Ποια έργα προγραμματίζει για τα Πευκάκια η δημοτική Αρχή Σταθόπουλου
Ποιότητα Ζωής

Ποια έργα προγραμματίζει για τα Πευκάκια η δημοτική Αρχή Σταθόπουλου

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, στη συνέλευση και κοπή πίτας του Συλλόγου Κατοίκων των Πευκακίων την Κυριακή 31/1, αφού ευχαρίστησε τον Σύλλογο για τη συμμετοχή του στις γιορτές των Χριστουγέννων – Νέου Έτους και έκανε ειδική αναφορά στον αείμνηστο πρόεδρο του Συλλόγου Μιχ. Μιχαηλίδη, επεσήμανε τα έργα και τις παρεμβάσεις που έκαμε η δημοτική Αρχή το 2015, όπως και τα έργα που θα γίνουν το 2016 στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα εξής:

Έργα έτους 2015
  1. Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση και πιστοποίηση της Παιδικής Χαράς οδών Εθν. Μακαρίου και Αγ. Αναργύρων.
  2. Τοποθετήθηκε και λειτούργησε φανάρι διάβασης πεζών στην οδό Κλεισθένους.
  3. Έγινε πλήρης, μετά από χρόνια, καθαρισμός του χώρου των 23 στρεμμάτων (Αθλητικό Κέντρο).
  4. Έγιναν επίσης εκτεταμένοι καθαρισμοί οικοπέδων σε όλη την περιοχή και στην Παιδική Χαρά Αγ. Αναργύρων.
  5. Λειτούργησε ο νέος ιδιόκτητος Παιδικός Σταθμός στα Πευκάκια.
  6. Συνεχίστηκαν οι νομικές διαδικασίες για τα διεκδικούμενα οικόπεδα από το Δήμο Παιανίας.
  7. Έγιναν επισκευές φθορών οδοστρωμάτων και ηλεκτροφωτισμού.
  8. Έγινε κοινή εκδήλωση με τον Σύλλογο Κατοίκων και τον Ναό Αγ. Αναργύρων.
  9. Προχώρησε η διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου επί της οδού Μακαρίου και του πεζόδρομου ανάμεσα στον Παιδικό Σταθμό και την Παιδική Χαρά της οδού Αισώπου.
Τα Πευκάκια αλλάζουν «πρόσωπο» το 2016
  • Προχωρά η προγραμματική σύμβαση του Δήμου με την Περιφέρεια για την κατασκευή αγωγών ομβρίων Κοντοπεύκου – Παραδείσου – Πευκακίων, 4,8 εκατ. €. Στόχος είναι μέσα στον Φεβρουάριο να ολοκληρωθούν όλες οι διορθώσεις και να περάσει η σύμβαση από την έγκριση Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου.
  • Τα όμβρια των οδών Παπανδρέου και Αγ. Αναργύρων έχουν ενταχθεί σε αντιπλημμυρικό έργο της Περιφέρειας που αφορά στο σύνολο του Λεκανοπεδίου και θα αργήσει λίγο περισσότερο. Πρόκειται να αξιοποιηθεί το σύνολο της μελέτης της Αττικής Οδού διαχωρίζοντάς την ανάλογα με το μέγεθος της διατομής των αγωγών, προκειμένου οι μεγάλοι αγωγοί να μπουν σε συγχρηματοδοτούμενο και οι μικρότεροι σε εργολαβία του Δήμου. Στόχος μας είναι μέχρι το 2019, όπως περιγράφηκε και στο στρατηγικό μας σχέδιο, να έχουμε φτάσει την κάλυψη δικτύου ομβρίων σε επίπεδο 50-60% από 14% που είναι σήμερα.
  • Προχωρά η Προγραμματική Σύμβαση για την κατασκευή του Παιδικού Σταθμού στο Ο.Τ. 328 (οδός Αγ. Βασιλείου), προϋπολογισμού 1,4 εκατ. €. Ολοκληρώνουμε διορθώσεις που χρειάστηκαν στην Πυρασφάλεια προκειμένου να εκδοθεί Άδεια Δόμησης.
  • Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων 2016 της Περιφέρειας το έργο των Διανοίξεων Οδών στα Πευκάκια, με την εκτέλεση του οποίου θα τελειώσουν όλες οι εκκρεμότητες διανοίξεων στην περιοχή. Ετοιμάζονται οι φάκελοι των μελετών για να κατατεθούν στην Περιφέρεια και στο μεταξύ μελετούμε την παράλληλη κατασκευή του δικτύου ομβρίων στους δρόμους που θα διανοιχθούν με παράλληλη εργολαβία του Δήμου.
  • Μετά από τέσσερις συναντήσεις στις Κτιριακές Υποδομές (πρ. ΟΣΚ) και μόλις προχθές με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ), φαίνεται πως επιτέλους θα δημοπρατηθούν το 6ο Γυμνάσιο στην Αγελάου και το 14ο Νηπιαγωγείο στο Ο.Τ. 328, των οποίων έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες.
  • Αποφασίσαμε από κοινού την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το ΥΠΟΜΕΔΙ προκειμένου το υπουργείο να αναλάβει το κόστος βαριάς συντήρησης της πεζογέφυρας Γελαδάκη και ο Δήμος μόνο τα λειτουργικά έξοδα, ούτως ώστε να λυθεί επιτέλους το θέμα της ηλεκτροδότησης και να δοθεί σε πλήρη χρήση η γέφυρα.
  • Έχουμε επίσης τη δέσμευση του υπουργείου για δημοπράτηση της 2ης πεζογέφυρας (από την οδό Ευαγγελιστρίας έως την οδό Χίου) εντός του 1ου τριμήνου του 2016 και συνεργαζόμαστε με την αρμόδια υπάλληλο που έχει αναλάβει να «τρέξει» το θέμα.
  • Έχουμε επίσης πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις με τους αρμόδιους της Αττικής Οδού για το θέμα της ενίσχυσης της φύτευσης και διαμόρφωσης της αποψιλωμένης ζώνης απαλλοτρίωσης κατά μήκος της οδού Παναγούλη. Παράλληλα το ΥΠΟΜΕΔΙ έχει συμφωνήσει τον σχεδιασμό τέτοιων περιοχών από κοινού με τους Δήμους, την Αττ. Μετρό και την Αττ. Οδό οπότε θα μεσολαβήσει για τη γρήγορη διαμόρφωση και της δικής μας ζώνης.
  • Όσον αφορά τις εγκατεστημένες ταμπέλες στη νησίδα της οδού Παναγούλη, μετά τις προφορικές οχλήσεις στον επιχειρηματία που τις τοποθέτησε, αφαιρέσαμε τις πινακίδες που είχε εγκαταστήσει επάνω σε δικούς μας στύλους, αλλά «προπηλάκισε» το συνεργείο όταν πήγε να αφαιρέσει τις υπόλοιπες. Πρόκειται πλέον να λάβει και έγγραφη ειδοποίηση με πρόστιμο, και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στην καθαίρεσή τους.
  • Ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε την Παρασκευή η απόφαση για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και τον καθορισμό των όρων δόμησης για το οικόπεδο της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Τη Δευτέρα θα αποσταλεί στο Εθν. Τυπογραφείο για να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ. Συμπιέσαμε όσο γινόταν τους χρόνους για την έγκρισή του στο ΣΥΠΟΘΑ και το ίδιο θα πράξουμε και τώρα. Αμέσως μετά, στην προσεχή αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, θα εντάξουμε μελέτη για να ωριμάσουμε άμεσα το έργο και να μπορεί να ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
  • Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο αύλειος χώρος του 9ου Δημοτικού έχει κατατεθεί ως αίτημα στην ΚΤΥΠ για το καλοκαίρι του 2016, ενώ το γήπεδο 5χ5 είναι ήδη ενταγμένο στον προϋπολογισμό μας, αλλά πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
  • Η παιδική χαρά της οδού Αισώπου θα κατασκευαστεί εντός του τρέχοντος έτους, όπως και η πλατεία Ηλιάκη. Υπενθυμίζουμε ότι η κατασκευή της παιδικής χαράς της οδού Ησιόδου αναβλήθηκε διότι πρέπει να προηγηθεί τροποποίηση των ρυμοτομικών γραμμών, οπότε θα ολοκληρωθεί το 1ο εξάμηνο του 2017 η κατασκευή της παιδικής χαράς.
  • Εντός του 2016 θα επισκευάσουμε από τον ΠΑΟΔΑΠ το υπάρχον γήπεδο μπάσκετ στο Ο.Τ. 451.
  • Τον Φεβρουάριο πρόκειται να ξεκινήσει διαβούλευση για τις αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις του Δήμου προκειμένου να καθορίσουμε το κτιριολογικό πρόγραμμα των δύο κρίσιμων για την πόλη μας χώρων, του αθλητικού κέντρου στα Πευκάκια και του Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου “Στ. Κώτσης”, ώστε να προχωρήσουμε εντός του έτους σε δημοπράτηση ολοκληρωμένων οριστικών μελετών και για τους δύο χώρους.
  • Εντός του έτους προγραμματίζουμε ενέργειες για την αγορά ιδιόκτητου αμαξοστασίου σύγχρονου, εξοπλισμένου, αδειοδοτημένου.
  • Επεξεργαζόμαστε και επικαιροποιούμε σύντομα την κυκλοφοριακή μελέτη του 2009, για να μειώσουμε τη διαμπερή κυκλοφορία και να μονοδρομήσουμε όπου απαιτείται.
  • Ο χώρος των 23 στρεμμάτων θα καθαρισθεί πλήρως (ήδη τα 2/3 έχουν φύγει) από τα χώματα του έργου της Βιοκλιματικής Κοντοπεύκου στο τέλος Φεβρουαρίου (το έργο πήρε παράταση μέχρι 28/2).
  • Εντός του 2016 θα επισκευασθεί και πιστοποιηθεί η Παιδική Χαρά πλησίον του ναού Αγ. Αναργύρων.

Συμπληρωματικά, ο κ. Γ. Σταθόπουλος ανέφερε ότι:

  1. Το τμήμα ηλεκτροφωτισμού θα διαθέτει πλέον δικό του χειριστή γερανοφόρου, οπότε οι προηγούμενες καθυστερήσεις στην αντικατάσταση των λαμπτήρων θα εκλείψουν.
  2. Θα δημοπρατήσουμε μελέτη εντός του 2016 για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου-ΓΠΣ και θα αναθεωρήσουμε τις χρήσεις γης βάσει αυτού.
  3. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε ανακαλέσει, με τη στενή συνεργασία της υπηρεσίας Δόμησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, 3 εγκρίσεις εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας και ως εκ τούτου στο Κοντόπευκο μία κεραία της wind δεν εγκαταστάθηκε ποτέ, μία της Cosmote καθαιρέθηκε και έπεται και η καθαίρεση μιας ακόμα της Vodafone, στον Τσακό. Στο μεταξύ έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον έλεγχο 4ης κεραίας στην οδό Λαγκαδά.

Προφανώς ο αγώνας δεν εξαντλείται αν δεν πετύχουμε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Έχουμε επίσης αναστείλει την έκδοση νέων εγκρίσεων εγκατάστασης ως τα τέλη Μαρτίου και πλέον θα έχουμε αρωγό και το ΥΠΟΜΕΔΙ, το οποίο ξεκινά διαδικασία τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου με κριτήρια α) τη μείωση των ορίων εκπομπής και τη δημιουργία κοινού δικτύου κεραιών για όλες τις εταιρείες και β) την αντικατάσταση των παλιών κεραιών με νέες χαμηλότερης ισχύος σε πυκνότερο δίκτυο.

Εμείς ζητάμε ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων στη χωροθέτηση και κοινωνικό έλεγχο.

Εργαζόμαστε σκληρά, αλλά από φέτος πια το σχέδιό μας για την πόλη παίρνει πλέον «σάρκα και οστά», καθώς αναγνωρίζουμε ότι τα Πευκάκια είναι μια περιοχή για την οποία χρόνια εκκρεμούν βασικές υποδομές.

Στόχος μας είναι να δούμε τα Πευκάκια να αλλάζουν πρόσωπο. Σας καλούμε να είστε δίπλα μας και να υποστηρίζετε τις συμμετοχικές διαδικασίες που θα βοηθήσουν να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί την πόλη που θέλουμε.

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνεται ο Στρατηγικός Σχεδιασμός 2015-2019 και θα μείνει για τις τελευταίες 15 μέρες σε διαβούλευση πριν ξεκινήσει η δεύτερη φάση του χρονικού προγραμματισμού και της κατανομής των πηγών χρηματοδότησης. Είναι κρίσιμο να καταθέσετε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας στη διαθέσιμη ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet