασκήσεις.
  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια φορέων και εργαζομένων στη διαχείριση των κρίσεων.
  • Προμήθεια βασικού εξοπλισμού μηχανημάτων – μηχανήματα έργου  (προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου).
  • Σεμινάρια – ημερίδες δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων των πολιτών (ενεργοί πολίτες).
  • Θεσμοθετημένα και δοκιμασμένα σχέδια διαδικασιών συνεργασίας (με ευθύνη των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ).
  • ΄Εγκαιρη και σε προληπτική βάση μίσθωση μηχανημάτων (με σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό).
  • Υποχρεωτική αποψίλωση των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες.
  • Οργάνωση και κινητοποίηση σώματος εθελοντών πολιτών.

Όλα αυτά μπορεί να δράσουν επικουρικά στο κυρίως έργο που είναι ευθύνη του υπουργείου. Σε λίγο μπαίνουμε για τα καλά στο καλοκαίρι και τους καύσωνες. Ο εφιάλτης των πυρκαγιών καραδοκεί. Η αγωνία των πολιτών φουντώνει. Είμαστε έτοιμοι (;). Σε 3 μήνες έρχεται το φθινόπωρο. Οι πλημμύρες μέσα από έντονες βροχοπτώσεις αναπόφευκτες. Οι πολίτες αναρωτιούνται. Ετοιμαζόμαστε (;) Αλλά και ο έντονος χιονιάς κανόνας πλέον και για τη χώρα μας. Θα ζήσουμε πάλι τα μπλακ άουτ του ΔΕΔΗΕ και τις αποκλεισμένες περιοχές(;) Ως τώρα μαθαίνουμε για τις (πολλές) συσκέψεις που γίνονται. Αρκούν (;) Ας ευχηθούμε. Αν και μια ευχή (ή και πολλές) μάλλον δεν φτάνουν.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet