Αποκλεισμός κυκλοφορίας στη Γιαβάση για ένα δίμηνο και… βλέπουμε
Ποιότητα Ζωής

Αποκλεισμός κυκλοφορίας στη Γιαβάση για ένα δίμηνο και… βλέπουμε

Το ζήτημα της αναμόρφωσης της κεντρικής πλατείας Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να γίνει περισσότερο φιλική στον πεζό, έχει απασχολήσει αρκετές φορές το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής, όπως συνέβη και το βράδυ της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2015. Η πρόταση της διοίκησης, να εισηγηθεί τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της οδού Γιαβάση, στο τμήμα της από την Ηρώων Πολυτεχνείου έως την οδό Στρ. Τόμπρα, προκάλεσε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, που οδήγησε στην απόφαση να εφαρμοσθεί πιλοτικά το μέτρο για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, τις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις Κυριακές, από τις 19:00 έως τις 07:00.

Ωστόσο, δεν ήταν όλες οι απόψεις συγκλίνουσες…

ΕΝΕΒΑΠ: Ας ενημερωνόμαστε έγκαιρα
Βασίλης Τσαγκάρης
Βασίλης Τσαγκάρης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής (ΕΝΕΒΑΠ) τοποθετήθηκε επί του θέματος θετικά σε πρώτη φάση, εκφράζοντας τα μέλη της Ένωσης, με την προοπτική να εξετασθεί στην πράξη το μέτρο και αναλόγως των αποτελεσμάτων να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ωστόσο, ο κ. Βασίλης Τσαγκάρης, με αφορμή και τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν στη διάταξη των πάγκων κατά το πρόσφατο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, εξέφρασε το παράπονο των επαγγελματιών για τη μη ενημέρωσή τους από τη δημοτική αρχή. Εξέφρασε δε την αντίρρηση της ΕΝΕΒΑΠ σε κάθε μέτρο που θα επιφέρει οποιαδήποτε απαγόρευση κυκλοφορίας στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

Ανδρέας Γκιζιώτης: Εισήγηση «στο πόδι»
Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Για εισήγηση «στο πόδι», που δεν συνοδεύεται ούτε από μία στοιχειώδη μελέτη για τις αλλαγές που θα επιφέρει το μέτρο, αλλά και για το ποιους τελικά εξυπηρετεί, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης, ιδιαίτερα μετά την αναφορά της αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Πετσατώδη ότι υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη για το συζητούμενο τμήμα της πλατείας, η οποία θα παραδοθεί στο τέλος Αυγούστου, αναρωτήθηκε «γιατί τόση βιασύνη, να εφαρμοσθεί το μέτρο τώρα» και πρότεινε στη διοίκηση να το πάρει πίσω και να το επαναφέρει ολοκληρωμένο.

Μάλιστα, ο ίδιος έσπευσε να προειδοποιήσει τον δήμαρχο ότι, εάν η «προχειρότητα» με την οποία θα εφαρμοσθεί το μέτρο οδηγήσει σε αρνητικό αποτέλεσμα, τότε θα ακυρωθεί κάθε σκέψη για παρεμβάσεις στην κεντρική πλατεία.

Τέλος, έθεσε τους προβληματισμούς του για το πώς θα διασφαλιστεί η διακοπή κυκλοφορίας στο προτεινόμενο τμήμα και τι θα γίνει με τα αυτοκίνητα που θα σπεύδουν να σταθμεύσουν σε αυτό, πριν την ώρα έναρξης της διακοπής κυκλοφορίας.

Γιάννης Μυλωνάκης: Πρόταση σε λάθος χρονική στιγμή
Γιάννης Μυλωνάκης
Γιάννης Μυλωνάκης

Ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης, εκπροσωπώντας την παράταξη Συμμαχία Ευθύνης, συμφώνησε με τα βασικά σημεία της παρέμβασης του κ. Α. Γκιζιώτη, προσθέτοντας ότι η πρόταση έρχεται σε λάθος χρονική στιγμή και θα έπρεπε να είχε προηγηθεί έγκαιρος και αρτιότερος σχεδιασμός.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας εξέφρασε τον δισταγμό του για το κατά πόσο είναι εφικτό να «αδειάζει» η πλατεία από τα Ι.Χ. προκειμένου να εφαρμοσθεί το μέτρο, ενώ, αν και δήλωσε θετικός στην προοπτική να υπάρξει πεζοδρόμηση τμήματος της πλατείας, τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει οργανωμένα και σε συνεννόηση με τους επαγγελματίες.

Αλέξανδρος Μουστόγιαννης: Θα έπρεπε να υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση
Αλέξανδρος Μουστόγιαννης
Αλέξανδρος Μουστόγιαννης

Ο επικεφαλής της παράταξης Μια Γενιά Μπροστά αν και δήλωσε «αρχικά σύμφωνος» με την πρόταση, τόνισε προς τη διοίκηση ότι θα έπρεπε να είχε καλέσει σε σχετική διαβούλευση τόσο τους φορείς όσο και τις δημοτικές παρατάξεις, πριν φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα, εν μέσω Αυγούστου και με πολλά μέλη του Σώματος απόντα (σ.σ. ήταν πολλές οι απουσίες μελών κυρίως της μειοψηφίας).

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης, στο συγκεκριμένο θέμα υπήρχε η βάση «να πάμε σε ομόφωνη απόφαση».

Πρόταση για κλείσιμο της πλατείας από Παρασκευή έως Κυριακή

Στο θέμα τοποθετήθηκαν σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ του μέτρου, αν και με διαφορετική πρόταση σε ό,τι αφορά το ωράριο άρσης της κυκλοφορίας.

Ειδικότερα:

Ο κ. Δημήτρης Κονταξής υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, αφού αντίστοιχα μέτρα εφαρμόζονται χωρίς προβλήματα σε πολλά νησιά. Επίσης, είπε ότι είναι πολύ καλή η χρονική συγκυρία για να δοκιμαστεί το μέτρο, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή στην καταγραφή των κυκλοφοριακών συνεπειών που θα έχει.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γιάννης Σιδέρης τάχθηκε υπέρ της πλήρους διαμόρφωσης της κεντρικής πλατείας, με πλήρη πεζοδρόμηση της Γιαβάση και μετατροπή της Αχιλλέως σε δρόμο διπλής κυκλοφορίας. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, κινείται και ο σχεδιασμός της Δ/νσης Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων στην κεντρική πλατεία. Τέλος, πρότεινε το μέτρο της άρσης της κυκλοφορίας να ισχύει από Παρασκευή έως Κυριακή, χωρίς ενδιάμεση άρση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ Σωτήρης Παπαμιχαήλ μίλησε για την υλοποίηση από τη δημοτική αρχή ενός «καθολικού αιτήματος» των πολιτών, το οποίο θα αποδώσει δημόσιους χώρους στους πεζούς. Όπως πρόσθεσε, όπου επιχειρήθηκε το μέτρο της πεζοδρόμησης, το αποτέλεσμα ήταν η αναβάθμιση των περιοχών αυτών, με ταυτόχρονη αύξηση της κοινωνικότητας. Και ο κ. Σ. Παπαμιχαήλ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του μέτρου αδιάκοπα από Παρασκευή έως Κυριακή.

Ο πρόεδρος του Σώματος Γεράσιμος Βλάχος μίλησε για ένα «πιλοτικό μέτρο», σε ένα σημείο που ουσιαστικά είναι το «κέντρο αναφοράς» όλης της πόλης, που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική πεζοδρόμηση όλης της πλατείας. Όπως τόνισε, θα βρεθεί λύση για το πώς θα σταθμεύουν τα οχήματα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η λογική έχει να κάνει με τον πεζό και όχι τα Ι.Χ., αφού «τα τελευταία καταλαμβάνουν όσο χώρο τους δώσεις». Τέλος και ο ίδιος πρότεινε την εφαρμογή του μέτρου χωρίς ωράριο από Παρασκευή έως Κυριακή.

Υπέρ της ίδιας πρότασης τάχθηκε και η αντιδήμαρχος Ελισάβετ Πετσατώδη, η οποία αναφέρθηκε και στην υπό εξέλιξη μελέτη (στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ»), η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και καταγραφή των χώρων στάθμευσης, ώστε να διαπιστωθούν ποιες ανάγκες μπορεί να δημιουργηθούν στο μέλλον.

Δήμαρχος: Σας θέλουμε μαζί για να τολμήσουμε το εγχείρημα
Γιάννης Σταθόπουλος
Γιάννης Σταθόπουλος

Ο δήμαρχος, τόσο στην αρχική εισήγησή του, όσο και στην τοποθέτησή του επί του θέματος, έκανε λόγο για ένα «τολμηρό εγχείρημα», που «το χρωστάμε στην πόλη» και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την πλήρη πεζοδρόμηση της κεντρικής πλατείας Αγίας Παρασκευής.

Αντικρούοντας κάποιες από τις ενστάσεις συμβούλων της μειοψηφίας, ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος ανέφερε ότι το μέτρο αρχικά αφορά ένα μικρό τμήμα της πλατείας, για ένα διάστημα διμήνου, τα δε προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργηθούν θα αντιμετωπισθούν επιτόπου.

Από την άλλη επεσήμανε ότι η διοίκησή του συζητά με τους φορείς και τους κατοίκους και είναι αποφασισμένη να «τολμά τομές», ενάντια σε εκείνους «που θα ήθελαν να μην κάνουμε τίποτα». Πρόσθεσε δε ότι όποιο μέτρο και να εφαρμόσει κάποιος, από τη στιγμή που αλλάξει τη μέχρι σήμερα κατάσταση, πάντα θα βρίσκει απέναντι ορισμένους που «δεν θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα». Την ίδια στιγμή, κάλεσε όλες τις παρατάξεις να στηρίξουν το εγχείρημα, που αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού για το κέντρο της πόλης.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο εφαρμογής του μέτρου, ο δήμαρχος επικαλέσθηκε τόσο την «κυκλοφοριακή φόρτιση» του πρωινού του Σαββάτου, όσο και τη λειτουργία της εκκλησίας την Κυριακή, για να επιμείνει στην πρόταση για «σπαστή» εφαρμογή από τις 19:00 έως 07:00 για τις μέρες Παρασκευή έως και Κυριακή.

Τελικώς, η πρόταση της διοίκησης πέρασε κατά πλειοψηφία από το Σώμα.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet