Αγία Παρασκευή: Αυτά τα τροφεία ποιος θα τα εισπράξει;
Κοινωνία

Αγία Παρασκευή: Αυτά τα τροφεία ποιος θα τα εισπράξει;

Στο μεγαλύτερο μέρος της, η συζήτηση για την έγκριση του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης 2013 του Νομικού Προσώπου ΠΑΙΣΔΑΠ (Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Αγίας Παρασκευής) στο Δημοτικό Συμβούλιο (Τετάρτη 25/11/2015) ήταν μία επανάληψη της αντίστοιχης συζήτησης (Ανάγκα και… ισολογισμοί εγκρίνονται) που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της 7ης Οκτωβρίου, για τον ισολογισμό του 2012.

Για άλλη μια φορά στα συμπεράσματα των ορκωτών λογιστών αναφέρθηκε η μη λογιστικοποίηση και ενταλματοποίηση οφειλών προς το Ν.Π., με άλλα λόγια διαπιστώθηκε και πάλι ότι ένας μεγάλος αριθμός τροφείων ουδέποτε εισπράχθηκαν από τους Παιδικούς Σταθμούς. Το αποτέλεσμα είναι να επηρεάζονται αρνητικά τα ίδια κεφάλαια, το αποτέλεσμα χρήσης και βέβαια οι απαιτήσεις του Ν.Π.

Η συζήτηση, για ακόμη μια φορά, μονοπωλήθηκε από την κόντρα της νυν και της τέως διοίκησης, με την πρώτη να εγκαλεί τη δεύτερη για την αδυναμία της να εισπράξει τα τροφεία και τη δεύτερη να καλεί την πρώτη να το κάνει η ίδια, «αφού ο Δήμος έχει συνέχεια».

Η διοίκηση του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου κατηγόρησε την αντίστοιχη του Βασίλη Ζορμπά ότι, για λόγους πολιτικού κόστους, το οποίο κατά καιρούς «ντύνεται» τον «μανδύα» της κοινωνικής πολιτικής, δεν προχώρησε σε δραστικά μέτρα για την είσπραξη των ανείσπρακτων τροφείων, κάτι που ουσιαστικά επιβεβαίωσε η πρώην πρόεδρος του Ν.Π. και δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Έφη Καψοκεφάλου, λέγοντας στην τοποθέτησή της ότι «ήταν πολιτική απόφαση να μην προχωρήσουμε στη σφράγιση των ΑΦΜ των υπόχρεων».

Η αντίπερα όχθη, ισχυρίστηκε ότι «δεν συντρέχει καμία παράβαση καθήκοντος» και επίσης «ότι δεν έχουν χαθεί χρήματα για το Ν.Π., αφού η διοίκηση μπορεί ακόμη να εισπράξει τα ανείσπρακτα τροφεία», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «μάλλον φοβάται κι αυτή το πολιτικό κόστος».

Όμως, πέρα από την πολιτική κόντρα, υπήρξαν και ορισμένες παρεμβάσεις που αφ’ ενός καταδεικνύουν τον τρόπο που λειτούργησαν μέχρι σήμερα οι Παιδικοί Σταθμοί  κι αφ’ ετέρου με ποιον τρόπο η δημοτική Αρχή πρόκειται να χειριστεί το όλο ζήτημα από εδώ και πέρα.

Ανείσπρακτα τροφεία – «βόμβα»

Παρά την επισήμανση της κας Έφης Καψοκεφάλου ότι ήταν λίγοι οι γονείς που χρώσταγαν τροφεία για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, αλλά και της εκτίμησής της ότι, παρά τη μη είσπραξη τροφείων, οι Παιδικοί Σταθμοί δούλευαν ομαλά, τα στοιχεία που παρουσίασε η νυν διοίκηση του Ν.Π. ήταν εντελώς διαφορετικά.

Μαργαρίτα Δημητρίου - Καβρουδάκη
Μαργαρίτα Δημητρίου – Καβρουδάκη

Ειδικότερα, η νυν πρόεδρος του Ν.Π. Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη μίλησε για μία ακόμη «βόμβα» που άφησε η προηγούμενη διοίκηση «να σκάσει» στα χέρια της νέας δημοτικής Αρχής, έκανε λόγο για «υψηλές ανείσπρακτες οφειλές», ενώ ανέφερε το παράδειγμα «εύπορης οικογένειας» με δύο παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, που χρωστά έως και 4.000 ευρώ(!).

Ακόμη σοβαρότερη ήταν η επισήμανσή της ότι η νέα διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ προσπαθεί να «μαζέψει» τις παλιές οφειλές, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως εφικτό για τις παλαιότερες οφειλές, καθώς «είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα σχετικά παραστατικά».

Πάντως, διαβεβαίωσε ότι πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει, καθώς η νέα διοίκηση εφαρμόζει «σύγχρονο σύστημα μοριοδότησης», ενώ παρακολουθούνται μήνα προς μήνα οι καταβολές τροφείων και υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους γονείς που καθυστερούν τις πληρωμές.

«Καρφιά» για το λογιστικό γραφείο
Σπύρος Παπαγεωργίου
Σπύρος Παπαγεωργίου

Ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια ακούστηκαν για τις σημαντικές καθυστερήσεις στη σύνταξη των ισολογισμών από το λογιστικό γραφείο που είχε αναλάβει τη συγκεκριμένη ευθύνη, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Σπύρο Παπαγεωργίου να λέει «όλα θα είχαν αποφευχθεί, εάν το λογιστικό γραφείο έκανε τη δουλειά που όφειλε, στον χρόνο που όφειλε». Μάλιστα, αμφισβήτησε την εγκυρότητα των στοιχείων του ισολογισμού, καθώς -όπως είπε- έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν ακολουθήθηκαν «οι σωστές και θεσμοθετημένες διαδικασίες».

Ο ίδιος μίλησε για νοοτροπία της προηγούμενης διοίκησης που ήθελε «τη “μαμά» Δήμο να επιχορηγεί την “κόρη” ΠΑΙΣΔΑΠ, για να σκορπά τα χρήματα των δημοτών».

Και θέμα «παράβασης καθήκοντος»
Σωτήρης Ησαΐας
Σωτήρης Ησαΐας

Αίσθηση προκάλεσε, για άλλη μια φορά, η σοβαρή διαφοροποίηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Σωτήρη Ησαΐα από τη «γραμμή» της παράταξης στην οποία ανήκει. Μάλιστα, τόσο οι ερωτήσεις του, όσο και η τοποθέτησή του έφερε σε εμφανή αμηχανία τους ορκωτούς λογιστές, πιέζοντάς τους να τοποθετηθούν περί της «εκτίμησης κινδύνου» σε ό,τι αφορά την είσπραξη των οφειλόμενων τροφείων, ενώ τόνισε ότι ήταν ο μόνος σύμβουλος που έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα της «παράβασης καθήκοντος», λέγοντας μάλιστα ότι αυτός είναι και ο λόγος που ψηφίζει τον ισολογισμό η διοίκηση «και δεν κάνει καμία χάρη σε κανέναν».

Ο κ. Σωτ. Ησαΐας δήλωσε ότι θα ψηφίσει και ο ίδιος τον ισολογισμό, αλλά -όπως πρόσθεσε με έμφαση- «με την ίδια επιφύλαξη που εκφράζουν οι ορκωτοί λογιστές στα συμπεράσματά τους».

Ταυτόχρονα, λέγοντας ότι «είμαι πολύ αυστηρός σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου», ζήτησε από τη διοίκηση του Ν.Π. «να σταματά άμεσα τα τροφεία» στις περιπτώσεις γονιών που καθυστερούν πέραν του τριμήνου να καταβάλλουν τις οφειλές τους.

«Θα σας δούμε όταν θα φέρουμε την απόφαση για είσπραξη των τροφείων»
Γεράσιμος Βλάχος
Γεράσιμος Βλάχος

Από πλευράς διοίκησης, τόσο ο πρόεδρος του Σώματος, Γεράσιμος Βλάχος, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Σωτήρης Παπαμιχαήλ, εστίασαν στο γεγονός ότι η διοίκηση είναι αναγκασμένη να ψηφίσει τον ισολογισμό, γιατί θα πρέπει οι Παιδικοί Σταθμοί να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, αλλά ταυτόχρονα είναι αναγκασμένοι να προβούν σε κινήσεις άμεσης είσπραξης των ανείσπρακτων τροφείων μέσα στην προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία (σ.σ. πενταετία).

«Δεν ασκείται έτσι κοινωνική πολιτική» σημείωσε ο πρόεδρος του Σώματος, κρίνοντας την τακτική της προηγούμενης διοίκησης να μην εισπράττει μεγάλο μέρος των τροφείων, ενώ την κάλεσε, όταν θα έρθει στο Σώμα προς ψήφιση το σχετικό θέμα «να συνδράμει κι αυτή με την ψήφο της».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και η παρέμβαση του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην κοινωνική πολιτική που ακολουθεί η δημοτική Αρχή, με την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για την απαλλαγή νοικοκυριών από τα τροφεία, έστω κι αν παραδέχθηκε ότι αυτό θα έχει επίπτωση στα έσοδα του Ν.Π., η οποία ωστόσο θα αντιμετωπιστεί.

Για την… ιστορία, ο ισολογισμός “πέρασε” από το Σώμα, αλλά το θέμα των ΠΑΙΣΔΑΠ μάλλον θα απασχολήσει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο και σίγουρα στη συζήτηση για τον ισολογισμό για τη χρήση του 2014.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet