Απειλές έξωσης και αποφάσεις με «το μαχαίρι στον λαιμό» στην Αγία Παρασκευή
Κοινωνία

Απειλές έξωσης και αποφάσεις με «το μαχαίρι στον λαιμό» στην Αγία Παρασκευή

Τρία φλέγοντα θέματα που έχουν να κάνουν με τη φιλοξενία κρίσιμων υπηρεσιών του Δήμου Αγίας Παρασκευής συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024. Κοινοί παρονομαστές τους οι ασφυκτικές προθεσμίες, που επιδεινώθηκαν από λάθος χειρισμούς του παρελθόντος. Κάτι που αποτυπώθηκε και στη χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε δυο-τρεις φορές ο δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης, αναφέροντας ότι «είμαστε με το μαχαίρι στον λαιμό».

Υπό έξωση το δημαρχείο…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τους δημοτικούς συμβούλους ήταν η λήψη απόφασης για απευθείας μίσθωση του 2ου ορόφου του ακινήτου όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του δημαρχείου Αγίας Παρασκευής. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Αξιοποίησης και Διαχείρισης Δημοτικής Περιουσίας Σωτήρης Παπαμιχαήλ, η σχετική σύμβαση έχει λήξει, ενώ ανοιχτή ήταν η πιθανότητα έξωσης, που θα έβαζε σε μεγάλες περιπέτειες τον Δήμο.

Τελικώς, το ζητούμενο ήταν, όπως φαίνεται, η διαπραγμάτευση για την αναπροσαρμογή του μισθώματος, το οποίο από τα περίπου 6.500 ευρώ που ήταν αρχικώς, είχε μειωθεί σταδιακώς στα 4.900 και πλέον με τη νέα διαπραγμάτευση θα ανέλθει στα 6.250 ευρώ. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, οι εκμισθωτές θα αναλάβουν να κάνουν και κάποιες παρεμβάσεις ανακαίνισης στον χώρο.

Ωστόσο, από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι σύντομα θα προκύψει θέμα και με τους ιδιοκτήτες των υπολοίπων χώρων του δημαρχείου, οι οποίοι κι αυτοί διεκδικούν αναπροσαρμογή του μισθώματος, οπότε μάλλον θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Πάντως, η συγκεκριμένη απόφαση έλαβε το «πράσινο φως» του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα ομόφωνα, έστω και με το «παρών» της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Υπό εγκατάλειψη το νέο δημαρχείο…

Ωστόσο, αναφορά έγινε και στο νέο δημαρχείο που ανεγείρεται στην πόλη, η κατασκευή του οποίου κάθε άλλο παρά απρόσκοπτα προχωρά. Ειδικότερα, κάποια σύμβουλοι παρατήρησαν ότι η ανανέωση της σύμβασης μίσθωσης για τον 2ο όροφο του υφιστάμενου δημαρχείου έχει διάρκεια πέντε ετών και αναρωτήθηκαν τι θα συμβεί εάν ο Δήμος αποφασίσει να εγκαταλείψει νωρίτερα τον χώρο, για να πάει πλέον στο δικό της ιδιόκτητο δημαρχείο.

Το θέμα της διάρκειας της νέα σύμβασης δεν προκαλεί ανησυχία, αφού -όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παπαμιχαήλ- ο Δήμος έχει το δικαίωμα να λύσει οποιαδήποτε στιγμή τη μίσθωση, προβαίνοντας σε σχετική προειδοποίηση 45 ημέρες πριν. Εκείνο που, επίσης, ξεκαθαρίστηκε όμως είναι ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε την παράδοση του νέου δημαρχείου πριν την εκπνοή της παρούσας δημοτικής περιόδου, κι αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ιδιαίτερα καθώς, όπως υπενθύμισε ο δήμαρχος, στις 21 Απριλίου 2024 ο εργολάβος «κουνά μαντήλι» και πλέον η ανέγερση του νέου δημαρχιακού μεγάρου μένει κυριολεκτικώς στον αέρα.

Βέβαια, όπως ενημέρωσε ο κ. Μυλωνάκης, έγινε ήδη μια πρώτη επαφή με τη νέα περιφερειακή αρχή του Νίκου Χαρδαλιά (η Περιφέρεια είναι ο έχων το γενικό πρόσταγμα στην υλοποίηση του έργου) και τέθηκε το κατεπείγον του θέματος, ενώ θα εξαντληθούν όλα τα μέσα για να διασφαλιστεί ότι η πόλη θα αποκτήσει το νέο δημαρχείο της.

Υπό έξωση και το αμαξοστάσιο…

Το δεύτερο φλέγον θέμα που απασχόλησε το Σώμα ήταν αυτό της λήψης απόφασης για την απευθείας αγορά ακινήτων για τη μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής, υπόθεση που έχει απασχολήσει κατά κόρον το Δημοτικό Συμβούλιο και στο πρόσφατο παρελθόν. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο πιεστικά, αφού η διαδικασία έξωσης από τον χώρο όπου φιλοξενείται σήμερα το αμαξοστάσιο έχει προχωρήσει (η σχετική υπόθεση εκδικάζεται στις 29 Φεβρουαρίου 2024), με αποτέλεσμα η απόκτηση κάποιου χώρου να είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική.

Το θέμα έδωσε αφορμές για «αναμάσημα ευθυνών» (για να δανειστούμε μια φράση που χρησιμοποίησε ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος) και ανταλλαγή «καρφιών» μεταξύ νυν, τέως και πρώην διοίκησης. Επί της ουσίας, όμως, έστω και πιεστικά, προχώρησε ομόφωνα (με «παρών» από πλευράς Λαϊκής Συσπείρωσης) η απευθείας αγορά δύο οικοπέδων στη γέφυρα του Σταυρού (στο εκτός σχεδίου οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τη Λεωφόρο  Μεσογείων αριθμοί 534-556, την Περιφερειακή Υμηττού, την οδό Τρικάλων και την οδό Ηλιακοπούλου). Η συνολική έκτασή τους ανέρχεται σε 1.250τ.μ. και μπορούν να στεγάσουν τις ανάγκες του αμαξοστασίου, το οποίο σήμερα φιλοξενείται σε χώρο περίπου 1.300τ.μ. Παράλληλα, υπό διερεύνηση έχει μπει κι ένα τρίτο ακίνητο στην ίδια περιοχή, όπου εκεί όμως υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των ιδιοκτητών.

Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται στο ποσό των 600.000 ευρώ*, τα οποία σύμφωνα με τη διαπραγμάτευση του τέως δημάρχου Βασίλη Ζορμπά ήταν να αποπληρωθούν μέχρι τον φετινό Απρίλιο, αλλά, με νέα διαπραγμάτευση που έκανε ο νυν δήμαρχος, τελικώς θα βγουν από το ταμείο του Δήμου σε δύο δόσεις, με τη δεύτερη να καταβάλλεται το 2025.

Και αποχαρακτηρισμός χώρου…

Άμεσα συνδεδεμένο με την παραπάνω εξέλιξη ήταν και το επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης και συγκεκριμένα η έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Αγίας Παρασκευής εντός της έκτασης που περιβάλλεται από την οδό Λ. Μεσογείων και Τρικάλων για κοινωφελείς  χρήσεις του Δήμου. Θέμα που επίσης ψηφίστηκε ομόφωνα, με τις επιφυλάξεις και πάλι του κ. Ηλία Τσιμπουκάκη (Λαϊκή Συσπείρωση), που παρέμεινε στο «παρών». Ο λόγος της συνάφειας έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο αποχαρακτηρισμός της συγκεκριμένης περιοχής από Β΄ Ζώνη Υμηττού, ουσιαστική αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει ανεμπόδιστα η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου.

Το θέμα ωστόσο δεν είναι τόσο απλό, αφού θα πρέπει η όποια απόφαση να περάσει από τη βάσανο του ΣτΕ, το οποίο και θα αποφασίσει εάν η εξεταζόμενη έκταση (περίπου 21 στρεμμάτων) μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο ειδικό καθεστώς χρήσεων, που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν εκεί «υποδομές με ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο», όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Γ. Μυλωνάκης. Γεγονός που προβλημάτισε κάποιους συμβούλους, όπως τους Γιώργο Οικονόμου (Νέα Αρχή) και Κωνσταντίνο Τσιαμπά (Όραμα για την Αγία Παρασκευή), οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει πρόβλεψη για κάποιο «plan b» για τη φιλοξενία του αμαξοστασίου, σε περίπτωση που η διαδικασία καθυστερήσει ή δεν έχει την κατάληξη που επιθυμεί ο Δήμος.

Πάντως, ο κ. Μυλωνάκης διευκρίνισε ότι αφενός οι πιθανότητες να έχει θετική έκβαση το σχετικό αίτημα για αποχαρακτηρισμό της περιοχής είναι αυξημένες και αφετέρου η ψήφιση της απευθείας αγοράς των δύο οικοπέδων ουσιαστικά «βγάζει τη θηλειά από τον λαιμό» του Δήμου σε ό,τι αφορά την απειλή έξωσης από το υπάρχον αμαξοστάσιο.

Νεότερη ενημέρωση (5/2)

Κατόπιν επικοινωνίας του αντιδημάρχου Αξιοποίησης και Διαχείρισης Δημοτικής Περιουσίας Σωτήρη Παπαμιχαήλ, η αξία κτήσης των δύο οικοπέδων ανέρχεται στο ποσό των 381.000 ευρώ (το οποίο θα αποπληρωθεί σε δύο δόσεις), καθώς το ποσό των 600.000 ευρώ αφορούσε και το οικόπεδο για το οποίο υπάρχουν τα ιδιοκτησιακά προβλήματα…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet