Αναπτυξιακό Οργανισμό αποκτά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής
Αγία Παρασκευή

Αναπτυξιακό Οργανισμό αποκτά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής

Στη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού προχωρά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής κατόπιν της έγκρισης, κατά πλειοψηφία, της σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο. «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο εργαλείο το οποίο  ήδη έχουν στη διάθεση τους, εδώ και πολλά χρόνια, οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και άλλοι και το οποίο αποκτά πλέον και η Αγία Παρασκευή, με αρκετά χρόνια καθυστέρηση» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή.

Όπως υποστηρίζει, μέσω της σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού μειώνονται δραστικά οι χρόνοι απορρόφησης σημαντικών, για την ανάπτυξη της πόλης, ευρωπαϊκών πόρων, ενώ ο  Δήμος θα λειτουργεί πιο  ευέλικτα σε ό,τι αφορά την επίλυση ζητημάτων για την κάλυψη των αναγκών της πόλης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αναπτυξιακής της δυναμικής. Ειδικότερα θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακός βραχίονας του Δήμου και, μέσα από την τεχνογνωσία που θα διαθέτει, θα είναι σε θέση να παρέχει τεχνική υποστήριξη στις διευθύνσεις του Δήμου, τόσο σε μελετητικό όσο και σε εκτελεστικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα είναι εφικτή η στήριξη της γνώσης, της καινοτομίας και των νέων μορφών επιχειρηματικότητας.

Κατά την εισήγηση του για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Μέσω του αναπτυξιακού μας οργανισμού θα μπορούμε να απορροφούμε χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα με ταχύτερες διαδικασίες, να ωριμάζουμε μελέτες έργων υποδομής, αλλά και να υλοποιούμε πιο ευέλικτα δράσεις κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι να σταματήσουμε να χάνουμε χρηματοδοτήσεις όπως γινόταν στο παρελθόν και να αρχίσουμε να αντλούμε έσοδα για τον Δήμο μας. Βασικός μας προσανατολισμός είναι να πάμε την πόλη μας ψηλά, να την εκσυγχρονίσουμε, να την κάνουμε πιο λειτουργική και πιο φιλική για τους πολίτες της. Όπως γίνεται αντίστοιχα σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις της Ευρώπης».

Βασίλης Σάρκουλας: Ποίων «ανάπτυξη» μας ετοιμάζει ο δήμαρχος;

Αντίθετη άποψη για τα σχέδια της δημοτικής αρχής έχει η δημοτική παράταξη Αγία Παρασκευή η Πόλη μας, με τον επικεφαλής της Βασίλη Σάρκουλα να σημειώνει: «Μια εισήγηση – τομή στην ως τα σήμερα λειτουργία του Δήμου μας αποφάσισε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μυλωνάκης να φέρει στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, την Παρασκευή 28 Ιουνίου: Τη λειτουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού. Με τον τρόπο αυτόν όλες σχεδόν οι λειτουργίες του Δήμου θα πραγματοποιούνται από τον Οργανισμό αυτόν, μέσω ιδιωτικών εταιρειών».

«Δεν είμαστε κατά της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Με μέτρο όμως και όποτε αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Διαφωνούμε με τη φιλοσοφία που έχει και επιχειρεί να επιβάλλει ο δήμαρχος, όλα στους ιδιώτες επιχειρηματίες και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Στον Δήμο μας έχουμε δείγματα γραφής με παρόμοιες περιπτώσεις, όταν ήταν πάλι στη δημοτική αρχή (2007-2010) ήταν ο κ. Μυλωνάκης. Με απόφασή τους τότε μας είχαν εντάξει στην Αναπτυξιακή Μελισσίων-Νέας Πεντέλης (ΑΜΝΕΠ), δήθεν για να αναπτυχθούμε, η οποία λίγο μετά έπεσε έξω. Επί 13 χρόνια γίνεται προσπάθεια να εκκαθαριστεί, κανείς δεν γνωρίζει πού πήγαν τα χρήματα που δώσαμε και ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο είναι το χρέος που θα επωμιστούμε. Αν δεν θυμάται τα γεγονότα μπορεί να ρωτήσει τους δύο σημερινούς ειδικούς συμβούλους του, οποίοι τότε ήταν στο Δ.Σ. της Αναπτυξιακής. Να θυμηθεί επίσης τις δημοτικές επιχειρήσεις ΔΗΠΕΑΠ, ΚΟΙΠΕΔΑΠ και ΚΟΙΚΕΔΑΠ και την αμαρτωλή ιστορία τους την ίδια περίοδο».

Και η ανακοίνωση του κ. Σάρκουλα συνεχίζει:

«Την εισήγηση έφερε σχεδόν αιφνιδιαστικά, χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση, ούτε με την αντιπολίτευση ούτε με τους εργαζόμενους του Δήμου, τους οποίους αφορά άμεσα. Ο δήμαρχος έχει συνηθίσει πια την αυταρχική και αλαζονική συμπεριφορά του, εμείς όμως δεν θέλουμε να την συνηθίσουμε. Επέλεξε μάλιστα να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη και όχι διά ζώσης ή με μεικτό τρόπο, φοβούμενος τις αντιδράσεις που θα ακούγονταν και θα φαίνονταν στην κάμερα. Επίσης, μας έστειλε την εισήγηση, από 209 σελίδες, πολύ κοντά στη συνεδρίαση (για να μην προλάβουμε να τη μελετήσουμε σε βάθος) και χωρίς υπογραφές από τις υπηρεσίες του Δήμου. Ένα τόσο σοβαρό θέμα, με μεγάλο κόστος για τον Δήμο αλλά και σημαντικό ρίσκο, αντιμετωπίστηκε χωρίς καμιά σοβαρότητα από τη δημοτική αρχή. Γι΄ αυτό απείχαμε από τη συνεδρίαση, όπως και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Τελικά, παρά τις αντιδράσεις του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης και του συνόλου των εργαζόμενων, η εισήγηση ψηφίστηκε από την παράταξη του δημάρχου και την παράταξη του κ. Γιώργου Οικονόμου, του οποίου οι… αναστολές που κάποτε είχε δεν υπάρχουν πια.

Όσον αφορά στις λεπτομέρειες της εισήγησης για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό, το τι ακριβώς σημαίνει και το τι κρύβει θα ενημερώσουμε σύντομα τους πολίτες».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet