Σε σχέση με… το πώς διαστρέφεται η πραγματικότητα
Γνώμες

Σε σχέση με… το πώς διαστρέφεται η πραγματικότητα

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ του κου ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΥ ή πώς διαστρέφεται η πραγματικότητα και πώς νομιμοποιείται ο παραγοντισμός και το πελατειακό σύστημα…

Γράφει ο Ανδρέας Νεφελούδης*

Διάβασα με προσοχή το κείμενο του κου Παλαιοδήμου, ουσιαστικά ένα κείμενο που επεξηγεί την «απρόσμενη» ένταξή του στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ του κου Στεργίου, ένα κείμενο που ενώ ξεκινά από κάποιες ενδιαφέρουσες αφετηριακές διαπιστώσεις, καταλήγει να παρουσιάζει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, δηλαδή κάνει μια απίθανη αντιστροφή της.

Αρχίζοντας από κάποια αφετηριακά σημεία, θα ήθελα να υποσημειώσω πως ενώ πράγματι ένα τμήμα των αιρετών της Αυτοδιοίκησης έχει τα χαρακτηριστικά του παλαιοκομματισμού, του παραγοντισμού και της πελατειακής λειτουργίας, ακριβώς όπως λειτούργησε και λειτουργεί το κομματικό κράτος χρόνια τώρα, μου κάνει εντύπωση που ο ίδιος δεν αναγνωρίζει ότι στην κορυφή αυτού του τμήματος των αιρετών βρίσκονται και ο κος Γραφάκος (δεδομένη η αποτυχημένη θητεία του στα Μελίσσια), αλλά και κυρίως ο κος Στεργίου, ο οποίος τείνει να γίνει επαγγελματίας δήμαρχος, με ότι αυτό συνεπάγεται στη διαμεσολάβηση των πολιτικών του πρωτοβουλιών με συμφέροντα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόθεση για κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην Πεντέλη, τις ρυθμίσεις για το αστεροσκοπείο και άλλα πολλά.

Για το δεύτερο που θα ήθελα να εκφράσω την απόλυτη διαφωνία μου είναι η άχρωμη και απρόσωπη -ουδέτερη τελικά- περιγραφή των επιπτώσεων της κρίσης στην Ελλάδα και των μνημονιακών πολιτικών στην καθημερινότητά μας, και βεβαίως στη σχέση της με την Αυτοδιοίκηση. Οι μνημονιακές πολιτικές έθιξαν τον βασικό πυρήνα του κοινωνικού κράτους, πράγμα που διαπιστώνουμε καθημερινά, με αιχμή την Αυτοδιοίκηση και στόχο την απόλυτη ιδιωτικοποίηση μιας σειράς αρμοδιοτήτων της. Άρα η όποια επιλογή ψήφου για αυτές τις εκλογές δεν μπορεί παρά να παίρνει βασικά υπόψη της αυτές τις πολιτικές και κατά τη γνώμη μου να τις αποδοκιμάζει. Εδώ δεν χρειάζονται θολά νερά.

Από την άλλη πλευρά πράγματι θεωρώ δεδομένο ότι οι συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο είναι η πεμπτουσία της Αυτοδιοίκησης, διότι μέσω αυτών επιτυγχάνεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και σύνθεση των διαφορετικών απόψεων για τη βελτίωση της ζωής στις σύγχρονες πόλεις. Η συμμαχία, η όποια συμμαχία, όμως δεν μπορεί να είναι αποτύπωμα κομματικών και κυρίως προσωπικών και παραγοντικών συναλλαγών, διατήρησης προνομίων και σωσίβια λέμβος για την αναστήλωση φθαρμένων και αποτυχημένων δημοτικών παραγόντων.

Η συμμαχία σε επίπεδο πόλης για να είναι φερέγγυα, δεν μπορεί παρά να αποτυπώνει κοινωνικές διεργασίες και αναζητήσεις σύνθεσης, δεν μπορεί να αγνοεί τοπικές δημιουργικές πρωτοβουλίες και τοπικά κινήματα για θέματα καθημερινότητας και αλληλεγγύης. Πρέπει να ενεργοποιεί δημιουργικά τους πολίτες και να απευθύνεται ΚΥΡΙΩΣ σε αυτούς και στις αυτόνομες συλλογικότητες τους.

Με την έννοια λοιπόν αυτή η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ του κου Στεργίου δεν αποτελεί συμμαχία της κοινωνίας, αλλά προϊόν συναλλαγής σωτηρίας διάφορων διαρκώς συρρικνούμενων τοπικών και κομματικών παραγόντων. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κος Στεργίου διαγκωνίζεται με τον κο Γραφάκο για το ποιος εκπροσωπεί την Ν.Δ. του κου Σαμαρά, ο κος Παπακωνσταντίνου εκπροσωπεί τον καταρρέοντα χώρο του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, ο δε τρίτος της παρέας ήταν από χρόνια, για λόγους παραγοντισμού βέβαια, συνεργάτης του κου Στεργίου. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι εσχάτως και μερικά από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ εντάχθηκαν στο ψηφοδέλτιο του κου Στεργίου, λειτουργώντας τοπικά, με χρονοκαθυστέρηση σε σχέση με το εγχείρημα που κατήγγειλαν αργότερα, της κυβέρνησης Ν.Δ.,ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. του 2012. Ειδικά για τον χώρο αυτό, αυτή η επιλογή αγγίζει τα όρια της πολιτικά επονείδιστης πράξης.

Ποια κοινωνικά κινήματα τοπικού χαρακτήρα εκφράζουν όλοι οι παραπάνω; Δημιουργήματα του κομματικού κράτους και του φθαρμένου πολιτικού συστήματος είναι, που έχει φέρει την χώρα σε αυτή την κατάσταση και που τώρα, επειδή ντρέπονται για τις κομματικές καταβολές τους, έχουν ενδυθεί τον μανδύα του ανεξάρτητου (τώρα πώς ένα μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ. παρουσιάζεται ως ανεξάρτητος, όπως ο κος Στεργίου είναι ένα μεγάλο ερώτημα ή μια μεγάλη απάτη).

Και για να μην θεωρηθεί ότι έχω κάποιο πρόβλημα (το αντίθετο μάλιστα) με τα κόμματα, πιστεύω πως ο ρόλος τους στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων είναι πολύ σημαντικός, αρκεί να έχουν την ωριμότητα και την εμπιστοσύνη στους πολίτες, αρκεί να είναι διακριτός, να μην επηρεάζει την αυτοτέλεια και την αυτονομία των δημοτικών παρατάξεων και να είναι ανοιχτός σε ευρείες συναινέσεις.

Θα ήθελα να πληροφορήσω τον κο Παλαιοδήμο ότι στην Ελλάδα της μνημονιακής περιόδου, αλλά και παλαιότερα, υπήρξαν και υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα πραγματικών κοινωνικών συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο, πραγματικά αυτόνομων δημοτικών κινήσεων και παρατάξεων, ασχέτως της κομματικής τους υποστήριξης, που εκπροσωπούσαν και ενσωμάτωναν, δημιουργικά, όλες τις αυτόνομες ομάδες αλληλεγγύης, που αφήνουν χώρο στη διαφορετικότητα, που εκφράζουν πολίτες της παιδείας, του καθημερινού μόχθου, της νεολαίας και που είναι μακριά από τις περίεργες συναλλαγές κομματικού, πελατειακού και διασωστικού τύπου όπως αυτές (τόσο του κου Στεργίου, όσο και του κου Γραφάκου) στον Δήμο μας.

Με την έννοια αυτή θεωρώ ότι το κείμενο του κου Παλαιοδήμου διαστρέφει την πραγματικότητα, κάνει την επιθυμία(;) του αλήθεια και προσπαθεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα.

Επιτέλους ας γυρίσουμε την πλάτη στους δεινόσαυρους και στους επαγγελματίες της πολιτικής, ας γυρίσουμε την πλάτη στον παραγοντισμό και στην πελατειακή αντίληψη της πολιτικής, ας πούμε ένα μεγάλο όχι στην εμπλοκή του κακώς εννοούμενου ιδιωτικού συμφέροντος με τα δημοτικά πράγματα.

Ας πούμε το μεγάλο “ναι”, και στον Δήμο μας, στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, στην πραγματική και ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων, στη διαμόρφωση ενός διαφανούς πλαισίου λειτουργίας (που αποτελούν άγνωστες λέξεις για τους κους Στεργίου και Γραφάκο), στη δημιουργική αξιοποίηση όλων των ζωντανών τοπικών ομάδων που συνεργάζονται για ένα καλύτερο και δημιουργικό μέλλον των παιδιών μας, που δημιουργούν τοπικά κινήματα και μπορούν να αλλάξουν τη μίζερη καθημερινότητά μας.

Για τα μεγάλα “ναι” και τα μεγάλα “όχι” πρέπει να στηρίξουμε την αλλαγή στην πόλη μας, υποστηρίζοντας την «Πεντέλη-Εν Δράσει-Ριζοσπαστική Συνεργασία Πολιτών» και για δήμαρχο τον Αντώνη Φειδοπιάστη.

* Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης, κάτοικος Νέας Πεντέλης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet